Fókusz

„Az a csávó vagyok, aki a szerelő mögött is ott áll, és hülyére idegesíti” – ilyen az apás szülés testközelből

Morva AnnaMorva Anna

2024. február 24. 19:13

Pátoszos közös élmény az apás szülés, vagy balul elsült trauma? Egyetlen apa sem tudja igazán, mi vár rá egy kórteremben a gyermeke születésekor, mi is pontosan az apás szülés menete. Ez az egyetlen olyan helyzet a kapcsolatban, amikor az „erősebbik nem” támogató külső megfigyelő szerepbe kényszerül. Van-e egyáltalán szerepe egy apának egy újszülött érkezésekor? A Fókusz erre kereste a választ anyukákkal, apukákkal és szülésznőkkel.

Farkas Eszter szülész-nőgyógyász már mindenféle hangulatú apás szülést látott, és sajnos nemcsak boldog jelenetek szem- és fültanúja volt. Azt mondja, a legnagyobb bajt mindig a felkészületlenség okozza – ha csak úgy mindenféle előzetes információk nélkül belecsöppen egy férfi a világ egyik legfontosabb jelenetébe. Mint elmondta: „Nagyon sokszor előfordult, hogy egy férfi nem tervezte, hogy bejön, mert úgy érezte, ez neki túl sok lenne, és mégis bejött. Azt tapasztaltam, hogy 

ez legtöbbször nemhogy rontotta volna, erősítette a pár kapcsolódását, és az apa kapcsolatát a babával, ami különösen fontos

Olyat is láthat a mindenre elszánt férfi a szülőszobában, amit elképzelni sem tudott korábban, ez rossz esetben még a szülők kapcsolatára is hatással lehet.

Az apás szülés menete

A szülés első szakasza hosszan elhúzódhat, ilyenkor fontos a mentális támogatás és az, hogy valaki egyszerűen csak ott legyen a kismama mellett. A szülés folyamatában mindig komoly szerepe van a támogatásnak, de a bizonytalan hozzáállás akár negatívan is hathat a kiélezett helyzetben. A társas támasz szerepe hatványozódik a szülésnél, kutatások bizonyítják, hogy ha ott van egy kísérő, aki csak a szülő nőért van jelen, még ha nem is tesz semmit, csak a jelenlétével támogatja a nőt, akkor is komoly szülészeti előnyei vannak a jelenlétének.

Nyitrai Eszter dúla szerint ha az apa „is végigéli, megküzdi a szülést, ha ő is megtapasztalhatja, hogy milyen fogni a saját újszülöttjét, ha elvághatja a köldökzsinórt, annak a hosszú távú hatásai nagyon pozitívak, és nagyban befolyásolják az apák kötődését”. 

Apás szülés és császármetszés

Vannak olyan esetek is, amikor az apás szülés mégsem teljesen apás lesz, a császármetszés esetén ugyanis az apuka nem mindig lehet jelen a műtőben. Azonban ilyenkor is nagyon fontos lehet az apák szerepe, például, ha császármetszés után az anya egy ideig nem veheti kézbe a babát, az apa pótolhatja őt. A szakemberek szerint a közvetlen bőrkontaktus nagyon erősen befolyásolja, hogy később hogyan kötődik a gyermek és az apuka egymáshoz. Kevesen tudják, de nemcsak a női hormonrendszer változik meg a terhesség során, hanem férfié is.

Ami negatív hatással van az apákra, a közhiedelemmel ellentétben nem az, hogy milyen formában látják a női nemi szerveket, hanem az, amikor azt látják, hogy valamilyen erőszakos esemény történik, amibe a párjuk nem szeretne beleegyezni, 

de ez a protokoll, és nincs idő elmagyarázni – emelte ki Farkas Eszter nőgyógyász. A rossz élmények többnyire a felkészületlenségből fakadnak, vagy abból a társadalmi nyomásból, hogy az apáknak most már részt kell ebben venniük, és ez a kettő nagyon rossz kombináció. Jó hír, hogy a szakemberek szerint ezekhez az eseményekhez is hozzá lehet edződni, még ha úgy is tűnik, hogy nem lehet rájuk felkészülni.

„Megtanultam, hogy anyuka foglalkozik a gyerekkel, apuka foglalkozik anyukával” – ilyen az apás szülés testközelből
A mentális felkészülés mellett fontos az is, hogy minden fontos „felszereléssel” előkészüljünk. Ilyen az apás szülés szett, ami lényegében egy orvosi köpeny és nadrág, amit az apuka a műtőben tud viselni. Ez a szett – különböző méretekben – pár ezer forintért gyógyszertárakban vagy akár drogériákban is beszerezhető.(Kép forrása: Pexels)

Egy vélemény az apás szülésről

Olyannak képzeltem, mint az amerikai filmeken, hogy majd szorítom a kezét, és együtt zokogunk, és meghalljuk a gyereksírást, és együtt hatódunk meg, de hát nyilván nem ilyen a helyzet

– mondta a Fókusznak Kovács András Péter humorista. Hozzátette, az első pillanattól kezdve egyértelmű volt, hogy ott lesz. „Én az a csávó vagyok, aki a szerelő mögött is mindig ott állok, és hülyére idegesítem, és nézek minden mozdulatot, hogy mi történik. Szerintem ugyanúgy viselkedtem apás szülésnél is, hogy na, mi lesz már” – magyarázta. De a legfontosabb, amit megtanult, hogy anyuka foglalkozik a gyerekkel, apuka foglalkozik anyukával.

Tehát apukának egy dolga van: hogy anya jól legyen, kész. És aztán ha anya jól van, akkor a gyerek is jól lesz.

 

#Fókusz#Videó#Életmód#apás szülés#szülés#gyermek#kórterem#vélemény#tapasztalat#család#kovács andrás péter

Címlapról ajánljuk