Gazdaság

0,4 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye tavaly év végén, Nagy Márton szerint jövőre kilőhetünk

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 14. 8:44

A KSH 2022. negyedik negyedéves adatai szerint leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások húzták a nemzetgazdaságot, a mezőgazdaság jelentős visszaesése mellett.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2022 negyedik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez (2022. július-szeptember) képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent.

A növekedéshez több nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen a közúti jármű, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként az ingatlanügyletek, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős az egy évvel korábbihoz mérten. A növekedést főként a mezőgazdaság jelentős visszaesése fékezte.

A nemzetgazdaság teljesítménye 2022-ben a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 4,6 százalékkal meghaladta az előző évit.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a KSH legfrissebb jelentésére reagálva azt közölte kedden, hogy 4,6 százalékos GDP-növekedéssel, a legjobban teljesítő országok első harmadába tartozik Magyarország az Európai Unióban, és hogy a rendszerváltozás utáni időszak 6. legmagasabb növekedését produkálta a magyar gazdaság.

A 4,6 százalékos gazdasági növekedés a V4-országok között a második legnagyobb bővülést jelenti (szorosan Lengyelország mögött), a magyar gazdaság bővülése az EU (3,6 százalék) és az Eurózóna (3,5 százalék) átlagát is felülmúlta, miközben a német gazdasági növekedésnél (1,9 százalék) két- és félszer jobban nőtt a magyar gazdaság teljesítménye, tette hozzá Nagy Márton. A miniszter 2023-ra 1,5 százalékos növekedést tűzött ki célul, azzal, hogy az év végére egyszámjegyűre csökken az infláció, és reményei szerint 2024-ben újra kilő a magyar gazdaság. (MTI)

Nyitókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#ksh#gdp#növekedés#Nagy Márton

Címlapról ajánljuk