Fókusz

A szcientológia miatt halt meg a fiatal zongoraművész? – Kiugrott magyar tagok a szervezet titkairól

Süle LászlóSüle László

2022. július 5. 20:56

Megrázó interjút adott a Fókusznak Yamak Diána. Azt állítja, testvére aki, tehetséges zongoraművész volt, a mai napig élne, ha nem az ellentmondásos, sokszor botrányos szcientológiai egyháztól várta volna a megoldást fájdalmaira és a problémáira. Azok, akiknek sikerült kilépniük a közösségből, azt mondják, több száz millió forintjukat ölték bele, és nagyon nehezen szabadultak, legtöbbször traumatizáltan.

Megrázó dokumentumfilm készült napjaink egyik legellentmondásosabb megítélésű vallási szerveződéséről, a szcientológiáról. A széria készítői, akik maguk is kiugrott szcientológusok, azt állítják: a Magyarországon vallási egyesületként működő „egyház” lelki és anyagi romlásba taszítja egyes híveit.

Bonyai Péter így összegezte tapasztalatait:

„Ha valaki ezt az egészet végig akarja csinálni, az 150-200 millióba is belekerülhet.  Nagyon drágák a képzéseik, nagyon drágák a szolgáltatásaik. Van az auditálás, a meghallgatás, ez a terápiaszerű ülés, az pl. 12 és fél óra 350 ezer forintba kerül. És ugyanennyibe kerül minden nagyobb tanfolyamuk is. 

Én azon a szinten voltam, hogy engem az sem érdekel. Hogy ennél már bármi jobb. Tehát, hogy ha belehalok, az is.

Dudás Diána történetét három évvel ezelőtt mutattuk be a Fókuszban. Ő egy könyvben írta le keserű tapasztalatait, amely sokaknak adott bátorítást, hogy a nyilvánosság elé álljanak saját történetükkel. Részben ezeket láthatjuk a most elkészült sorozatban.

Ezek a tagok rendszerint mentálisan, pszichésen nagyon rossz állapotba kerülnek. Többszörösen traumatizált személyként távoznak a szcientológiából. Erre a nagyon sok történet is ráébresztett, melyekkel a könyvem megírása után szembesültem. Hiszen ezek az emberek elmondták, hogy ők nagyon hasonló cipőben jártak, mint én.  

 – mesélte Diána.

Az ilyen emberek egyike volt Yamak Dávid is. A tehetséges, fiatal zongoraművész azonban már nem tudja elmondani a történetét, mert 2020. augusztus 24-én elhunyt. 

szcientológia akták dokumentumfilm megrázó történet yamak diána

Nővére, Diána állt a kameránk elé. Ő sosem volt a Szcientológia Egyház tagja, ellentétben öccsével, aki néhány évre csatlakozott a szervezethez. A kezdeti eufória után azonban ő is csalódottan hagyta ott a szcientológusokat, élete pedig egyre kilátástalanabb lett. Diána azt mesélte, testvére rettegett.

Egyszer csak jött nekem egy üzenet, hogy adjam meg a bankszámlaszámomat. Felhívtam, hogy mi van? Végigbeszéltünk minden nap több órát, hogy ő retteg, őt követik. És hogy úristen, Diána, valami baj lesz, én átküldöm neked az összes pénzemet. Úgy érezte, hogy meg fogják ölni.

Diána 2017-ben egyszer már szerepelt nálunk, 2017-ben extrém akadályfutóként ismerhették meg az RTL nézői. Akkor elmesélte, hogy korán elveszítette édesanyját, aki egy plasztikai műtét közben halt meg egy komplikáció miatt. Apjának a hatóságokkal gyűlt meg a baja, öccsének pedig saját magával.

Ő meleg volt, és ez volt az legnagyobb bűne a szcientológia szerint. A hozott családi mintáinkon túl. Mert az is szégyellni való, hogy meleg volt, és akkor te már nem lehetsz clear.

„Clearnek”, azaz Tisztának lenni egyfajta szellemi szabadságot jelent a szcientológiában, sokan azzal a céllal vágnak bele a tanfolyamok sokaságába, hogy ezt elérjék. Nem tudhatjuk biztosan, mi járt Dávid fejében, és azt sem, mennyire voltak hatással a szcientológiában eltöltött évek a személyiségére. Csak azt tudjuk, mi történt 2020 augusztusában. 

Diána így emlékezett vissza arra a napra, amikor megtudta öccse halálhírét.

Reggel öt órakor kopogott nálam a rendőrség. Mivel eljárás van apukám ellen, azt gondoltam, hogy őt keresik már megint, rajtam. Akkor mondta a rendőr, hogy meghalt a testvérem. Én meg csak álltam ledermedve. Nekünk már annyi halál történt az életünkben, hogy az én elmém ezt képtelen volt felfogni. Azt mondták, hogy megölte magát, nagy valószínűséggel.

 

A szcientológusok válasza

A sorozatban megfogalmazott állításokkal, vádakkal kapcsolatban megkerestük a Magyar Szcientológia Egyházat is. Képviselőjük, Miklovicz Attila írásban válaszolt kérdéseinkre:

Bármely L. Ron Hubbard könyv belső borítóján található felhívás a következőképpen fogalmaz:

„A Szcientológia vallás előnyeinek megtapasztalásához és céljainak eléréséhez minden egyén elkötelezett részvételére van szükség, mivel ezek csak a saját erőfeszítései árán valósíthatók meg.” L. Ron Hubbard pedig rengeteg helyen beszél a becsület és a szellemi nyereségek egyenesen arányos relációjáról. Mivel az egyik filmkészítő saját könyvében árulja el, hogy élete első szcientológia tanfolyamán rögtön becstelenséggel (puskázás) jutott túl, sajnos úgy tűnik, hogy saját magát predesztinálta kudarcra a szcientológiában.

Kérdéseire reagálva elöljáróban annyit mindenképpen el tudok mondani, hogy amennyiben ezekben a kérdésekben megfogalmazott állítások igazak lennének, a szcientológia ma már nem létezne, mert senki nem követné.

Miklovicz Attila levelében tagadta, hogy a szcientológia anyagilag „lehúzza” a híveit, és azt is, hogy lelki sérüléseket okozna a követőinek. Az egyház és a homoszexualitás kapcsolatáról pedig ezt írta:

szcientológia akták dokumentumfilm megrázó történet yamak diána

Az Egyház ezt az irányelvet a mai napig alkalmazza. Nekem személyesen van a szcientológiában nagyon magas fokozatot elért meleg ismerősöm, aki most is folyamatosan részt vesz a szcientológia életében és szolgáltatásaiban.

Auditálási titok

A szcientológiát L. Ron Hubbard sci-fi író alkotta meg a múlt század ötvenes éveiben az Amerikai Egyesült Államokban. Az életmódjavító filozófia idővel vallássá formálódott, és világszerte egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Tagjai között van többek között Tom Cruise és John Travolta is.

Hiába azonban a több népszerű kirakatember, a szcientológia működését gyakorlatilag folyamatosan botrányok kísérik. Ők úgy hiszik, akárcsak az kereszténység korai éveiben, velük szemben is az ismeretlentől, az újtól való félelem, és a kiugrott hívők csalódottsága gerjesztik ezt a hangulatot. A feltétezett lelki és anyagi veszteségek mellett komoly kritika éri őket adatvédelmi okokból is. Az egyfajta gyónásként értelmezhető „auditálás” során ugyanis érzékeny adatokat tudnak meg a hívőktől.

szcientológia akták dokumentumfilm megrázó történet yamak diána

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint:

„Ha a katolikusok gyónásával hasonlítjuk össze az auditálást, akkor egy nagyon-nagyon lényeges különbség van. A katolikusoknak a gyónás az anonim módon történik, és semmiféle adatrögzítés nincsen".

A Magyar Szcientológia Egyház ellen több alkalommal folytatott eljárást az adóhivatal, ám ők eddig még mindig megtartották táborukat. Ennek egyik oka lehet, hogy számos fedőszervezettel dolgoznak, ezek nevében nem is szerepel a „szcientológia” szó. Modelljük üzleti szempontból is sikeresnek mondható, kipróbált rendszer.

szcientológia akták dokumentumfilm megrázó történet yamak diána

Bonyai Péter szerint viszont a rendszer csak arra jó, hogy manipulálják vele az embereket.

A szcientológia értékesítési módszere az egy ötvenes években élt amerikai használtautó-kereskedő kézikönyvén alapul. Ami úgy néz ki, hogy úgy adjuk el az autót az öregasszonynak, hogy lehetőleg azt vegye meg, amit mi szeretnénk, hogy megvegyen.

Az alkotók célja, hogy filmsorozatukkal felhívják a figyelmet azokra a szcientolgiával kapcsolatos esetekre, amik finoman szólva sem zárultak sikerrel. De egyszersmind segítségüket ajánlották fel azoknak is, akik már túl vannak egy nagy csalódáson. Vigaszt találni is jobb későn, mint soha.

 

#Fókusz#szcientológia#egyház#dokumentumfilm#yamak diána#ma

Címlapról ajánljuk