Házasodna a gazda

Beleszólnak a szerkesztők a gazdák szerelmi életébe? A realityk titkairól mesélt az RTL producere

Hamberger DávidHamberger Dávid

2022. május 1. 11:51

Vajon mennyi igaz a reality műsorok körül keringő pletykákból? Miért kell átesniük a Házasodna a gazda szereplőinek pszichológiateszteken, és hogyan találják meg a műsor készítői a gazdákhoz leginkább passzoló jelentkezőket? A valóságshow-bizniszről és a Házasodna a gazda új évadáról beszélgettünk Kónya Gergellyel, aki évek óta felel több RTL Klubon futó műsorért.

Gergő, te tudnál életvitelszerűen tanyán élni?

Azt gondolom, igen. Megvan a maga romantikája. El tudnám képzelni, hogy életem jelentős részét egy helyes kis tanyán, csodaszép környezetben, távol a város zajától éljem le. Ha az a kérdés, hogy tudnám-e azt csinálni, amit a gazdák, akkor nemmel válaszolnék. Minden tiszteletem az övék, én is az ő munkájuk haszonélvezője vagyok, ahogy mi mindannyian. Állattartással például soha nem foglalkoznék. Az állattartók azok, akiknek tényleg egyetlen szabadnapjuk sincs. A növénytermesztés is irtózatosan nagy meló. Az ipari növények termesztésénél, mint a búza vagy gabona, sokat kell traktorban ülni, na az nagyon monoton lenne nekem.

Eddig is hasonlóan gondolkoztál, vagy a műsor készítése közben szerettél bele a vidéki világba?

Ezt nehéz eldönteni. Vagy öregszem, és ez az érzés emiatt változik, vagy a műsor művelte ezt velem. De azt kell mondanom, hogy amióta ezen a formátumon dolgozunk, annyi szép helyen voltam, hogy hihetetlen. Minden évadban Magyarország új kincseit fedezem fel a forgatásokon. Azok az élmények amik értek, amikről a gazdák mesélnek, az, hogy nekik milyen terveik vannak, hova próbálnak építkezni, ezek biztosan mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy nekem is lettek ilyen típusi fantáziáim.

Senior kreatív producerként te felelsz az RTL-en futó realityműsorokért. Mi a szereped a Házasodna a gazdában?

Igen, mondhatjuk, hogy az RTL-en futó külső helyszínes realityk általában hozzám tartoznak. A senior kreatív producer a műsorok teljes tartalmáért, vizualitásáért és a műsorok menedzseléséért felel. Az idei Házasodna a gazda kreatív producere Kovács Bianka, aki az elmúlt három évben főszerkesztő volt. Így idén már rá is nagyobb feladat és felelősség hárul. Jelen pillanatban más műsorokért is felelek, például a Celeb vagyok, ments ki innen! című formátumért, aminek az előkészületei már el is kezdődtek.

Mitől lesz jó egy reality szerinted?

A valódi realityben – márpedig mi valódit csinálunk – a kiszámíthatatlanság a legfontosabb. Van egy vízió, hogy a szereplők hogyan fognak viselkedni bizonyos helyzetekben, amit az élet utána felülír. Szerencsés esetben olyan helyzetek állnak elő, amikre egyáltalán nem számítasz. Mint például a tavalyi évadban, ami tele volt ilyen típusú meglepetésekkel.

Miért szeretik a nézők ennyire ezt a műfajt?

A Házasodna a gazda – és úgy általában a társkereső realityk – minden esetben olyan dolgokról szólnak, amik mindannyiunkkal megtörténnek az életben. Mindenkinek tetszett már valaki, mindenki randizott már valakivel, a randi után pedig valamilyen érzések kerítették hatalmába. Ezért lehet könnyen azonosulni azzal, amit az ilyen típusú műsorokban a képernyőn látunk. Szerintem a legizgalmasabb és egyben a legbizonytalanabb része minden párkapcsolatnak az ismerkedési időszak. A Házasodna a gazda pedig pont ezt az időszakot mutatja meg.

Amikor már ismerkedésre kerül a sor, mennyire szóltok bele a randik menetébe? Sokszor éri olyan kritika ezeket a típusú műsorokat, hogy szerkesztői nyomásra történnek egyes szituációk.

Egyáltalán nincs szerkesztői nyomás. Ha felmegy az ember egy videómegosztóra, és megnézi, hogy civil arcok saját maguktól milyen fiktív dolgokat csinálnak, láthatja, hogy egyértelműen mű az egész. Ha nálunk is megírt sztori lenne, akkor ugyanez lenne az érzése a nézőknek. Magyarországon az emberek nagyon szeretnek kételkedni az ilyen realitykben. Azonban ezek a gazdák a forgatások után ott élnek, ahol előtte is, vagyis elérhetőek bárki számára, és megkérdezheti tőlük akárki, hogyan is zajlott a forgatás. Mivel tisztán játszunk, ami helyi szóbeszéd útján is terjedt, elkezdett hitelt nyerni a műsor. Leginkább azért, mert minden úgy történik a valóságban, ahogy a tévében leadjuk. Amit pedig mindig elfelejtenek a nézők az az, hogy a realityk szereplőivel – akár a ValóVilágban, akár a Házasodna a gazdában – hosszú távon dolgozunk együtt. Ha megmondanánk nekik, hogyan viselkedjenek és mit csináljanak, akkor egy ponton túl kilógna a lóláb. 

A vágás nem varázslat, az igenből nem lehet nemet csinálni. Ha valaki idiótán viselkedik a kamera előtt, akkor idióta lesz a tévében is – és ez igaz az ellenkezőjére is. 


Miután lement a műsor, a szereplők sok reakciót kapnak a környezetüktől és vadidegenektől is, ezek alapján pedig valós képet önmagukról. A legjobb önismereti tréning szerepelni egy ilyen típusú műsorban. De nyilván szelektálni kell ezeket a visszajelzéseket, főleg a netes kommenteket, mert a közösségi médiában az ekézés már sportággá vált.

Mennyire készítitek fel a civil szereplőket a kritikákra és a műsor utáni életre?

Mondok egy példát. Lement múlt vasárnap a bemutatkozó epizód. Mindegyik helyszínnek van egy felelős szerkesztője, aki már az adást követő napon felhívja az adott gazdát, hogy mit gondol az adásról, milyen volt a fogadtatása. Ilyenkor minden visszajelzést meghallgatunk. Ezt követően személyesen lemennek az adott szereplőhöz, hogy együtt töltsenek egy napot, ami csak arról szól, hogy közösen átbeszéljék a visszajelzéseket, és felkészüljenek a következő időszakra. Ilyenkor már elkezdjük összeállítani a programtervet is.

A programokba sem szóltok bele?

Lehet, hogy sokkal látványosabb dolgokat tudnánk kitalálni, de szándékosan nem szólunk bele. Az a cél, hogy a gazdát ismerjék meg, akik leköltöznek hozzá, és olyan programok legyenek, amik akkor is lehetnek, amikor már nem forgatunk. Nagyjából május végére megszületik a teljes terv minden gazdával. Azokkal is, akik végül nem lesznek adásban, ugyanis csak azok kerülnek be, akikhez megfelelő mennyiségű és minőségű jelölt jelentkezik.

Mit jelent, hogy megfelelő minőségű jelentkező? Hogyan zajlik a casting?

Két körben találkozunk a jelentkezőkkel. Első körben kiszűrjük azokat, akik a gazda ízlése szempontjából nem megfelelőek. Itt nem külső szempontokra kell gondolni, ugyanis az elég szubjektív. Vannak olyan jelentkezők, akiknek a múltjában találunk valamit, ami nem összeegyeztethető akár a gazdával, akár a műsorral. Nyilván csak olyan embereket választunk ki, akiket a barátainknak is tiszta szívvel ajánlanánk. De például ha kitétel a gazdánál, hogy nem tudja elképzelni, hogy olyannal legyen együtt, aki dohányzik, akkor a dohányzás is kizáró ok. 

A következő körben megbízunk egy pszichológusokból álló csapatot, akik azt vizsgálják, hogy a gazdák és a jelentkezőik alapszemélyisége alapján van-e esély arra, hogy hosszútávú párkapcsolat alakuljon ki közöttük. 


Ebből a szempontból nem egy klasszikus castingfolyamat zajlik, mert nem „jó” szereplőket keresünk, hanem olyanokat akik az adott gazdával hosszú távon alkothat egy párt. Akik ezeken a szűrőkön átmennek, azok megírják a levelüket, mi pedig eljuttatjuk őket a gazdákhoz.

Szóval miután elindul a társkeresés, a gazdák kiválasztották a számukra szimpatikus jelölteket. Hogyan tovább?

Nyár elején kezdjük a forgatásokat. Minden gazdánál 11 napot töltünk, és erre az időre az egész stáb leköltözik egy, a gazdától teljesen független szálláshelyre. Ilyenkor az adott gazda napi rutinját követi a stáb. Ha állattartóról beszélünk, akinek reggel hatkor mennie kell tehenet fejni vagy etetni az állatokat, akkor a stáb ötkor kel, reggelizik, és hatra már készen áll a forgatásra. Amúgy egy dokumentarista stílusú forgatást kell elképzelni, ugyanis addig forog a kamera, amíg nincs vége az adott tevékenységnek, legyen az többórás etetés vagy éjszakába nyúló randi. Szeretjük megtartani a dolog intimitását, sokszor távolról filmezzük őket éppen azért, hogy ne álljunk a szájukba – ezzel sem tereljük el a figyelmüket.

Gondolom, sok közös élményt is szereztek ilyenkor, főleg, ha össze is költözik a stáb egy kis időre.

Közös élmények mindig vannak. Az elmúlt évekből legalább három vagy négy alkalmat tudok felidézni, amikor valamelyik stábautó elakadt a sárban. Ilyenkor ki mást hívnánk segítségül, mint a gazdát, aki kihúz egy traktorral. Önmagában közös élmény az is, hogy immár négy éve ugyanazzal a csapattal készítjük a Házasodna a gazdát. Az évek alatt mindenki felszedett magára egy kis mezőgazdasági szaktudást. Ma már amikor a gazda azt mondja, hogy most kultivátoroznia kell, akkor a szerkesztő egyből tudja, hogy mi fog történni. Négy éve még visszakérdeztünk, hogy ez hogy is lesz.

Több stábbal dolgoztok egyszerre, vagy lineárisan veszitek fel egymás után?

Egyszerre két helyszínen dolgozunk és pár napos csúsztatással kezdjük a forgatásokat. Így Anikó nagyjából ugyanazokon a pontokon tud bekapcsolódni mindegyik gazda sztorijába. Ha van ötödik gazda, akkor őt teljesen külön etapban vesszük fel.

Miután leforgattátok az adást, és megvannak a nyersanyagok, hogyan tovább? Az rtl.hu-n például sok kimaradt jelenetet nézhetnek vissza a nézők. Hogyan zajlik a felvett anyagok válogatása?

Amióta heti öt epizód kerül a képernyőre a Házasodna a gazdából, azóta egyre kevesebb ilyen anyagunk van. Általában a következmény nélküli jeleneteket hagyjuk ki, amik nem változtatják meg az éppen aktuális helyzetet. Mondok egy példát. Az egyik gazda randizik X-szel meg Y-nal is, X-szel nem történik semmi, de továbbra is tetszik neki. Ez nagyobb eséllyel fog kimaradni, mint az az anyag, amiben Y-nal randizott ugyanazon a napon, viszont azt érezte, hogy most valami nagyon elindult benne. Ez az a randi, ami biztosan benne lesz a tévében. Mivel 48 perces egy epizód, és összesen 15 részből áll egy évad, ezért nagyjából tudjuk szerkesztéskor, hogy mikor fognak a történetek úgy kijönni, hogy ugyanakkor fusson ki minden gazda sztorija.

A műsor a Farmer Wants a Wife című brit formátumot veszi alapul. Mennyire rugaszkodtatok el az eredeti licenchez képest? Egyáltalán mit jelent a licenc műsor?

Azt jelenti, hogy valaki valamikor kitalálta ezt a műsort, az RTL Magyarország pedig megvette azt, mert hitt benne. A Házasodna a gazda licencét amúgy még 2012-ben vettük meg. Akkoriban én voltam a műsor főszerkesztője. Sokan azt gondolják, hogy ez gyakorlatilag olyan, mint amikor megveszel egy legót leírással együtt, és csak az elemeket kell összepakolni. De ez ennél sokkal bonyolultabb. Bár tényleg kapunk leírást, mint a legónál, az inkább szól a formátum alapgondolatairól, a fontos dramaturgiai pontokról, illetve a legtöbb esetben vannak különböző kritériumok is, amelyek mentén dolgozhatunk. Mindig honosítani kell a műsorokat, vagyis az aktuális országra alkalmazni. 

Amire évekig kerestük a választ, az az, hogy hogyan tudunk olyan párokat összehozni, akik tényleg összeillenek. 


Például a pszichológiai teszt is ennek a folyamatnak az egyik hozománya. Az első alkalom, amikor bevetettük a castingfolyamatban ezt a fordulót, éppen az az évad volt, amiben Roland és Niki szerepelt. Ők azóta is együtt vannak. Az elmúlt évek során rengeteg pár maradt együtt az adás után is, de az élet olyan, hogy van, amikor nem jön össze a holtomiglan-holtodiglan. Ha valaki ennek tudná a receptjét, a világ leggazdagabb embere lehetne.

Nádai Anikó, a műsorvezető várandósan vágott bele a forgatásokba. Ez érinti a műsor készítését valamilyen formában?

Nagyon örültünk, amikor Anikó elmondta nekünk, hogy kisbabát vár. Azt mondta, hogy szívesen vezetné a műsort, és nagyon bízom benne, hogy végig is fogja csinálni. Természetesen a legfontosabb az ő és a baba egészsége.

Várhatnak változtatásokat a nézők? Vagy kiforrta magát a formátum és a megszokott receptnél maradtok?

Az az igazság, hogy nincs recept. Új helyszínek, emberek és ezekkel együtt új szituációk is lesznek. Abban bízom, hogy ha valaki folyamatosan nézi a Házasodna a gazdát, akkor észreveszi, hogy évről évre teljesen mások a körülmények és a tartalom is. Ha így vesszük, akkor idén is minden más lesz.

Gazdasszonyaink és gazdáink mind a szerelmet keresik. Van, aki még csak most kezdi bontogatni a szárnyait, és van, aki már sokszor megégette magát. Egy dolog mégis közös bennük: hisznek abban, hogy vár még rájuk a boldogság. Ide kattintva nézheted meg a gazdák bemutatkozó videóit és jelentkezhetsz a kiszemeltedhez!

Képek: RTL Magyarország

#Házasodna a gazda#rtl#RTL Klub#kónya gergely#kreatív producer#kulisszatitkok#reality#interjú

Címlapról ajánljuk