Életmód

Ilyen szörnyű dolgok történhetnek a testeddel, ha visszatartod a pisilést

rtl.hurtl.hu

2024. július 17. 6:03

Ha menni kell, akkor menni kell. Nem érdemes visszatartani a pisilést, mert hosszú távon súlyos egészségügyi gondokat okozhat.

Bár néha muszáj visszatartani a pisilést, összességében elmondható, hogy nincs a szervezetünkre jó hatással, ha ezt rendszeresen és extrém módon tesszük, derül ki a Health Digest gyűjtéséből. Először is fontos hozzátenni, hogy az egészséges hólyag képes kezelni, ha visszatartjuk a pisilést.

Egy átlagos hólyag körülbelül 500 milliliter vizeletet képes tárolni. Általában a test akkor jelez, amikor a hólyag félig megtelik,

ilyenkor támad a vizelési inger. Ám ha nem jön erős inger, akkor is ajánlott három óránként elmenni pisilni. Súlyos egészségügyi gondjaink lehetnek abból, ha csak azért nem megyünk el mosdóba, mert nincs kedvünk, vagy úgy gondoljuk, hogy nem érünk rá. A rendszeres visszatartóknál az alábbi problémák merülhetnek fel.

A hólyagfal megvastagodása

Ha túl sokáig tartod vissza a vizeletet, a húgyhólyag fala megvastagodhat, ami nehezíti a hólyag kiürülését és a vizelet áramlását. Ezt hólyagtrabekulációnak nevezik. A hólyag általában kitágul, amikor megtelik vizelettel, és visszanyeri eredeti méretét, amikor kiürül. A fal kóros vastagodása azonban csökkenti a tárolt vizelet mennyiségét, és nehezíti annak kiürítését, ugyanis a hólyag nem tud megfelelően tágulni és összehúzódni. Mindez vizelet-inkontinenciához, fertőzésekhez és vesekárosodáshoz vezethet.

Húgyúti fertőzés

A túl hosszú ideig visszatartott vizeletben a baktériumok elszaporodhatnak, ami húgyúti fertőzést okozhat. Ez gyakori vizelési ingert és fájdalmas, égő érzést okoz pisiléskor. Az alsó húgyutakat érintő fertőzés neve húgyhólyag- vagy húgyvezeték-gyulladás, míg a felső húgyutak fertőzése esetén vesemedence- vagy vesegyulladásról beszélünk. A visszatartott vizelet az első kialakulásához járulhat hozzá.

Ilyen szörnyű dolgok történhetnek a testeddel ha visszatartod a pisilést
Fotó: Pixabay

A hólyag kitágulása

A hosszú ideig tartó vizeletvisszatartás a hólyag megnyúlásához vezethet, ami nehezíti a normál állapot visszaállását. Súlyos esetben katéterre lehet szükség a hólyag teljes kiürítéséhez.

A medencefenék izomzatának károsodása

A vizelet túl hosszú ideig történő visszatartása megterhelheti a medencefenék izmait, ami inkontinenciához és más vizelési problémákhoz vezethet.

Vesekő kialakulása

A hosszú ideig a hólyagban maradó vizeletben lévő ásványi anyagok kristályosodhatnak, ami vesekövek kialakulását eredményezheti. Ezek a kövek változó összetételűek és méretűek lehetnek, előfordulnak homokszemcse nagyságúak, de akár akkorák is, mint egy golflabda vagy egy tyúktojás. 

Ilyen szörnyű dolgok történhetnek a testeddel ha visszatartod a pisilést
Fotó: Pixabay

Ágybavizelés

A túlzásba vitt vizelet-visszatartás ágybavizelést okozhat felnőttek és gyerekek esetén egyaránt. Ezt a leggyorsabban, leghatásosabban úgy előzhetjük meg, hogy ébresztőórát állítunk be, hogy biztosan felkeljünk vizelni, de ha magával az ingerrel van gond, és nem a túl mély alvással, akkor érdemes rögtön orvoshoz fordulni, mert akkor vizelet-inkontinenciáról beszélhetünk, amin az akaratlan vizeletvesztést értjük.

Vesetágulat kialakulása

A hosszú ideig tartó vizelet-visszatartás vesetágulatot, más néven hidronefrózist okozhat, ami súlyos és tartós vesekárosodáshoz vezethet, ha nem kezelik időben. A hidronefrózis akkor következik be, amikor a vizelet nem tud eltávozni a veséből, és felhalmozódik. Ennek oka lehet a húgyvezetékek elzáródása vagy egy anatómiai hiba, ami akadályozza a vizelet megfelelő elvezetését – vagy épp az, hogy tudatosan visszatartjuk a pisilést.

Hólyagrepedés

Ritka esetekben a hólyag izmainak túlzott nyúlása hólyagrepedéshez vezethet, ami súlyos és akár halálos is lehet.

Súlyos fájdalom

A visszatartott vizelet okozta fájdalom fokozódhat, és interstitialis cystitist (IC) okozhat, ami nagyon fájdalmas állapot, gyakori vizelési ingerrel és fájdalommal a hólyag és a medence területén. Ezt gyógyszeres kezeléssel, étrend- és életmódbeli változtatásokkal lehet kezelni.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#vizelet#pisilés#visszatartás#egészségügyi#probléma#fertőzés

Címlapról ajánljuk