Fókusz

Mindig is voltak és lesznek fegyveres konfliktusok, de hol és miért robbanhat ki következő háború?

Barva ÁdámBarva Ádám

2022. június 11. 19:15

Feledy Botond, külpolitikai szakértő szerint a világban nagyon sok fegyveres konfliktus van, csak ezek nem hivatalos, államközi harcok. 

Kontinensünkön hosszú idő után zajlik újra háború, de Ukrajnán kívül akad néhány terület, ahol a közeljövőben számolhatunk akár fegyveressé váló konfliktusokkal is. Feledy Botond szerint

Ukrajna és az orosz határterületek azok, amelyek a legforróbb helyszínnek fognak számítani a következő egy évben. Ezek közül is kiemelkedik Transznyisztria, ami gyakorlatilag egy moldáv szakadár régiónak tekinthető, ami eddig is orosz felügyelet alatt állt.


Furcsának tűnhet, de akad még egy hely a világon, ahol konfliktusok adódhatnak egyes államok között. Az Északi-sarkot a klímaváltozás elérhetőbbé teszi, de nem csak emiatt forró a hangulat a környéken. A külpolitikai szakértő szerint a régióban már régóta zajlik a verseny, hogy melyik országnak van több jégtörő hajója, de ez még nem minden.

Olyan erőforrásokat tártak fel amiért nagyon komoly verseny indulhat, és emellett ugye itt nem csak a parti országok versengenek, hanem a kínai felderítőhajók is megjelentek. Értsük úgy, hogy ezek katonai kutatóhajók, tudományos álarcban.


Az itt kialakuló konfliktusok akkor lehetnek igazán kockázatosak, ha atomhatalmak kerülnek egymással szembe. Nukleáris fegyverrel jelenleg 9 ország rendelkezik: az Egyesült Államok, Oroszország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Izrael, Pakisztán, India, Kína és Észak- Korea.

Mindig is voltak és lesznek fegyveres konfliktusok, de hol és miért robbanhat ki következő háború?

Egyetlen földrész azonban van a bolygón, ahol még soha nem háborúztak, és egy ideig – remélhetőleg – nem is fognak. 

1961-ben lépett hatályba a szerződés, amely megtiltja, hogy az Antarktiszon, a déli szélesség 60. fokától délre eső szárazföldeken és jégmezőkön bármilyen katonai tevékenységet folytassanak.

Az egyezményt több, mint 50 állam írta alá, de kérdés, hogy meddig tartják magukat a megállapodáshoz. 2048-ig ásványkincseket sem bányászhatnak itt, ezután azonban megindulhat majd a harc az utolsó, háborúk által még érintetlen kontinens birtoklásáért.

#Fókusz#Külföld#háború#fegyveres konfliktus#feledy botond#külpolitikai szakértő

Címlapról ajánljuk