Fókusz

„Mit szólna Cipő a mostani világhoz? Nem tetszene neki, az biztos” – családjával és zenész barátaival emlékeztünk a tíz éve elhunyt Bódi Lászlóra

Czakó JózsefCzakó József

2023. május 9. 20:56

Tíz éve már, hogy a Republic legendás alapítójának szíve feladata a harcot. Cipőre édesanyjával, testvérével és unokatestvérével emlékezünk. A tiszteletére szervezett emlékkoncerten Fenyő Miklós, Bródy János és Halász Judit is fellépett, a Fókusznak barátságukról és máig ható művészi kapcsolatukról is beszéltek. Bódi László nemrég ünnepelte volna 58. születésnapját.

Csendes megemlékezés Bódi László, Cipő sírjánál a kistarcsai temetőben. Születésnapi megemlékezés, hiszen a legendás énekes néhány nappal ezelőtt lett volna 58 éves. Az évszám ugyan nem kerek, de az életmű, amit itt hagyott, nagyon is teljes. A sírnál találkozunk Cipő édesanyjával, húgával és unokatestvérével is, akik tíz hosszú éve élik mindennapjaikat nélküle. Édesanyja, Bódi Lászlóné azt mondja, még most is sokszor úgy érzi, itt van vele a fia. Azóta, hogy meghalt,

egyáltalán nem hallgattuk, meg nem is néztem a tévében sem, fájó volt látni.

– meséli.

Cipő 1965-ben született Ungváron, ez akkor még a Szovjetunió része volt. Egyéves korában Kisvárdára költöztek, innen indult karrierje. Mindössze 15 évesen alapította első zenekarát, a Cipőfűzőt. Aztán eltelt 10 év, és 1990-ben létrejött a Republic, ami majdnem egyidős volt a frissen kikiáltott köztársasággal. És minden siker, amit énekes, dalszerző, szövegíró elérhet, neki megadatott.

Megkérdezzük a családját, hogy mit szólna az énekes a tíz évvel későbbi, mostani világhoz, azt mondják:

Nem tetszene neki, az biztos.

 

Családja szerint Cipő nagyon szerény ember volt, valószínűleg ennek a megemlékezésnek sem örülne. Édesanyja úgy emlékszik, fia egyszer azt mondta, hogy nem szeretne ötven éven túl élni.

Cipőnek krónikus szívritmuszavara volt. Koszorúérműtéten is átesett, és lábon hordott ki egy infarktust. 2013 februárjában ismét szívrohamot kapott, a mentők háromnegyed órán át próbálták stabilizálni állapotát. Közel egy hónapnyi intenzív osztályon végzett ápolás után 2013. március 11-én hunyt el. 

Megható látni, hogy tíz évvel a halála után még mindig milyen hívószó Cipő neve, képes megtölteni egy hatalmas teret. Közeli barátai közül is többen eljöttek a tiszteletére rendezett emlékkoncertre, Bródy János, Halász Judit és Fenyő Miklós is, aki így emlékszik Cipőre.

Tudni kell, hogy ritkán mondom ki a barátság szót, én ennek sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítok egyáltalán, mint ahogy ezt mi magyarok értelmezni szoktuk. Egyszerűen kimondjuk bizonyos kapcsolatokról, hogy barátság. Én azt mondom, hogy nekem vannak haverjaim, vannak jó ismerőseim, a Cipő az én barátom volt.

„Cipő már egy legenda, az kétségkívül így van, rövid élete volt, de nagyon szép életművet hagyott maga után" – így beszél róla Bródy János, aki az egyik legközelebbi barátja volt. Ők 1983 óta ismerték egymást, Cipő ugyanis 18 évesen Budapestre költözött, konzervatórium-előkészítőre járt. Különleges világlátására és költészetére a szakma legnagyobbjai is felfigyeltek. Bródy egy olyan dalt adott elő a koncerten, amit Cipő emlékére írt, bár a koncert előtt még aggódott az éneklés miatt.

Nem tudom, hogy sikerül majd, mert mindig kicsit elszorul a torkom, ha ezt a dalt énekelem. Nagyon mély és erős emlékeim vannak róla, úgyhogy nem szívesen beszélek róla.

Eljött Halász Judit is, akinek Cipő egy egész lemeznyi dalt írt. A 80 éves legendás művésznő is meghatódva idézi fel emlékeit. Az emlékestre nem egy vidám dalt választott, hanem Tóth Krisztina Altató című versét, ami valójában búcsúdal.

Tragikusan rövid élete volt, mindössze 48 földi év, de dalai már életében halhatatlanná tették. Bódi László neve kitörölhetelenül ott van a magyar könnyűzene legnagyobbjai között.

 

#Fókusz#Videó#bódi lászló#cipő#republic#koncert#megemlékezés#halász judit#fenyő miklós#bródy jános#ma

Címlapról ajánljuk