Fókusz

A hosszú élet öt titka – az On the Spot stábja feltárja a kék zónák rejtélyét

Barva ÁdámBarva Ádám

2024. március 21. 19:17

Vannak a Földön olyan különleges helyek, ahol az emberek nyugodtak, egészségesek és az átlagosnál jóval tovább élnek. Ezeket a helyeket nevezik kék zónáknak. De miért különlegesek ezek a területek? Meddig élnek ott az emberek? Van-e ennek tudományos alapja? Az On the Spot stábja felkerekedett, hogy felkeresse a világ legidősebb embereit és kiderítsék a hosszú élet titkát. 

S. Takács András és Cseke Eszter jártak Costa Ricán, Szardínián, a görögországi Ikaria szigetén és egy spanyol községben, Ramirban. A különleges helyszínek mind a kék zóna részei, ahol a legtöbb 100 év fölötti lakos él, valamint itt a legalacsonyabb a különböző idegrendszeri, szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések aránya.

Az On the Spot riporterei S. Takács András és Cseke Eszter az RTL+-on látható Hosszú élet titkai című sorozatukban a kék zóna jelenség titkait kutatták. Végül arra jutottak, hogy öt pontban lehetne összefoglalni a hosszú élet titkát. 

  • Az első a társadalmi, környezeti tényezők. Az összes száz évesnél idősebb ember elmagányosodás helyett családban, közösségben él. A kék zóna legidősebb lakójával is forgatott a stáb: Rosa Amalia Villareal Cortez 108. születésnapjára voltak hivatalosak Costa Ricára, ahol Amailia néni fél évszázaddal fiatalabb unokájával a Kék Duna keringőt dúdolva táncolt, miközben hat generáció ünnepelte a családjából, összesen háromszázan voltak a nem mindennapi születésnapi bulin.
  • Második tényező a tiszta környezet: a kék zóna helyszínein adott a tiszta levegő, egyik helyszín sem bűzlik a szmogtól. 
  • A harmadik pont a fizikai aktivitás: a férfiak idősen is machetéval vágják a fát, fejik a tehenek, az asszonyok a folyóhoz járnak mosni, a földön dolgoznak, tehát egész nap testmozgást végeznek. Don Pachitoa a forgatás idején 103 éves volt. A férfi 1917-ben született, nyolc gyermeke van, és még száz év fölött is lóra pattan, ha kedve szottyan hozzá.
  • A negyedik faktor a táplálkozás: a kék zóna lakói mindent maguknak termelnek, kis adagokat esznek és kevés húst. Így nem meglepő, hogy a hosszú élet titkát kutatók azt találták, az élelmiszer mennyiségének és minőségének döntő befolyása lehet a hosszú, egészséges életre.
  • Végül az ötödik pont a hit és az erős vallásosság, ami segített nekik átvészelni a nehézségeket. Ráadásul a haláltól sem félnek, hiszen tudják, hogy békében, nyugalomban, szeretetben, otthon, a saját ágyukban családi körben távozhatnak el.

Nehéz, sőt lehetetlen pontos receptet találni mindenki számára. Erre még azok sem tudnak megbízható választ adni, akik a kék zónákban élnek. Az biztos, hogy a genetikai tényezőkön kívül szerepet játszik az életmód és az, hogy miként tekintünk az életre: nehéz és leküzdhetetlen feladatok összességeként vagy izgalmas utazásként, tele megvalósításra váró tervekkel. A Hosszú élet titkai sorozat már elérhető az RTL+ felületén.

#Fókusz#Videó#on the spot#kék zóna#S. Takács András#Cseke eszter#RTL+

Címlapról ajánljuk