Életmód

Százezres bírság is jöhet, ha rossz helyen fürdik

rtl.hurtl.hu

2024. június 8. 11:54

Mivel a strandok belépői évről évre egyre drágábbak, sokan próbálnak olcsóbb alternatívát választani és megkeresni a lehető legkevésbé zsúfolt szabadstrandokat. Érdemes azonban résen lenni, ugyanis nem lehet csak úgy akárhol belecsobbanni a vízbe. Ha rossz helyen próbálunk így hűsíteni magunkon, akkor könnyen százezer forintos szabálysértési bírság is lehet a vége, vagyis még rosszabbul is járhatunk, mint egy drága strandbelépővel. A Jog365 szakértője segít mindezt elkerülni. 

A fürdőzés szabályait külön rendelet szabályozza, mely alapján a folyóvizekben (folyók, állandó és időszakos vízfolyások, holtágak) és állóvizekben (mesterséges és természetes tavak), továbbá vízi létesítmények (csatornák) vizében fürödni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek.

Honnan tudhatjuk, hogy nem szabad fürdeni?

Ha egy adott természetes víznél tilos a fürdőzés, azt egy 60x30 centiméter nagyságú tábla jelzi, amelyen fehér alapon kék hullámzó vízben egy fekete felsőtest látható, átlósan áthúzva egy 3 cm széles piros csíkkal. A tábla azt is jelezheti, ha a fürdési tilalom csak a partszakasz egy részére vonatkozik, ilyenkor a távolság is fel van tüntetve a táblán.

Százezres bírság is lehet, ha rossz helyen fürdik
Fürödni tilos! feliratú tábla a Velencei-tónál Pákozd közelében 2021. január 17-én – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Fontos tudnunk, hogy az úszóeszköz használata is fürdésnek minősül, tehát ha gumimatraccal vagy más úszóeszközzel megyünk a vízbe, az sem szabályos.

Ahol tábla nélkül is tilos fürdeni

A rendelet részletesen szabályozza azokat a helyeket, ahol akkor sem lehet fürdeni, ha egyébként tiltó tábla nincs kihelyezve. Ez alapján tiltó tábla nélkül sem lehet fürdeni hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében; vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében; kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében. Továbbá nem szabad fürdeni egészségre ártalmas vizekben

A kijelölt fürdőhelyek kivételével a városok belterületén lévő szabad vizekben sem fürödhetünk. Sőt!

A Balatonnak és a Tisza-tónak is vannak meghatározott helyei, ahol a fürdés tilos. Ez a Somogy megyéhez tartozó oldalon a parttól 1000 méteres, míg az északi parton, a veszprémi és zalai oldalon a parttól 500 méteres távolságnál távolabbi vízfelület. A Tisza-tónál szintén 500 méterig engedett a fürdőzés. Hajókísérettel természetesen ezek szabályok nem érvényesek.

Rossz hírünk van az éjszakai fürdőzés szerelmeseinek is. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között tilos fürdeni, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, de ebben az esetben is, legfeljebb a mélyvíz határáig.

Hat éven aluli, valamint úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben – hívta fel a figyelmet dr. Sáfrány Írisz Zsófia, a Jog365 ügyvéd partnere.

Érdemes meggondolni hol mártózunk meg egy kicsit, mert a tiltott fürdés szabálysértési kategória, mely esetén pénzbírságban részesíthetnek bennünket. A pénzbírság összege 5 000 forinttól akár 150 000 forintig is terjedhet.

Nyitókép: Turisták nézelődnek a 14 ezer négyzetméteres homokos parton, a Velencei-tó Kapuja projekt keretében megépült és 2014. tavaszán megnyitott Velence Korzó és Szabadstrand gyermek- és családbarát strandján, az új év első napján – Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

#Életmód#strand#balaton#tisza-tó#budapest#szabadstrand#ma

Címlapról ajánljuk