Fókusz

A rendőrök mondták, hogy nem jön többet haza a gyerekünk – Bálint hegymászóbalesete és szülei többéves küzdelme megváltoztathatja a sportágat

Karagics IldikóKaragics Ildikó

2023. november 5. 7:08

Bálint 2016-ban, a tragédia napján nem mászni ment Csobánkára, hanem kiépíteni az Oszoly-sziklán a pályát egy országosan meghirdetett mászóversenyre. Nyolcméteres magasságból zuhant le. Nem élte túl a balesetet. A szülei azonban nem hagyták annyiban fiuk halálát, szerintük ugyanis nem szimpla baleset történt. Többéves jogi huzavona után reform jöhet a hegymászósportban.

2016 októberében tragikus baleset történt Csobánkán.

Majd visszanézzük 5 év múlva, hogy milyen fiatalok voltunk.

Bálint halála előtt pár nappal készült az a felvétel, ahol elhangzott a fenti mondat a férfitól. Az akkor 20 éves fiú a társait biztosította mászás közben Csobánkán, az Oszoly-sziklán. Ez volt az utolsó felvétel róla.

Bálint 14 éves korában kezdte a hegymászást, édesapja azt mesélte, annyira szerette ezt, hogy volt, amikor a falon aludt mászótársaival. A tragédia napján Bálint nem mászni ment, hanem kiépíteni a sziklán a pályát egy országosan meghirdetett mászóversenyre. Akkor történt a tragédia.

A férfi édesapja megmutatta a felszerelést, amivel fia a halálának napján mászott. Nem a saját eszközei voltak, a verseny szervezőitől kapta.

Bálint, ami kötelet használt az nem 60 méteres volt, bár ő úgy kapta meg, hogy az 60 méteres, hanem csak 52, ez 8 méter különbség, és a Bálint 8 méter magasról zuhant le

– mondta az édesapa.

hegymászás baleset
Bálint szülei szerették volna megtudni, hogy igazából mi történt, így indult történetük.


Nem hagyták annyiban az esetet. Hosszú évek teltek el fájdalmas pereskedéssel. Az egész egy közigazgatási eljárással indult, viszont az összes fellebbezésüket és feljelentésüket 

visszautasították azzal, hogy nem lehet foglalkozás körében elkövetett bűncselekményről beszélni, mert olyan foglalkozás, hogy hegymászó, nem létezik.

„Egyszerűen csak nem akartam amellett elmenni, hogy a rendőrök mondják, hogy nem jön többet haza a gyerekünk” – mondta a gyászoló apa.

Nem az első eset volt

hegymászás baleset
Bálint halála előtti napokban is mászott a sziklán. 

A versenyt, ahol Bálint meghalt, 19 éve rendezték már meg, és 19 éve minden évben megrendezik. Azóta kvázi hivatalos szabályok nélkül.

Ez egy országos verseny volt, és nem az első. Kellett volna, hogy legyen egy szabályzata. Kik vehetnek részt, kinek kell irányítani, milyen biztonsági dolgoknak kell megfelelni? Ilyen nem volt


– magyarázta Neidenbach Ákos hegymászó, oktató, és szakértő, aki 65 éve űzi ezt a sportot.  

Bálint halálos balesete után egy évvel kezdték el a szabályrendszert kidolgozni, mondja a Hegymászó Szövetség. A jelenlegi hiányos törvényi szabályozás alapján a jogi felelősségre vonás eszközei nagyon korlátozottak, sokszor nem érvényesíthetők. 

Bálint szülei végül egy pótmagánvádas eljárás során jogi állásfoglalást kaptak. Elítélték-e verseny szervezőjét? Hogyan szeretnék elérni a hegymászók, hogy másoknak nagyobb biztonságot adhassanak a mászás során? Kiderül a fenti videóra kattintva.

 

#Fókusz#Videó#Sport#hegymászás#baleset#bálint#szabályok#Csobánka#ma

Címlapról ajánljuk