Gazdaság

Putyin az Északi Áramlat 2-n keresztül ajánl gázt az Északi Áramlat felrobbantása után

rtl.hurtl.hu

2022. október 12. 19:49

Az orosz elnök azt mondta, hogy ha Nyugat-Európa akarja, azonnal elindítják a gázt a megmaradt vezetéken keresztül.

Oroszország kész növelni a gázszállítást Európába az Északi Áramlat-2 vezeték megmaradt kapacitásain keresztül – mondta a Guardian tudósítása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Moszkvában az Orosz Energiahét 2022 című rendezvényen.

A labda az Európai Unió térfelén van, ahogy mondani szokás. Ha úgy akarják, csak nyissák meg a csapot, ennyi az egész. 

Senkit semmiben nem korlátozunk, készek vagyunk további mennyiségeket szállítani az őszi-téli időszakban” – mondta.

Szerinte a megrongált Északi Áramlat vezetékek gáztranzitja áthelyezhető lenne a Fekete-tenger térségébe, Törökországban ugyanis jelentős gázcsomópontot lehetne létrehozni, ha ebben Európa is érdekelt lenne. 

Az elnök szerint ez a döntés gazdasági szempontból is célszerű, ráadásul ezen az útvonalon sokkal magasabb a biztonság szintje. 

Mint mondta, a sérült gázvezetékeket meg lehet javítani, de ennek csak a további üzemeltetés esetén és biztonságos körülmények között lenne értelme. Az orosz elnök az Északi Áramlat gázvezetékeket ért robbantásokra is kitért, és azt mondta, 

kétségtelen, hogy ez egy nemzetközi terrorcselekmény volt, amelynek célja az egész kontinens energiabiztonságának az aláásása volt.

Több vezetéken keresztül jut a gáz nyugatra

Az MTI felidézte, hogy a Török Áramlat mellett Moszkva a Kék Áramlaton keresztül is szállít üzemanyagot Törökországba. Mindkét vezeték a Fekete-tenger fenekén halad. A Kék Áramlat, amely 2021-ben 15,98 milliárd köbmétert szállított, kizárólag a török piac ellátására szolgál. A Török Áramlat két vezetéke közül az egyik, amely 15,75 milliárd köbmétert szállít a 31,5 milliárd köbméteres kapacitásból, a török fogyasztók, a másik pedig európai országok, köztük Magyarország ellátására szolgál.

Az első Északi Áramlat-vezetékpáron keresztül augusztus vége óta szünetel az Európába irányuló gázszállítás, a Gazprom szerint amiatt, hogy a Siemens nem tett eleget a gázt szivattyúzó, meghibásodott turbinák karbantartására vonatkozó kötelezettségének. A német vállalat viszont ezt tagadta, a vezetés szerint Moszkvának csak kérnie kellene a turbinák leszállítását.

Az újonnan megépített, de soha be nem üzemelt Északi Áramlat 2-n szeptember végén robbanások történtek. Svédország közölte, hogy Oroszországot nem vonja be a részben vagy egészben orosz tulajdonban lévő csővezetékeken történt incidensek kivizsgálásába, ami Moszkva szerint kizárja az okok objektív megállapítását.

Nyitókép: Gavriil Grigorov/MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat

Címlapról ajánljuk