Egy korty történelem: így lett a fröccsből a nemzet kedvence
2025. július 10. 15:16
Fröccsöt inni természetes reflex nyáron – de belegondoltál már, hogyan született ez az egyszerű, mégis ikonikus ital? A fröccs nemcsak egy bor-szóda kombó. Magyar találmány, ami mögött irodalom, technológia és kocsmai kultúra áll.
A fröccs születése: egy költő, egy feltaláló és egy jó bor
Az 1842-es év egy őszi napján Fáy András fóti pincéjében vendégség volt. Ott volt Jedlik Ányos is, a győri bencés tanár és feltaláló, aki magával vitt egy különleges palackot, ami nyomás alatt tartott szódavizet. A legenda szerint amikor a társaságban megjelent Vörösmarty Mihály, Jedlik felhígította vele a bort – erre mondta Vörösmarty, hogy ez lehetne a "spriccer".
Csakhogy a németes hangzás nem nyerte el tetszését, és hamarosan elterjedt helyette a "fröccs" szó – magyarosabb, pattogósabb. Innen kezdődött minden.
Miért pont mi, magyarok lettünk fröccsös nép?
- Mert forró a nyár, és a könnyű bor túl kevés, a tömény túl sok.
- Mert a borfogyasztás kultúrája amúgy is erős vidéken.
- Mert a szikvíz magyar találmány (Jedlik Ányosé).
- Mert a fröccs közösségi ital: kocsmákban, teraszokon, piknikeken is otthon van.
A fröccs kultúrája idővel mélyen beépült a magyar társadalomba. Mindenki ismeri, mindenki máshogy szereti.
Fröccskódex: hányféle fröccs létezik?
Sokféle. Sőt, meglepően sok. Itt egy gyors lista a legismertebbekből:
- Nagyfröccs – 2 dl bor + 1 dl szóda
- Kisfröccs – 1 dl bor + 1 dl szóda
- Hosszúlépés – 1 dl bor + 2 dl szóda
- Viceházmester – 1 dl bor + 1,5 dl szóda
- Házmester – 3 dl bor + 2 dl szóda
- Sportfröccs – 1 dl bor + 4 dl szóda
- Avasi fröccs – bor helyett pezsgő
- Krúdy-fröccs – 9 dl bor + 1 dl szóda (!)
És ez csak a jéghegy csúcsa. A lista több tucatnyi variációt tartalmaz, helyenként sajátos nevekkel. A Monori Pincefaluban például külön fröccskódexet tartanak nyilván.
Kíváncsi vagy a többi fantázia fröccsre is? Akkor kattints ide, és olvasd el az erről szóló cikkünket is!
Nem csak fehérborral működik
Bár klasszikusan fehérborból készül, a rosé- és vörösboros fröccs sem ritka. A roséfröccs ma már kifejezetten divatos, míg a vörösboros változatot inkább télen isszák, gyakran szódamentesen.
Lehet, hogy valójában mégsincs semmi közünk a magyar találmányokhoz? A fröccs, a szóda, a gyufa, telefonközpont és számítógép mind-mind magyar feltalálók nevéhez köthető. A Fókusz riportjából mindent megtudhatsz róluk, nézd meg a videót:
A fröccs eredetileg luxuscikk volt
A szódavíz nem volt mindig olcsó. A 19. században a szódagép még ritkaságszámba ment, a pezsgőhöz hasonlóan elegáns élménynek számított. Aztán elterjedt a technológia, és a fröccs demokratizálódott.
Tudtad? A fröccs nevét a szénsavas szódavíz „fröccsenése” ihlette a nevet. Pattogós, játékos, jól passzol a könnyed italhoz és a magyar nyelvhez.
Miért szeretjük ennyire?
- Egyszerű elkészíteni.
- Könnyű inni, nem üt meg gyorsan.
- Lehet elegáns és lehet kocsmai.
- Van benne valami “magyar” – találékony, játékos, praktikus.
Na és te hogy iszod a fröccsöt?
Képek forrása: Getty Images, Fortepán