Életmód

Olyan hatásos vegyületet találtak a tudósok a gombák elleni küzdelemben, hogy Keanu Reeves-ről nevezték el

rtl.hurtl.hu

2023. február 7. 20:38

John Wick a keanumicinekben él tovább.

Halálos fegyverként működhetnek a Keanu Reeves-molekulák a gombák elleni küzdelemben – adta hírül az IFL Science.

A Pseudomonas nemzetségbe tartozó baktériumok által előállított természetes anyagról kiderült, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, sőt, a keanumicineknek nevezett anyagok egy új tanulmány szerint hatásosak a növényekben és az emberekben betegségeket okozó gombák ellen.

Az antimikrobiális rezisztencia növekedése azt jelenti, hogy sürgősen új módszereket kell találni a mikrobiális kórokozók elleni küzdelemre. Gyakran hallunk az antibiotikum-rezisztenciáról, de a gombafertőzések is egyre nagyobb veszélyt jelentenek az emberi egészségre. Ezen túlmenően a gombás kórokozók több száz növényfaj esetében az egyik fő okozói a terméskiesésnek.

„Válságban vagyunk a fertőzésellenes szerek terén” – magyarázta a tanulmány szerzője, Sebastian Götze, a Leibniz Természetes Termékkutató és Fertőzésbiológiai Intézet munkatársa egy nyilatkozatban. „Számos humánpatogén gomba ma már rezisztens az antimikotikumokkal szemben – részben azért, mert nagy mennyiségben használják őket a mezőgazdasági területeken”.

Az új tanulmány szerzői egy ideje már foglalkoztak a Pseudomonas baktériumokkal, mivel ismert volt, hogy azok mérgezőek bizonyos amőbákra (Dictyostelium discoideum). A kutatóknak most azonban sikerült izolálniuk a mérgező hatásért felelős természetes anyagok egyik csoportját.

Ezek az újonnan felfedezett lipopeptidek olyan hatékony gyilkosok, hogy csak egy név tűnt megfelelőnek számukra: ők lettek a keanumicinek, John Wick híres figurája után.

Mivel az amőbáknak és a gombáknak vannak közös tulajdonságaik, a kutatók gyanították, hogy a keanumicinek a gombák elpusztításában is hatékonyak lehetnek. Ez a gyanú beigazolódott, amikor a tenyésztett Pseudomonas baktériumokból származó keanumicint tartalmazó folyadék képes volt a hortenzia levelein lévő szürkepenészes rothadás ellen fellépni.

„Elméletileg a Pseudomonas-kultúrákból származó keanumicintartalmú szupernátriumot közvetlenül a növényeknél lehetne felhasználni” – mondta Götze. Emellett biológiailag lebomló, tehát sokkal jobb környezetvédelmi referenciákkal rendelkezik, mint a kémiai növényvédő szerek. Mindez biztató kezdet volt, amit a szerzők további kutatásokkal kívánnak folytatni, és nem állnak meg a növényeknél. 

A gombás fertőzések becslések szerint évente 1,7 millió ember halálát okozzák – ezt a jelenséget „csendes válságként” emlegetik. Mivel kevés olyan gyógyszer áll rendelkezésre, amely kifejezetten a gombák ellen irányul, a keanumicin jó kiindulópont lehet az új, nagyon szükséges kezelések kifejlesztéséhez. Az erről szóló tanulmány a Journal of the American Chemical Society című folyóiratban jelent meg.

Nyitókép: Greg Doherty / Getty Images

#Életmód#keanu reeves#keanumicin#gombák#gomba

Címlapról ajánljuk