Fókusz

Laptop a gyerekeknek, csengő helyett zene és mosolygós tanárok – egyre több magyar gyerek tanul osztrák iskolákban

Kecsmár AlexandraKecsmár Alexandra

2023. június 1. 20:01

Modern felszerelések, mosolygó tanárok és diákok, gördeszkapark az udvaron és minden tanulónak saját laptop. A Fókusz stábja az ausztriai Oberwartban, azaz Felsőőrön forgatott, ahol nemcsak a diákok élete teljesen más, mint a magyar társaiké, hanem a tanárlét is. Ott egy pedagógus 1 millió forintnál is többet kereshet, és az oktatás minősége is különbözik attól, amit Magyarországon tapasztalni. A cél Ausztriában ugyanis nem a lexikális tudás átadása, hanem, hogy a gyerekek sikeresen boldoguljanak az életben. 

Egy friss kutatás szerint már minden századik magyar diák osztrák iskolába jár.

2011 és 2021 között ötszörösére nőtt a magyar tanulók száma Ausztriában.

Csak a tavalyi évben 1367 új magyart írattak be osztrák intézményekbe. Ezzel több mint tízezer magyar ülhet az osztrák iskolák padjaiban, ám ez a szám nem tartalmazza azokat, akik időközben osztrák állampolgárságot szereztek. Ők is sokan vannak.

Magyarországon, amikor én is iskolába jártam, a lexikális tudáson volt a hangsúly. Minél többet, minél jobban, minél pontosabban. Mi másképp gondolkodunk

– mondta a Fókusznak Farkas Gyöngyvér, aki 2013 óta tanít az EMS felsőtagozatos iskolában. Az intézményben úgy gondolják ezért a diákok is szívesen mennek iskolába, és így nagyobb örömmel fognak tanulni vagy fogják elvégezni a feladatokat. Így próbálják elérni, hogy azt a tudást összeszedjék, ami a jövőjükhöz szükséges.

Persze nem csak a diákokhoz állnak más mentalitással Ausztriában. A Stepstone állásportál tavaly év végi felmérése szerint 

havi bruttó 3543 euró a pedagógusok átlagbére, 

ebben már a 13. és 14. havi fizetés is benne van. Ez mai árfolyamon 1 314 000 forint. Ezzel szemben Magyarországon több éves tapasztalattal, ez az összeg körülbelül háromszázezer forint.

Ez egy más világ

Oberwartban, azaz Felsőörön a magyar osztályban a gyerekek a matematikát például két nyelven tanulják. Sokan otthon, a szüleikkel magyarul beszélnek, de

van, aki az iskolán kívül már csak a nagypapájától hall magyar szavakat.

Az osztrák oktatási rendszer teljesen különbözik a magyartól. A tanárok próbálják minél kreatívabban átadni a tananyagot, emiatt több a gyakorlat az órákon. A csengő helyett mindig más zenével jelzik, ha véget ért a tanóra. Ezzel is próbálják élvezetesebbé tenni az iskolai életet.

A tanítás reggel fél nyolckor kezdődik és általában egykor ér véget.

Hetente egyszer minden osztálynak van egy úgynevezett hosszú napja, amikor délután fél hatig bent vannak az iskolában. Ilyenkor inkább a könnyedebb, kreatívabb tantárgyakra fókuszálnak, mint például a rajz és az ének-zene. De lazulni az órák közben és után is van lehetőség.

U, mint ungarische

Az iskolában, ahol a Fókusz stábja forgatott, minden évben indítanak magyar nyelvű osztályokat, ők az U, mint ungarische, azaz magyar jelzést kapják. Heti háromszor van magyar órájuk, a többi tantárgyat két nyelven, magyarul és németül is tanulják. Azoknak a diákoknak, akik egyáltalán nem beszélnek németül, külön osztályt indítanak és felzárkóztatják őket, hogy aztán egyenlő eséllyel kezdjék el a többi tantárgy tanulását. Ezekben az osztályokban eleinte heti húsz órán át csak a nyelvet tanulják.

Farkas Gyöngyvér szerint, az elmúlt években egyre több magyar gyermek élvezi az osztrák oktatási rendszert. Még a nyelvi különbség sem akadály. Az intézmény egyetlen feltétele, hogy a diákoknak osztrák lakcímük legyen.

A legtöbben szerintem egy jobb jövőképet szeretnének adni a gyerekeiknek, egy jobb lehetőséget

– mondta a tanárnő. Szerinte a szülők célja, hogy a gyerekek egy olyan iskolarendszerbe kerüljenek, ahol valamilyen szakmát szereznek, tovább tudnak tanulni, esetleg egyetemre mehetnek. Úgy véli, így a szülők nyugodtabb életet tudnak nekik biztosítani.

Jókai Mór és Molnár Ferenc művei az osztrák iskolában

Ausztriában minden gyerek kap laptopot az iskolától, ezért nagyon sok lehetőség van a digitális oktatásra is

– magyarázta Hans-Peter Wolf, az iskola igazgatója. Ezért cserébe a szülőknek a laptop árának mindössze csak az egynegyedét kell kifizetni. Ezek után nem meglepő, hogy a könyvtárban Jókai Mór mellett a Pál utcai fiúk is megbújik. A tanárok igyekeznek magyar nyelvű regényeket is becsempészni a tanrendbe, amit ha kiolvasnak, film formájában meg is néznek.

A magyar mellett minden évben indítanak német, angol, sport és általános osztályt is, a diákok mégsem tesznek különbséget egymás közt. Azt mondják, ez is a jól működő iskolarendszer egyik titka. Farkas Gyöngyvér szerint az osztályfőnöknek nagyon fontos feladata, hogy a gyerekeket egy egységgé faragja.

Lehet más nemzetiségű, lehet magas, kicsi, vékony, kövér, a lényeg, hogy a négy év alatt, ők tényleg egységként éljék a mindennapjaikat

– fogalmazott.

#Fókusz#Videó#oktatás#ausztria#külföldi tanulás#Külföld#iskola#iskolaválasztás#tanárok fizetése#ma

Címlapról ajánljuk