Fókusz

Akár 11 aranyérem is összejöhet az olimpián, ezekben a sportágakban jöhetnek az érmek

Jász ZoltánJász Zoltán

2024. július 20. 20:32

Három aranyérmünk lesz, mint Pekingben? Vagy nyolc, mint Londonban és Rióban? Esetleg hat, mint Tokióban? Jövő hét szerdán Párizsban elkezdődik a XXXIII. nyári olimpia, amelyen 180 magyar sportoló vesz részt 21 sportágban. A francia főváros pontosan 100 év után rendezhet újra ötkarikás játékokat, 1924-ben a magyarok két arany, négy ezüst és négy bronzérmet nyertek. Nézzük, milyen esélyekkel indulnak a magyar sportolók az idei játékokon.

Most akár Budapesten is lehetne az olimpia, ugyanis 2015-ben jelentkeztünk a rendezésre. Két évre rá, 2017. február 22-én viszont Budapest visszalépett az olimpiai pályázattól – erről Orbán Viktor, Tarlós István és a Magyar Olimpiai Bizottság akkori elnöke, Borkai Zsolt egyezett meg. Arra jutottak, hogy súlyos presztízsveszteség lenne az országnak, ha elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot tartanának fenn.

Előtte egy hónappal a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtést kezdett az olimpia megrendezéséről. A népszavazás kiírásához 138 527 érvényes aláírásra volt szükség, a Momentum 266 151 aláírást adott le. 

Ezt követően jelentették be Orbánék, hogy Budapest visszalép a pályázattól.


Azt nem tudni, hogy egy magyar rendezés végül milyen költségekkel járt volna, azonban annyi már most biztosnak tűnik, hogy a párizsi lesz a világ egyik legolcsóbb olimpiája, a szervezők kerülnek minden felesleges beruházást és luxust. A rendezés 10 milliárd euróba kerül, ami ötöde az eddig legdrágább, pekingi olimpia költségvetésének és kevesebb mint a fele a tokiói játékok büdzséjének.

A magyar sportolók örülnek, hogy Párizs közel van, nem kell másik időzónában versenyezniük ,és hogy várhatóan sok magyar szurkoló lesz a lelátókon. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke optimista volt, amikor a Fókusz a várható aranyérmek számáról kérdezte.

Van 10-11 olyan versenyszám, amelyben akár oda is érhetünk az aranyéremre és azt gondolom, hogy az a legfontosabb, hogy mindenki kihozza magából a legjobbat 

– mondta Gyulay Zsolt.

Utoljára 10-nél több aranyat az 1992-es barcelonai olimpián szereztek a magyarok. Aki most kimenne szurkolni, nem árt ha tudja, mennyiből juthat be a versenyekre. Jegy még van bőven, a legolcsóbb belépő 9500 forintba kerül, a legdrágább pedig 10 millióba. Ennyiért az megnyitóünnepséget lehet megnézni a Szajnán egy tengerjáró hajóról. Hogy mire érdemes jegyet venni, arra rögtön itt egy kis segítség: az előző három olimpián kajak-kenuban, úszásban, vízilabdában és vívásban szerepeltek a magyarok kiemelkedően, várhatóan most is ezek a sportágak hozhatják a legtöbb aranyérmet.

Botrány az olimpia előtt

Rekkenő hőségben rendezték meg júniusban a második kajak-kenu válogató versenyt a Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központban Szeged mellett, vagy ahogyan mindenki ismeri: a Maty-éren. Óriási volt a tét, itt dőlt el ki indulhat a párizsi olimpián

A kétszeres olimpiai bajnok, Csipes Tamara fantasztikus formában volt ekkor is, annak ellenére, hogy a versenyt megelőző napok nem voltak könnyűek számára. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Kozák Danuta közösségi oldalán, egy bejegyzésben verbális molesztálással és sértegetéssel vádolta Tamara édesapját, Csipes Ferenc szövetségi edzőt, akit emiatt egy időre felfüggesztettek. A hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta végül nem lesz ott a Párizsba induló csapatban.

Úgy érzem, hogy a profi sport az erről is szól, és tényleg nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az, hogy mentálisan rendben legyen az ember, és a körülötte lévő dolgok is rendben legyenek

– nyilatkozta a botrány után Csipes Tamara. Mire számíthatunk az idei olimpián, és mikor láthatjuk a magyarokat vízre szállni? Kiderül a Fókusz riportjából.

Egy aktív olimpiai bajnokunk maradt

A női és a férfi vizilabda-válogatott tagjai is az aranyéremért utaznak. A párizsi olimpiára készülő férfi csapat legutóbb 16-12-re győzte le a japán válogatottat, ezzel a második helyen zárta a Margitszigeten rendezett Dominó Trans nemzetközi férfi felkészülési tornát.

A jelenlegi csapatból Varga Dénes az egyedüli, aki olimpiai bajnoknak mondhatja magát – még 2008-ban, Pekingben állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

Elsősorban én azt szeretném, hogy úgy menjünk ki, hogy a parton megtettünk mindent annak érdekében, hogy igazi csapatként tudjunk egymásért küzdeni. Ha így érkezünk ki, akkor a legvégsőkig elmegyünk és meg is tudjuk nyerni

– mondta a sportoló a nagy meccsek előtt. De hogyan készülnek a többiek, és hogyan a női csapat? Kiderül a Fókusz riportjából.

Szilágyi Áron ötödször

Szilágyi Áron az ötödik olimpiájára készül. A 34 éves kardvívó már beírta magát a sportág történelmébe, hiszen nemcsak Londonban, hanem Rióban és Tokióban is a dobogó legfelső fokára állhatott az ötkarikás játékokon egyéniben.

A Fókusz a kezdetektől fogva végigkísérte Szilágyi Áron pályafutását. Első interjúját 2007-ben adta a műsornak, akkor 17 éves volt. Bár az élete gyökeresen megváltozott londoni győzelme után, ő mindig igyekezett továbbra is szerény sportoló maradni.

Már tudom, hogy milyen a dobogó legfelső fokán állni, emlékszem arra, hogy Londonban milyen fantasztikus érzés volt átvenni az érmet és énekelni a himnuszt, úgyhogy engem ez motivál, ez éltet

– mondta a riói olimpia előtt a Fókusznak a sportoló. De mi várható még a magyaroktól ebben a sportágban? Voltak-e botrányok a páston kívül? Kiderül a Fókusz riportjából.

#Fókusz#Videó#Sport#olimpia#összefoglaló#összegzés#vívás#vízilabda#kajak-kenu#párizsi olimpia#olimpia 2024#párizs#ma

Címlapról ajánljuk