Fókusz

Már két nappal a koncert előtt a bejáratnál sátraztak a Depeche Mode legelszántabb rajongói

Kilyén TamásKilyén Tamás

2024. március 27. 19:35

Több mint negyven év után sem hanyatlik a Depeche Mode kultusza. A zenekar eddigi karrierje során már tizennégyszer járt Magyarországon, az elmúlt egy évben kétszer is teltházas koncertet adott hazánkban. A legutóbbi bulira a belépő 260-szor annyiba került, mint az első, 1985-ös koncertre. A Depeche Mode sikerének titkáról a legkitartóbb és leghűségesebb rajongóikat kérdeztük.

Találkoztunk a legőrültebb Depeche Mode rajongókkal, akik a keddi koncertre már órákkal korábban sorban álltak, hogy a legjobb helyről élvezhessék a bulit. Sőt, sokan már a kapunyitás előtt 2 nappal lesátraztak a bejárat elé.

Hozni szoktunk ennivalót, innivalót, nagyon sokan hálózsákot. Vásároltuk ezt a melegítő fóliát, azzal voltunk bebugyolálva éjszaka

– mesélte a Fókusznak a Depeche Mode egyik magyar rajongója.

A zenekar kultusza úgy tűnik, több mint 40 év után sem csökken és a hazai rajongók még mindig bármit megtesznek, hogy láthassák kedvenceiket. Többen arról meséltek nekünk, hogy tizenéves koruk óta követik a bandát, azóta szeretik, velük együtt élték át a Depeche életútját. A zenekar 1985 óta már 14 alkalommal járt nálunk. Az első koncertre 150 forint volt a belépőjegy, a mostani bulira viszont 39 ezer forint volt a legdrágább. A Depeche Mode budapesti koncertjén most is teltházas tömeg tombolt, és az internetet is ellepték a buliról készült videók.

Úgy tűnik, az idő nem fogna a Depeche Mode sikerén
A Depeche Mode budapesti koncertje


A Depeche Mode akkor és most

A Depeche Mode 1980-ban alakult Angliában és az újhullámos szintipop egyik legfontosabb úttörőjévé váltak. Egyedi hangzásukkal, jellegzetes megjelenésükkel tinédzserek milliót nyűgözték le világszerte.

A Depeche Mode az egyik első olyan nagy nyugati zenekar volt a 80-as években, akik a vasfüggöny mögötti Magyarországra is jöttek koncertezni. Hegyi Gusztáv, a hazai Depeche Mode Fan Club vezetője szerint ennek is köszönhető, hogy nálunk hatalmas kultusz alakult ki a banda körül.

Nagyon jókor, jó időben és egy nagyon különleges valamivel érkeztek a '80-as években, és megfogták a fiatalokat… Felvettek egy keményebb hangzást, amit közben házasítottak egy lágy lelki dologgal, szövegekkel és ez annyira érdekes, különleges elegy lett, hogy ilyet nem csinált senki más rajtuk kívül

– mondta Hegyi Gusztáv.

Zenei hatásuk máig nagyon fontos, tucatnyi előadót inspiráltak. A mai elektronikus zene biztosan más lenne nélkülük.

Úgy tűnik, az idő nem fogna a Depeche Mode sikerén
Munkatársunk Martin Gore-ral készít interjút

 

A Depeche Mode legújabb albumát, a Mementot Andy Fletcher nélkül készítették el – a billentyűs 2022-ben hunyt el szívrohamban –, de Dave Gahan azt mondja, a stúdióban szinte végig érezték egykori társuk jelenlétét.

A videóban visszaidézzük Martin Gore 2022-es exkluzív interjúját és Andy Fletcher 2009-es Fókusznak adott interjúját is.

#Fókusz#Videó#zene#Kultúra#depeche mode#koncert#budapest

Címlapról ajánljuk