Fókusz

Kezdetben pillanatnyi örömforrás, az ünnepek után teher, ezért ne vegyünk élő nyuszit húsvétra

Garay AnnamáriaGaray Annamária

2022. április 16. 19:40

Bolyhosak, aranyosak, egyszerűen szeretnivalók, mégis többször az utcán végzik. Kezdetben pillanatnyi örömforrás, az ünnepek után teher. Az állatvédő szervezetek évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a nem meggondolt húsvéti élőállat-vásárlás a végén sok esetben állatkínzásba torkollik, hiszen a gyorsan megunt állatokat sokan egyszerűen szélnek eresztik.

Meier Krisztina, az Első Nyúlmentő Alapítvány elnöke szerint nemcsak egészséges nyuszikat dobálnak ki az utcára, hanem betegeket is.

Mozgássérült nyuszikat tesznek ki, olyan állapotban, hogy nem tudnak enni, tehát biztos halálra lennének ítélve. Szemeteskukába dobják őket, vagy lomtalanításnál ketrecbe kirakják őket.

Szakértők szerint problémát jelent, hogy sokan még mindig takarmányállatként tekintenek például a házi nyúlra, nem pedig egy szerethető hobbiállatként. Amint jelentkeznek az egészségügyi problémák, nő a felelősség is és vannak, akik anyagilag egyáltalán nincsenek felkészülve arra, hogy gondoskodjanak egy állatról.

Ha mégis a vásárlás mellett döntenénk, fontos szem előtt tartanunk, hogy ezeknek az állatoknak mozgásigényük van, így időnként ki kell őket engedni a ketrecből. De az sem mindegy, hogy mivel etetjük őket. A K betűs növények, mint a káposzta például tiltólistásnak számítanak.

Házi kedvencet kitenni Magyarországon bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kiszabható. Nyuszitartás helyett viszont számos alternatív megoldást is választhatunk, ha fel akarjuk vidítani a gyerekeket. Tapsifüleseket például jelképesen is örökbe lehet fogadni az állatkertben és vannak nyuszisimogatós programok is. De itt is körültekintően kell eljárnunk, nem lehet őket túlszeretni, a hasuk, a fülük és a szemeik például kifejezetten érzékeny területek. 

#Fókusz#húsvét#élő nyuszi#húsvéti nyuszi#rtl#állatkínzás

Címlapról ajánljuk