Egy korty történelem: így lett a fröccsből a nemzet kedvence

rtl.hurtl.hu

2025. július 10. 15:16

Fröccsöt inni természetes reflex nyáron – de belegondoltál már, hogyan született ez az egyszerű, mégis ikonikus ital? A fröccs nemcsak egy bor-szóda kombó. Magyar találmány, ami mögött irodalom, technológia és kocsmai kultúra áll.

A fröccs születése: egy költő, egy feltaláló és egy jó bor

Az 1842-es év egy őszi napján Fáy András fóti pincéjében vendégség volt. Ott volt Jedlik Ányos is, a győri bencés tanár és feltaláló, aki magával vitt egy különleges palackot, ami nyomás alatt tartott szódavizet. A legenda szerint amikor a társaságban megjelent Vörösmarty Mihály, Jedlik felhígította vele a bort – erre mondta Vörösmarty, hogy ez lehetne a "spriccer".

Csakhogy a németes hangzás nem nyerte el tetszését, és hamarosan elterjedt helyette a "fröccs" szó – magyarosabb, pattogósabb. Innen kezdődött minden.

Egy korty történelem: így lett a fröccsből a nemzet kedvence
Fröccs csapolás 1953-ban Forrás: Fortepán / Bauer Sándor

Miért pont mi, magyarok lettünk fröccsös nép?

  • Mert forró a nyár, és a könnyű bor túl kevés, a tömény túl sok.
  • Mert a borfogyasztás kultúrája amúgy is erős vidéken.
  • Mert a szikvíz magyar találmány (Jedlik Ányosé).
  • Mert a fröccs közösségi ital: kocsmákban, teraszokon, piknikeken is otthon van.

A fröccs kultúrája idővel mélyen beépült a magyar társadalomba. Mindenki ismeri, mindenki máshogy szereti.

Egy korty történelem: így lett a fröccsből a nemzet kedvence
Rozéfröccs

Fröccskódex: hányféle fröccs létezik?

Sokféle. Sőt, meglepően sok. Itt egy gyors lista a legismertebbekből:

  1. Nagyfröccs – 2 dl bor + 1 dl szóda
  2. Kisfröccs – 1 dl bor + 1 dl szóda
  3. Hosszúlépés – 1 dl bor + 2 dl szóda
  4. Viceházmester – 1 dl bor + 1,5 dl szóda
  5. Házmester – 3 dl bor + 2 dl szóda
  6. Sportfröccs – 1 dl bor + 4 dl szóda
  7. Avasi fröccs – bor helyett pezsgő
  8. Krúdy-fröccs – 9 dl bor + 1 dl szóda (!)

És ez csak a jéghegy csúcsa. A lista több tucatnyi variációt tartalmaz, helyenként sajátos nevekkel. A Monori Pincefaluban például külön fröccskódexet tartanak nyilván.

Kíváncsi vagy a többi fantázia fröccsre is? Akkor kattints ide, és olvasd el az erről szóló cikkünket is!

Nem csak fehérborral működik

Bár klasszikusan fehérborból készül, a rosé- és vörösboros fröccs sem ritka. A roséfröccs ma már kifejezetten divatos, míg a vörösboros változatot inkább télen isszák, gyakran szódamentesen.

Lehet, hogy valójában mégsincs semmi közünk a magyar találmányokhoz? A fröccs, a szóda, a gyufa, telefonközpont és számítógép mind-mind magyar feltalálók nevéhez köthető. A Fókusz riportjából mindent megtudhatsz róluk, nézd meg a videót:

A fröccs eredetileg luxuscikk volt

A szódavíz nem volt mindig olcsó. A 19. században a szódagép még ritkaságszámba ment, a pezsgőhöz hasonlóan elegáns élménynek számított. Aztán elterjedt a technológia, és a fröccs demokratizálódott.

Tudtad? A fröccs nevét a szénsavas szódavíz „fröccsenése” ihlette a nevet. Pattogós, játékos, jól passzol a könnyed italhoz és a magyar nyelvhez. 

Miért szeretjük ennyire?

  • Egyszerű elkészíteni.
  • Könnyű inni, nem üt meg gyorsan.
  • Lehet elegáns és lehet kocsmai.
  • Van benne valami “magyar” – találékony, játékos, praktikus.

Na és te hogy iszod a fröccsöt? 

Képek forrása: Getty Images, Fortepán