Fókusz

Hollandiában van, ahol a tandíj is olcsóbb – a magyar diákok több mint 7 százaléka külföldön jár egyetemre

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2024. február 4. 7:05

Ausztriában, Németországban és Hollandiában is emelkedett tavaly az ott tanuló magyar egyetemisták száma. Sokan a nyelvtudás elsajátítása miatt döntenek úgy, hogy külföldön folytatják tanulmányaikat, de kecsegtető a magasabb színvonalú képzés és a jobb karrierlehetőségek is. Ráadásul van, ahol a tandíj is kisebb, mint Magyarországon. Mennyi pénzből tudnak kint megélni, és mit szoknak meg a legnehezebben? A Fókusz Tokióban, Sanghajban, Hágában és az Egyesült Államokban tanuló magyar egyetemistákat kérdezett arról, miért járnak külföldi egyetemre. 

A KSH statisztikája szerint a 2022/2023-as tanévben 290 ezer hallgató folytatott felsőoktatási tanulmányokat, a diákok 7 százaléka azonban nem Magyarországon, hanem külföldön járt egyetemre. Ez 16 ezer magyar tanulót jelent. Ausztriában 7,6 százalékkal, Németországban 9-cel, Hollandiában pedig 34 százalékkal emelkedett tavaly a magyar egyetemisták száma. 

A felmérések szerint a magyar diákok többek között a nyelvtudás megszerzése, a magasabb és modernebb színvonalú képzés és a későbbi, jobb karrierlehetőség miatt mennek külföldre. 

Szabó Johanna már a gimnáziumban eldöntötte, hogy Japánban lesz egyetemista. Az érettségi után az ELTE japán szakára nyert felvételt, majd egy ösztöndíjprogramnak köszönhetően Kiotóba, majd Tokióba került.

Japán az egyik legbiztonságosabb ország a Földön. Az éttermekben is sokszor látni, hogy az emberek a pénztárcáikkal foglalnak asztalt. Annyira biztonságos, hogy nem lopják el másoknak az értékeit. Egyedül az esernyőre kell odafigyelni, mert az az egyetlen dolog, amit ellophatnak

– adott ízelítőt az ottani életből. 

Japánban egy egyetemi tanóra csak 40 percig tart, és mindössze 10-15-en ülhetnek be a terembe. Ez lehetővé teszi a személyre szabott tanulást és a tananyaggal való gyorsabb haladást is. 

És hogy mennyire drága ott az élet? Johanna azt mesélte, hogy az élelmiszer például olcsóbb, mint Magyarországon, de a közlekedés költségeit nem lehet összehasonlítani: csak metró- és vonatjegyekre költ havi százezer forintot. 

Az Erasmus emellett havi 700 euróval támogatja a külföldön tanuló hallgatókat, és egy egyszeri, 1500 eurós utazási támogatást biztosít. Minden egyéb költséget neki kell állnia, így dolgozik is a tanulás mellett. 

Tímár Fanni Kína legnagyobb ipari városában, a majdnem 25 milliós Sanghajban él. A gimnázium után, még Magyarországon kezdett el kínaiul tanulni, végül elnyert egy egyéves nyelvi ösztöndíj programot és kiköltözhetett. Azóta már az alapképzést is elkezdte kint.

Sokkal több mindent szeretnénk látni, és nyilvánvalóan sokkal több lehetőségünk is van erre. Valamint Nyugat-Európában nagyon kedvező anyagi körülmények között lehet tanulni, illetve nagyon sok támogatást el lehet nyerni. Úgyhogy én azt gondolom, hogy számunkra ez már egy szinte teljesen magától értetődő dolog

– mondta általánosságban arról, hogy sok magyar diákot mi motiválhat a külföldi tanulásban. 

A Fókusz riportjából az is kiderül, hogy:

  • nem készpénzzel és nem bankkártyával, hanem QR-kóddal fizetnek Kínában;
  • mennyire megfizethető a hollandiai tandíj és mennyiből tudnak a diákok ott megélni;
  • milyen az élet egy amerikai egyetemen, és hogy lehet az ösztöndíjból megélni;
  • valamint felvételeket is mutatunk arról, hogy interjúalanyaink milyen környezetben tanulnak nap mint nap. 
#Fókusz#Videó#Külföld#egyetem#diák#hallgató#tokió#sanghaj#amerikai egyesült államok#hága#hollandia#kína#japán#ma

Címlapról ajánljuk