Fókusz

Putyin attól fél, hogy megmérgezik, belső tisztogatásba kezdett

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2022. március 28. 20:29

Vlagyimir Putyin maga beszélt az elmúlt héten arról, hogy meg kell keresni az árulókat az ő saját soraiban is. A klímaügyi megbízottja külföldre menekült, míg az orosz nemzeti bank elnöke beadta a felmondását.

Oroszország péntektől a kelet-ukrajnai Donbasz régió teljes felszabadítására összpontosít – jelentette be az orosz védelmi minisztérium, igaz, a csapataikat azóta sem vonták ki az ország más részeiről. A katonai logika azt diktálja, hogy a már felvont ostromgyűrűket megtartsák, hiszen így értékes ukrán erőket tudnak lekötni. De vajon lehet-e hinni az orosz kommunikációnak?

Ukrajnában a Donbasz térségbe tartozó luhanszki terület legnagyobb része, míg a donyecki régiónak több mint a fele már orosz ellenőrzés alatt áll. A terület jelentősége geopolitikai szempontból igen nagy, hiszen Oroszország itt szeretné biztosítani a kapcsolatot a Krímmel. 

Feledy Botond külpolitikai elemző a Fókusznak elmondta, Mariupol geopolitikai szempontból nagyon fontos az oroszoknak. Egyrészt kulcskérdés, hogy ki fogja üzemeltetni a kikötőt a továbbiakban, másrészt ez a város biztosítaná az összeköttetést az elfoglalt orosz területek között. 

A szakértő szerint azonban egy félmilliós várost leradírozni a térképről komoly politikai döntés, amit Putyinék nem véletlenül hoztak meg.

Mariupol 80 százaléka megsemmisült, a polgármester azt mondta, hogy a várost humanitárius katasztrófa fenyegeti. Információk szerint 160 ezer civilt kellene kimenekíteni, akik borzalmas körülmények között ragadtak a kikötővárosban.

Vasárnap egy orosz független média készített interjút Zelenszkijjel. Az ukrán elnök azt mondta, kész kompromisszumot kötni Moszkvával a kérdéses donbaszi területről, amit 2014 óta részben orosz támogatást élvező szakadárok vezetnek. Az interjút az orosz hatóságok azonnal törölték. A szakértő úgy látja, egyáltalán nem közeledtek egymáshoz az álláspontok. 

A Kreml hétfői bejelentése szerint a béketárgyalások kedden kezdődhetnek meg, bár ez jelenleg inkább egyfajta katonadiplomáciai eszköz. Feledy Botond szerint arra kicsi az esély, hogy a keddi forduló egyből sikert hozzon majd.

Ha a háború hosszan elnyúlik, a gabonaimportőr országoknak arra kell számítaniuk, hogy nem lesz majd orosz-ukrán export. De az egyéb alapanyag-ellátás is akadozhat, ha az ukrán szállító nem lesz képes teljesíteni a szerződéseit.

Putyin mentális állapotával a háború kitörése óta már több szakember is foglalkozott. Meg nem erősített hírek szerint jelenleg annyira bizalmatlan, hogy ez elbocsátási hullámokhoz vezetett a legbelsőbb körein belül is. A klímaügyi megbízottja külföldre menekült, míg a nemzeti bank elnöke beadta a felmondását.

Elindult az a belső tisztogatás, amiről Vlagyimir Putyin maga beszélt az elmúlt héten, mondván, meg kell keresni az árulókat az ő saját soraiban is.

#Fókusz#orosz-ukrán háború#putyin#Külföld#tisztogatás#rtl#mariupol#ostrom#ma

Címlapról ajánljuk