Fókusz

Nincs olyan előnye, ami a budapestieknek, vagy nekünk, magyaroknak olyan nagyon jó lenne – pénzes külföldieknek épülhet a mini-Dubaj

Barva ÁdámBarva Ádám

2024. június 2. 10:36

A mini-Dubajként vagy éppen maxi-Dubajként elhíresült rákosrendezői projekt nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősítették. Azaz a beruházó mentesül a közbeszerzési, pályázati és versenyeztetési eljárások alól. A hatalmas beruházás azonban teljesen felborítaná a környéken élők életét, a lakhatási helyzetet és jelentősen átalakítaná a budapesti látképet is. Szakértőkkel és érintettekkel beszélgettünk a Rákosrendezőre tervezett fejlesztésekről.

Új városrész épül a fővárosi Rákosrendezőn. Ez 5 milliárd euróból, átszámítva nagyjából 2 ezer milliárd forintból készülhetne el és Dubajhoz mindössze annyi köze van, hogy a projektet sajtóhírek szerint Mohamed Alabbar cégei vihetik majd és ő is vásárolhatja meg a terület egy részét.

Az arab üzletember vállalata építette korábban a világ legmagasabb épületét, a 828 méter magas Burdzs Kalifát. A tervek szerint a magyar állam nagyjából 300 milliárd forintot biztosít az infrastruktúra fejlesztésére, például felüljáróra, a vasúti pálya befedésére vagy a kisföldalatti meghosszabbítására.

Hatalmas lesz, de jó is?

A pályaudvar és környéke Budapest legnagyobb barnamezős negyede. Ez azt jelenti, hogy korábban ipari célokat szolgált és most szennyezett lehet, de a terület megfelelő megtisztítását követően lehetséges a környék újbóli hasznosítása.

A Nemzeti Közlekedési Központ honlapja szerint a környéken 150 hektár a kialakítható szintterület. A beruházás 130 hektáron valósulhat meg.

Itt igazából a közt szolgáló cél nem nagyon merül fel. Nincs olyan előnye ennek a fejlesztésnek, ami tényleg, nekünk budapestieknek vagy nekünk, magyaroknak olyan nagyon jó lenne

– mondta Zubreczki Dávid építészei szakíró a Fókusznak a projekt kapcsán.

Gábriel arkangyal és a 3 felhőkarcoló

A lenti képen látni, hogyan is nézhet majd ki a Hősök tere látképe az Andrássy út felől, ha Rákosrendezőn építenének néhány felhőkarcolót. Szép vagy sem, ízlés dolga; viszont tény, hogy jelentősen megváltoztatná a városképet.

„Ha egy város kimarad valamelyik nagy divathullámból, az néhány évtizeddel később az előnyére válik” – felforgatná Budapestet a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubaj
Valahogy így festene a Hősök tere látképe az Andrássy út felől.

Sajtóhírek szerint Rákosrendezőre akár 220-240 méteres felhőkarcolót is tervezhetnek. 

De ez vajon jó lenne így?

Ha egy város kimarad valamelyik nagy divathullámból, akkor az néhány évtizeddel később az előnyére válik. Így maradtak meg a történelmi – középkori vagy reneszánsz – kisvárosok. Egyszerűen elment mellettük a fejlődés, aztán amikor eltelt 100-200 év, hirtelen mindenki rádöbbent, hogy milyen izgalmas, hogy ez így maradt. Tehát az, hogy Budapest kimaradt ebből a nagy bummból, már az előnyünk és nem kellene ezt elveszteni

– véli Zubreczki Dávid.

Új negyed, új lakók

A területen egy korábbi ismertető alapján nem kötelezik majd az ingatlanfejlesztőt, hogy milyen arányban építsen vagy építsen-e egyáltalán az átlag magyar számára megfizethető lakásokat.

Ha itt nincs egy olyan vásárlóréteg, amelyik ki bírja ezt fizetni, akkor értelemszerűen ez külföldieknek épül meg. Viszont akkor meg nem értem, miért van szükség a fejlesztésre, ha nekünk nincs belőle hasznunk

– mondja az építészeti szakíró, aki szerint így nem a Rákosrendezőn jelenleg élők érdekeit szolgálja a beruházás, noha elemzések szerint nem csak helyben, de még a környező kerületekben is nőhetnek az ingatlanárak. 

  • Milyen lépéseket tettek eddig a fejlesztés megindítása érdekében?
  • Hogy reagáltak a hírre az ott lakók és a budapestiek?
  • Korszerű lakások, de milyen áron – mit gondol a fejlesztésekről a Levegő Munkacsoport elnöke?

Kiderül a fenti videóra kattintva.

#Fókusz#Videó#Belföld#mini dubaj#maxi dubaj#rákosrendező#mini-dubaj#felhőkarcoló#lakhatás#városi látkép#ma

Címlapról ajánljuk