Fókusz

„Egyáltalán nem lett volna szabad odaengedi a tömeghez” – a szakemberek is eltérően ítélik meg Fico testőreinek munkáját

Barva ÁdámBarva ÁdámSüle LászlóSüle László

2024. május 16. 20:09

Robert Fico őreit váratlanul érhette, hogy az elnök odament kezet fogni az emberekhez, úgy, hogy nem viselt golyóálló mellényt – mondta a a Fókusznak két magyar testőr, akikkel kockáról kockára elemeztük végig a merénylet felvételeit. Hamran István, Szlovákia volt rendőrfőkapitánya viszont kemény kritikát fogalmazott meg a Ficót védő testőrökkel szemben. 

Egy 71 éves merénylő támadt szerdán a szlovák kormányfőre. Robert Ficót ötből négy találat érte. A Fókusznak Viplak Attila és Pomozi Sándor személyi védelmi szakértők elemezték kockáról kockára a merénylet felvételeit.

„Egyáltalán nem szabadott volna a miniszterelnök urat odaengedi a tömeghez” – Fico még golyóálló mellényt sem hordott a volt szlovák rendőrfőkapitány szerint
Viplak Attila, személyi védelmi szakértő

Viplak Attila, aki  – többek között – Áder János mellett is dolgozott testőrként azt mondja, a biztonsági emberek a támadáskor megfelelően tették a dolgukat; szerinte a támadó az összes lőszerét felhasználta volna, ha esélye van rá.

Ahogy kihozták, az nagyon ügyes és szép munka volt, bármennyire is szidják őket.

Szerinte az egyik legnehezebb feladat biztosítani a védelmet akkor, amikor a védett személy kimegy a tömegbe, hogy találkozzon és kezet fogjon a helyszínre látogatókkal.

Ők sem gondolták volna, hogy ez megtörténik velük.

Viplak Attila szerint a személybiztosító nagyon ügyesen kiforgatta a szlovák elnököt. Például a merénylő egyik lövése azért Fico karját találta el, mert az elnöki testőr kiforgatta a lövés elől. 

„Egyáltalán nem szabadott volna a miniszterelnök urat odaengedi a tömeghez” – Fico még golyóálló mellényt sem hordott a volt szlovák rendőrfőkapitány szerint
Pomozi Sándor, az elnöki őrség egykori vezetője

Pomozi Sándor, az elnöki őrség egykori vezetője szerint egy közjogi méltóság védelme már jóval az adott esemény előtt elindul. Mivel nemrég választották meg Ficót, ezért nem biztos, hogy megvolt a megfelelő kommunikatív összhang a védett személy és a team között. (Hasonlóról beszélt az RTL Híradónak Szalay Zoltán, a napunk.sk című szlovákiai magyar nyelvű hírportál vezető szerkesztője. Elmondta, az országban a vezető pozíciókba általában politikai kinevezettek kerülnek, és mivel fél évvel ezelőtt volt kormányváltás, az új vezetők, még bele sem tanulhattak ebbe a munkába.)

Nem lehet tudni, hogy a stábja hogy viszonyult a biztosításhoz, hiszen a stáb új lehetett.

A személyi védelmi szakértő szerint alaposan fel kell térképezni az adott személy életkörülményeit, hobbiját, szokásait, annak érdekében, hogy a védelmét a lehető legjobban elláthassák. 

10 százalék esély

Viplak szerint az egyik legkockázatosabb eset, amikor magányos elkövetőről van szó, egy szervezett akciót ugyanis talán már az előkészületkor meg tudnak akadályozni. Ha viszont valaki egyedül követi el a merényletet, nem biztos, hogy a testőrök felismerik a veszélyt a támadás pillanata előtt.

„Amikor azt látjuk, hogy a fekete zakós, napszemüveges srácok fegyvert húznak elő vagy közbe lépnek, akkor nekik tíz százalék esélyük van. Ezt most kimaxolták, ennyi volt benne.”

A szakértő szerint Fico szerencsés, hogy nem járt úgy, mint 2022-ben Abe Sinzo, a volt japán miniszterelnök, aki ellen egy választási kampányesemény közben merényletet követtek el. Sinzót két lövés érte, az elsőtől megtántorodott, a másodiktól pedig a földre rogyott. A volt kormányfőt kritikus állapotban szállították kórházba, a nyakát és a mellkasát érték a golyók, később belehalt sérüléseibe.

Mégsem kapott megfelelő védelmet Fico?

Hamran István volt szlovák rendőrfőkapitány a magyar személyvédelmi szakemberekkel ellentétben éles kritikát fogalmazott meg a Fókusznak adott interjújában.

„Ezekben a szituációkban nem tudni, hogy nincsenek-e további elkövetők a helyszínen, akik folytathatják a támadást, ezért le kell fedni a célszemélyt, azonnal a gépjárműbe helyezni és elhajtani a helyszínről. Ez nem történt meg.”

„Egyáltalán nem szabadott volna a miniszterelnök urat odaengedi a tömeghez” – Fico még golyóálló mellényt sem hordott a volt szlovák rendőrfőkapitány szerint
Robert Fico

Robert Fico a közelmúltban arról beszélt, hogy a szlovák közhangulat és az emberek frusztrációja akár egy vezető politikus elleni merénylethez is vezethet. Ennek fényében a korábbi szlovák országos rendőrfőkapitány szerint nem látták el megfelelően a miniszterelnök védelmét.

„Ha voltak ilyen információk a hírszerzéstől, illetve a rendőrségtől, akkor egyáltalán nem lett volna szabad a miniszterelnök urat odaengedi a tömeghez. A tömeget kontroll alatt tartani elég erős rendőri beavatkozást igényel. Ha már odaengedték, számomra meglepő, hogy nem volt rajta golyóálló mellény” – mondta Hamran István, aki azt sem érti, miért nem reagáltak azonnal a biztonsági emberek, ahogy meglátták az elkövető kezében a fegyvert. 

„Sajnos később reagáltak, már eldördült egy-két lövés. És a két rendőr, aki a személyi védelmét biztosította, ellenkező irányba mozdult. Tehát nem próbálták meg testükkel lefedni a miniszterelnök urat, hanem ellenkező irányba mozdultak. Úgy nézett ki, hogy próbálnak elmozdulni a lövések elől, ami nem éppen szakszerű hozzáállás.”

A Fókusz riportjából, melyet a fenti videóban lehet megnézni továbbá kiderül:

  • mi a véleménye a magyar testőröknek a szlovák kiképzőközpontról
  • miért nehezebb a biztonságot garantálni egy új miniszterelnöki kabinetben
  • hogyan néz ki egy lövedékálló mellény
  • további részlet derül a Kennedy-gyilkosságról egy biztonsági őr szemével
#Fókusz#Videó#Külföld#robert fico#testőr#Viplak Attila#hamran istván

Címlapról ajánljuk