Életmód

Csernus Imre: A felnőttnek látszó párkapcsolatban a biztonságot hívják boldogságnak

rtl.hurtl.hu

2023. január 6. 11:00

A pszichiáter szerint a felnőttnek látszó kapcsolatban óhatatlanul ki fog alakulni a másiknak való megfelelési kényszer. 

A 24.hu készített interjút Dr. Csernus Imre pszichiáterrel nemrég megjelent Én és te című könyve apropóján. 

A pszichiáter elmondta, könyveit egyfajta ajánlattételnek tartja, „ki akarja, megfogadja, aki nem akarja, nem.” Új könyvének megírására az motiválta, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a párkapcsolat kétféle lehet: felnőtt vagy felnőttnek látszó. „Az utóbbit úgy lehet felismerni, hogy a te az fontosabb, mint az én. A felnőttnek látszó kapcsolatban óhatatlanul ki fog alakulni a másiknak való megfelelési kényszer. A hajbókolás. A hazudozás. Egy idő után az egyik fél már nem fogja merni megmondani a frankót a másiknak” – fogalmazott. 

Csernus Imre a beszélgetésben megkérte az újságírót, hogy tegye el azt a papírt, amin a kérdések szerepeltek, mert az a tapasztalata, hogy a papírozó újságírók a saját gondolataikat akarják felhangosítani. Az újságíró eltette a papírt, ez pedig a szakember szerint ez „egy egyszerű keret lefektetése két ember között, amit egy párkapcsolatban a legtöbben nem tesznek meg. Ehelyett mindent elnéznek a másiknak.”

Azért, mert az ilyen ember gyáva. Gyáva kockáztatni, gyáva kimondani az érzéseit

– magyarázta.

A beszélgetésben idézte a könyvben is megfogalmazott tételt a kétféle párkapcsolatól. Úgy látja, hogy a felnőtt látszó párkapcsolat két bizonytalan embernek az egymásra támaszkodása, ők a biztonságot hívják boldogságnak.

„Ha eljutottam a felnőttségig, akkor tudom, hogy mit jelent férfinak lenni, ha nőből vagyok, akkor nőnek lenni. Ha felnőtt vagyok, észreveszem a rám akaszkodó vámpírokat, őket lepattintom, de észreveszem azt is, ki az, aki tisztel, becsül, és akit én is tisztelek és becsülök” – fogalmazott Csernus Imre, aki a Reggeliben arról beszélt: bárki, aki kapcsolatot keres, először tegye rendbe saját magát.


Nyitókép: RTL

#Életmód#csernus imre#párkapcsolat#megfelelési kényszer#könyv

Címlapról ajánljuk