Fókusz

„Híztam 5 kilót, és gömbhalnak hívtak az ügynökségnél” – magyar modellek vallanak arról, hogyan kergeti evészavarba a divatvilág a fiatal nőket

Fodor BiankaFodor Bianka

2023. április 17. 20:35

Tóbiás Nina minden reggel megméri magát és számolgat, és hiába gyönyörű úgy, ahogy van, felmerült benne, hogy megműttesse magát. Lóránt Enit megviselte, amikor hallotta a szobából, hogy az egyik lány hánytatja magát. Bíró Beán szétvágták a farmert, hogy beleférjen a fotózáshoz. Bogár Nikolett az után kezdett modellkedni, hogy anorexiával diagnosztizálták. Ma már túl van a betegségen, és a témát kutatja.

A modellek súlya, alkata, testtömeg-indexe állandó témát szolgáltat szakmán belül és kívül egyaránt. A köztudatban élő sztereotípiák szerint ezek a lányok állandóan keményen diétáznak, mi több, evészavarosak: anorexiások, bulimiások.

Vannak olyan lányok, akik genetikailag ennyire vékonyak, és egészségesek, bár azért hozzá kell tenni, hogy ez a kisebb hányad

– mondta Bogár Nikolett, a Magatartástudományi Intézet kutatója, aki maga is modellkedett tinédzserkorában. Ám azt, hogy ki a beteg, és ki az, aki természetesen vékony, nehéz megítélni. 

Amikor azt láttam, hogy valaki mellettem hánytatta magát, és hallottam a szobából, hogy folyatta a vizet, és közben hányt, az nagyon megviselt engem is

– árulta el Lóránt Eni, aki szerint ugyanannyian vannak azok a modellek, akik a természetes adottságaik, illetve azok, akik az önsanyargatás miatt vékonyak, és evészavarokkal küzdenek. Bíró Beának is voltak olyan lakótársai, akik anorexiával vagy bulimiával küzdöttek.

„Híztam 5 kilót és gömbhalnak hívtak az ügynökségnél” – evészavarba kergeti a divatvilág a fiatal nőket
Bíró Bea

Bea és Eni azt mondják, sudár alakjukat a genetikának köszönhetik, szinte bármit megehetnek. Mégis volt, hogy „elszaladt velük a ló”, azaz kicsit többet mutatott a mérleg, ami ebben a szakmában megengedhetetlen. Egy alkalommal, amikor Bea farmerkatalógust fotózott, ahogy fogalmaz, „egy picit popsisabb volt”, és mind a száz farmernek fel kellett vágni a fenekét, hogy beleférjen, majd úgy pózolni, hogy ne látsszon a vágás. Lóránt Eni ennél fájdalmasabb emlékeket idézett fel: 

Egyszer felhíztam 5 kilót, és akkor bántottak az ügynökségen, gömbhalnak hívtak, és ez rám is hatással volt.

„Híztam 5 kilót és gömbhalnak hívtak az ügynökségnél” – evészavarba kergeti a divatvilág a fiatal nőket
Lóránt Eni

Ezek után az ügynökségtől kapott egy étrendet, mindennap edzenie kellett, és a nap végén leírni, hogy mit evett, és mennyit mozgott. 

Bogár Nikolettet anorexiával diagnosztizálták, még azelőtt, hogy 15 évesen modellkedni kezdett volna. Ma már egészséges a testképe, és gyógyszerészként dolgozik. Mellette a Semmelweis Egyetemen folytat tudományos munkát. Egyetemi évei alatt kezdte kutatni a divatipar és az evészavarok kapcsolatát, a témában már egy könyve is megjelent. 

Ez egyfajta foglalkozás-egészségügyi kérdés lehet a modelleknek. Sokkal inkább ki vannak téve ezeknek a hatásoknak és veszélyeknek, mert a megélhetésük, a keresetük múlik azon, hogy milyen formában vannak

– fogalmazott.

„Híztam 5 kilót és gömbhalnak hívtak az ügynökségnél” – evészavarba kergeti a divatvilág a fiatal nőket
Bogár Nikolett

Amikor belevágott a kutatásba, még csak kevés tudományos adat állt rendelkezésre a témában. Nem is könnyű válaszokat találni, az evészavarosok körében ugyanis nagyon erős a betegségtagadás. Bogár Nikolett szerint a modellek olyan környezetben élnek, ahol ez a favorizálandó viselkedésmód és attitűd, hogy keveset esznek, és odafigyelnek az alakjukra, sokat sportolnak. Így még inkább el tud tolódni az a fajta reális értékítélet, ahol az ember még el tudja dönteni, hogy ez normális, egészséges és kedvező magatartásforma, vagy már sokkal inkább egyfajta kényszeresség, kompenzáció vagy túlzó magatartás.

Rába Tímea modell a lányáról, Tóbiás Nináról így fogalmazott a Fókusznak:

A fiataloknak ezt sugallják, hogy az a tökéletes testalkat, ha valaki csontsoványra fogy, és nem titok, hogy Ninának is nagyon komoly problémái voltak. Ezt egy anyának rettentő nehéz feldolgozni, és rájönni, hogyan tudna segíteni.

„Híztam 5 kilót és gömbhalnak hívtak az ügynökségnél” – evészavarba kergeti a divatvilág a fiatal nőket
Tóbiás Nina és Rába Timi

Nina azt mesélte, 15 évesen nehéz időszakon ment keresztül, ami miatt csak keveset tudott enni. Fogyni kezdett, amivel elindult a lejtőn. Látta, hogy az a szépségideál, hogy nagyon vékonynak kell lenni, lapos hasúnak, szálkásnak, és ez a nyomás a mai napig nem enyhült rajta. Pszichológus, kineziológus segítségét kérték, de tudják: hosszú folyamat még, hogy Nina elfogadja magát olyannak, amilyen. Ezért kicsit édesanyja is hibásnak érzi magát, azt mondta, ő is világéletében olyan kritikus volt a testével, mint Nina. 

Én mindig mindenkit szebbnek láttam magamnál. És a fura az egészben az, hogy most megnézem a fiatalkori képeimet, és azt mondom, hogy atyaúristen, mi bajom volt nekem magammal? 

– mondta Rába Tímea.

„Híztam 5 kilót és gömbhalnak hívtak az ügynökségnél” – evészavarba kergeti a divatvilág a fiatal nőket
Tóbiás Nina

Nina hamar édesanyja nyomdokaiba lépett: belekóstolt a szépségversenyek világába. Jelenleg jogot tanul az egyetemen, emellett szeretne modellként dolgozni, de az ügynökségek rendre elutasítják. 

Az a nyomás, hogy legyen minél kisebb orrod, de közben legyen nagyon vastag szád, ne legyen műszempillád, de legyen nagyon nagy pillád, hogy azért tudjanak rajtad dolgozni, legyen makulátlanul tiszta a bőröd, nem lehet karikás a szemed. És szoktam anyának mondani, hogy most menjek el, műttessem meg magam? Nem tudom

– idézte fel Tóbiás Nina.  

Rába Tímea szerint régebben nem voltak ilyen szigorú elvárások, de az elmúlt években sokat változott a divatszakma. 

Bár az utóbbi időben megjelentek a teltebb modellek a kifutókon, a kutató szerint ez még nem megoldás. Bogár Nikolett úgy gondolja, a helyzet csak akkor javulna, ha elfogadná a szakma, hogy sokkal kevesebb lány rendelkezik valóban ilyen testalkattal, és sokkal többen vannak azok, akik nagyon keményen és sokszor keserves munkával dolgoznak azon, hogy elérjék ezeket a mérettartományokat. 

Továbbra is a magas, vékony nőké a főszerep, pedig nem vagyunk egyformák. A szépség a sokszínűségben rejlik, de arra valószínűleg még sokat kell várnunk, hogy a kifutókat hétköznapi testalkatú nők lepjék el. Ha lesz ilyen egyáltalán.

#Fókusz#Videó#evészavar#divatvilág#bíró bea#Lóránt Eni#rába tímea#Tóbiás Nina#bogár nikolett#anorexia#bulimia

Címlapról ajánljuk