Fókusz

Megkerestük Széchenyi István, Batthyány Lajos és Perczel Mór ma is élő leszármazottjait

Jász ZoltánJász Zoltán

2022. március 12. 18:05

Nem kérték, kapták a nevet, és ez óriási felelősséggel jár. Azt mondják, tenni kell azért, hogy megbecsüljék őket, és mindannyian méltók legyenek erre a különleges örökségre.

Perczel. A magyar történelem egyik ikonikus családja, legismertebb tagja Perczel Mór honvédtábornok, aki az 1848–49 évi szabadságharc egyik katonai vezetője volt. A nemesi család egyik leszármazottja, Perczel András kémikus megmutatta nekünk családfáját.

 

Azt mondja ő Perczel Mór oldalági leszármazottja.

A nagyapám nagyapja volt Perczel Béla, ő volt a 13. a sorban. És a hetedik volt Perczel Mór. Ez egy nagy család volt, 19-en voltak testvérek és az idősebbek mind királypártiak voltak. Aztán Perczel Mórtól lefelé már inkább kevéssé voltak Habsburg-pártiak.

 

Perczel András ükapja Perczel Béla volt, Mór testvére, akit 1875-ben igazságügyminiszterré választottak.

Batthyány Boldizsár annak a Batthyány családnak a magyarországi leszármazottja, amelynek leghíresebb tagja Batthyány Lajos, liberális nagybirtokos, Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke, a szabadságharc vértanúja.

Összesen 219 Batthyány leszármazott él a világon, közülük mindössze csak heten Magyarországon. Van, aki Kanadában, az USA-ban, Svájcban él, de a legtöbben most is Ausztriában. Azt mondják, többek között a kitartás és a makacsság is családi örökség bennük.

Az osztrák rokonokhoz képest a budapestiek sokkal szerényebben élnek. A kommunisták ugyanis az összes nemesi családot kisemmizték, őket is. Kárpótlást pedig alig kaptak. Pedig sokat köszönhet Batthyány Lajosnak Magyarország. Komoly államférfi volt, akinek legnagyobb érdemei között említik a honvédség megalakítását és a jobbágyság felszabadítását.

A Varidance együttesben táncol a legnagyobb magyar, Széchenyi István családjának egyik leszármazottja, Széchenyi Krisztián. A fiatalember Széchenyi gróf testvérének az egyenesági utódja.

Gróf sárvárfelsővidéki Széchenyi István a magyar politika egyik legkiemelkedőbb alakja, eszméi, tevékenysége és hatása által a modern, új Magyarország egyik megteremtője. Arcképe bankjegyen virít, nevét utca, hegy, fürdő és díj is viseli, örökségével pedig mindenhol találkozunk, elég csak a Lánchídra, a Magyar Tudományos Akadémiára, a szabályozott Dunára, vagy éppen a lóversenyre gondolni.

1822-ben ő hozta be Magyarországra a bokszot, miután Angliában báró Wesselényi Miklóssal kipróbálták és megszerették. Ők voltak az első magyar ökölvívók.

Nagyon kevesen tudják egyébként, hogy az angol wc-t is ő honosította meg Magyarországon

– mesélte Széchenyi Krisztián, akitől azt is megtudtuk, hogy Széchenyi Istvánnak tetoválása is volt, ha minden igaz, első barátnőjének a nevét varratta magára a gróf.

#Fókusz#Belföld#történelem#1848#leszármazottak#perczel mór#batthyány lajos#széchenyi istván

Címlapról ajánljuk