CinemaKlub

Filmcsokrok teasütemény mellé

Horváth ErikaHorváth Erika

2016. április 28. 17:40

A szkeccsfilm olyan, mint egy nyáresti fröccs a teraszon, vagy mint a kakaó tetején a tejszínhab. Mindez a film nyelvén. Flört a műfajokkal, mely, ha nyitottak vagyunk az újra, garantáltan elrabolja a szívünk.

Bizony, egy olyan listát hoztunk most nektek, ami nem egy tipikus műfajt jár körül. A szkeccsfilm, mondhatni a rövidfilmek Mekkája, belemászik az ember fejébe, ügyes taktikai húzásokkal tartja fenn az érdeklődést. Na de mi is ez pontosan?

A szkeccs több rövidfilmet fűz össze, így alkotva egészestés mozit. A kapcsolat lehet méret, perc vagy tartalom alapú, de létrejöhet különböző alkotók szövetsége által is. Egy izgalmas, fordulatokban gazdag forma, számtalan variációs lehetőséggel. Játék a műfajokkal, karakterekkel.

A legjobb benne talán az, hogy bármi is kapcsolja össze a történeteket, a rövid sztorik után már lubickolhatunk is egy újban, és így tovább. Ez a sokszoros információhalmaz aztán beindítja az ember agyát. Emellett a műfajban megengedett az egyenetlenség, így bizonyára mindenki megtalálja a kedvenc epizódját. Listánkban három olyan alkotást szedtünk össze, mely megnézése után garantáltan függők lesztek!

1. Kávé és cigaretta

Jim Jarmusch, aki nem épp a hollywoodi mainstream éllovasa, egyedi hangulatú és stílusú filmjeivel vált világhírűvé. A Kávé és cigaretta 17 évig forgatott, 10 kisfilmből álló alkotása – minden elfogultság nélkül állíthatom – kultuszfilmmé vált. Már a szereposztásnak is legendateremtő funkciója van, hisz olyan művészeket vonultat fel, mint például Robert Beningi, Steve Wright, Joie Lee, Cinque Lee, Steve Buschemi, Iggy Pop, Tom Waits, Cate Blanchett, Jack White, Meg White, RZA vagy Bill Murray.
A 10 kisfilm kapcsolata egyrészt adódik a rendezőből, másrészt pedig a címben szereplő kávé és cigaretta is megjelenik minden képkockán. Ez a téma pedig nem véletlen, hisz a pop-art kultúra két legelemibb részéről beszélünk.

 


A presszó etűdöknek inkább hangulatteremtő funkciójuk van, minthogy valami mélyebb témát boncolgassanak. A lényeg a dohány és a kávé élvezete. Mi nézők persze már alapból azon jókat szórakozunk, hogy ezek a hírességek, vajon hogy lyukadtak ki egy asztalnál, de a témák komolytalansága, érzékeny humora is mosolyt csal az arcunkra. Van itt szó Elvis elfeledett ikertestvéréről, nikotintartalmú nyalókáról, Tesla találmányairól, sőt az angol tea helyes elkészítéséről is. A történeteket hallgatva pedig letüdőzzük ezt a fantasztikus hangulatot, és elmerülünk a kávé ízű életben.

2. Eszeveszett mesék

Biztos már mindannyian voltunk olyan helyzetben, hogy úgy éreztük, elég volt, elfogyott a türelmünk. Az argentinoknak két éve kijött szkeccs filmje, az Eszeveszett mesék is ezt a témát boncolgatja. A film producere pedig egy ismerős név, nem más, mint Pedro Almodóvar. Bár ő csak nyomokban van jelen a produkcióban, helyette Damián Szifrón rendez. Ez persze picit sem ront a mű zsenialitásán. Szórakoztat, elgondolkodtat, és döbbenetet csal az arcunkra.

A 6 különálló történetben a morális és erkölcsi határok feszegetése a közös pont.  A fő kérdés pedig: te mit tennél egy ilyen helyzetben? Az epizódok mind-mind az emberi természet állatias mivoltát mutatják be. Olyan helyzeteket, melyekbe józan ésszel sose mernénk belemenni. A szereplők megteszik ezt helyettünk.

 


Te megölnéd a családodat zaklató maffiózót? Fellázadnál a kizsákmányoló, nemtörődöm rendszer ellen? Mit tennél, ha a férjedről kiderülne, hogy szeretőt tart? Az Eszeveszett mesék nem ad megnyugtató választ. Egy kissé túlzó eshetőséget mutat, mindezt olyan morbid humorral karöltve, hogy közben megbotránkoztat. Ha sírva szeretsz vigadni az emberi természet sokszínűségén, ne hagy ki!

3. Párizs, szeretlek!

 


Tristan Carné, francia tévés rendező meghívta a világ rendezőinek keménymagját, hogy forgassanak egy filmet imádott városáról, Párizsról. A téma pedig, ha nem lenne elég egyértelmű, nem más, mint a SZERELEM.  Igen, csupa nagybetűvel. Ugyanis a 22 rendező (pl: Coen-fivérek, Gus Van Sant, Wes Craven) által megalkotott filmantológia a szerelem szinte összes arcát bemutatja.

A szereplőgárda sem akármilyen. Vászonra került Natalie Portman, Juliette Binoche, Fanny Ardant, Nick Nolte, Steve Buscemi, Willem Dafoe, Maggie Gyllenhaal, Gena Rowlands és Elijah Wood is. Az összekötő kapocs a legszebb érzésen kívül pedig nem más, mint maga a franciák fővárosa. Minden rész Párizs különböző kerületeibe repít minket, s a nyitóképekben látható totálok amellett, hogy megmutatják a város leghangsúlyosabb, legismertebb elemeit, segítenek a tájékozódásban.

 


A romantikus epizódok nagyon különbözőek. Láthatunk pantomimes románcot, be nem teljesülőt, szomorút, vicceset, véletlen találkozósat. Fel sem lehet sorolni, kész memóriajáték! Ahogy elkezdünk veszekedni önmagunkkal, hogy melyik is tetszett a legjobban, beugrik egy másik szívmelengető rész. Egy biztos, a bájos szerelmi történetektől az ember szíve túlcsordul. De nem akárhogy: olyan igazi franciásan.

Ha egy könnyed, délutáni lazulásra, vagy egy összebújós önfeledt mozizásra vágysz, bátran próbáld ki a szkeccs műfaját. Ezek a filmek garantáltan kikapcsolnak és szórakoztatnak.

Forrás: tasteofcinema, IMDB, filmtett
Képek: tumblr

#CinemaKlub#párizs#kávé#Jim Jarmusch#natalie portman#szerelem#morbid#humor#vígjáték#válogatás#iggy pop#Tom Waits#bill murray#RTL Klub#rtl

Címlapról ajánljuk