Gazdaság

GKI: megugró infláció, lassuló növekedés, markáns megszorítások jöhetnek

Dévai LászlóDévai László

2022. március 29. 7:17

A GKI Gazdaságkutató most kiadott elemzése nem sok jóval kecsegtet.

Az előzetesen várt 5 százalékos GDP-növekedés elfelejthetjük, az infláció viszont akár 9 százalékosra is ugorhat – írja a legfrissebb előrejelzésében a GKI Gazdaságkutató Zrt. A szakértők szerint bár még a magyar cégek nem érzik a gazdaság gyengülését, de összességében elmondható, hogy „drámai mértékben” pesszimistább lett minden egyes ágazatban a magyar gazdaság helyzetének megítélése.

A GKI év elején 4,5-5 százalékos GDP-növekedést prognosztizált 2022-re, ez az érték az új jelentésben már csak 2,5-3 százalék. Az előrejelzés szerint az infláció pedig csaknem duplázódhat, 5 százalékról 9 százalékra nő.

A GKI szerint nagyon fontos a magyar gazdaság jövőjére nézve, hogy az orosz-ukrán háború hogyan befolyásolja majd a Magyarország és Lengyelország ellen folyó jogállamisági eljárást. Az elemzés azt írja, reális veszély lehet, hogy az egyértelműen oroszellenes, Magyarországnál nagyobb, erősebb és befolyásosabb Lengyelország gyors kompromisszumot köt az EU-val, így Magyarország magára maradna. A GKI szerint valószínűbb forgatókönyv, hogy a jogállamisági eljárás függőben marad Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, de engedményekért cserében mi is meg fogjuk kapni a helyreállítási alap pénzeit.

Az elemzésben azt írják, hogy fontos lenne tartani az erőltetett növekedést, de a magyar gazdaságpolitika igencsak eszköztelen az újabb válsággal szemben.

Az államháztartási hiány hatalmas, az infláció korlátozására tett kísérletek sikertelenek és még ellátási zavarokat is okoznak, a rezsicsökkentés pedig tarthatatlanná válik, ahogy az energiaárak elszállnak. Hogy mindezeket a problémákat kezeljék, szükség van az EU-pénzre, de arra is, hogy már év közben „markáns szigorítás” jöjjön a költségvetési és a monetáris politikában is – idézi az elemzést a HVG.hu.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy GKI becslése optimista, mivel nem számol az orosz-ukrán háború eszkalációjával. Már az oroszok ellen bevetett szankciók miatt is az várható, hogy az egész EU gazdasági növekedése vissza fog esni legalább 1,5-2 százalékponttal. Ha bejön a GKI előrejelzése, akkor idén nyugdíjprémium nem érkezik, mert az csak 3,5 százalék feletti GDP-növekedés esetén jár.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján 2020. március 10-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

#Gazdaság#gki#infláció#megszorítás#gdp

Címlapról ajánljuk