Fókusz

Családon belüli erőszak: megelőzhető-e a tragédia?

Újvári MihályÚjvári Mihály

2015. július 27. 18:30

Az utóbbi időben történt pár megmagyarázhatatlan eset, mikor az elkövetők saját családjuk, feleségük, gyermekeik ellen fordultak. Dr. Mészáros László pszichiáter több évtizede foglalkozik a családon belüli erőszakkal és szélsőséges esetek vizsgálatával. Szerinte a gyilkosságokat 35%-ban a féltékenység miatt követik el. Ez állhatott a balmazújvárosi és a legutóbbi hevesi tragédia hátterében is. Újvári Mihály riportja.

Feje Ervin annak a 8 éves kislánynak az édesapja, akivel brutális kegyetlenséggel végzett saját édesanyja április elején egy tatai panzióban. A kislány óvodájából jelezték, hogy az anya többször részegen jött a gyerekért és sokszor látták kocsmákban is együtt őket miközben a nő ivott, sőt az asszony pár évvel ezelőtt, egyszer már fenyegetőzött azzal, hogy végez gyermekével, akárcsak Seres Barbara élettársa is, aki májusban dobta le közös gyermeküket egy II. kerületi ház gangjáról, majd utána ugrott. A korábban a gyermek ledobásával fenyegetőző férfi ellen távoltartást rendeltek el, csak éppen betartani nem sikerült. A gyilkos apa a párjának akart ezzel fájdalmat okozni.

 A legtöbb esetben azonban a környezet elöl elzárva, titkolva vannak ezek a jelek. A családban történő erőszak még mindig szégyellni való tabunak számít. A hatóságok pedig még mindig a család belügyének tekintik és a rendőrség, a bíróság és a gyámügy reakciói néha egészen megdöbbentőek. A pszichiáter szerint a fellazult és felgyorsult társadalmi szerkezet az egyik oka, hogy megszaporodtak az ilyen esetek.

Magyarországon minden héten legalább egy nőt megöl a partnere, vagy korábbi párja. A meggyilkolt asszonyoknak több mint a felét a férje vagy élettársa öli meg. Négy nőből egy szenved el családon belüli bántalmazást életében. Miért engedték ki a férfit? Ezt kérdezte a gyászoló anya a rendőröktől. Meg lehetett-e volna előzni a tragédiát? Sok a kérdés és egyre több az ilyen eset. Ezért a szakértők és a pszichológusok szerint is több figyelmet kellene fordítanunk egymásra, és ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!
 

#Fókusz#erőszak#tragédia#megelőzés#pszichiáter#féltékenység#lelkisegély szolgálat

Címlapról ajánljuk