Cápák között

Sárospataki Albert tette a legtöbb ajánlatot a Cápák közöttben, aztán műsoron kívül még egy cégbe beszállt

Takács NoémiTakács Noémi

2024. július 10. 5:56

Új Cápaként Sárospataki Albert tette a Cápák között hetedik évadában a legtöbb befektetési ajánlatot. Ezek közül nem mindegyikből lett ténylegesen is üzlet, de emberileg ott is megmaradt a jó viszony a vállalkozókkal. A Billingo alapítója arról is beszélt az rtl.hu-nak adott interjújában, hogy többen keresik-e meg a műsor óta az ötleteikkel, és mik azok, amikre még ő is felkapja a fejét.  Azt is elárulta, mi kell ahhoz, hogy ismét szerepet vállaljon a Cápák között új évadában.

Újonc Cápaként hogyan érezted magad ebben a szerepben? Mennyire sikerült feloldódnod a kamerák előtt?

Úgy érzem, rendkívül hamar sikerült megszoknom a kamerákat és a stúdiókörnyezetet. Az én célom és misszióm új Cápaként az volt, hogy teljes mértékben önmagamat tudjam adni, sikerüljön új karakterként is érvényesülnöm a többi Cápa mellett, hogy őszinte visszajelzéseket adjak, értéket teremtsek a vállalkozóknak, valamint a nézőknek, és hozzájáruljak a vállalkozói kultúra fejlődéséhez. Azt gondolom, ezeket mind sikerült teljesítenem, éppen ezért ez a forgatás sorozat életem egyik meghatározó mérföldköve, élménye és kalandja volt.


Az ismertség milyen változásokat hozott az életedbe? Készültél valahogy arra, hogy a műsornak köszönhetően többen fognak majd felismerni az utcán, vagy esetleg segítséget kérnek tőled a saját pénzügyeikben?

A szélesebb üzleti körökben azért már a műsor előtt is elég ismert volt a nevem, így az esetemben nem arról volt szó, hogy egy teljesen ismeretlen ember vált volna ismertté. Az viszont igaz, hogy a nem üzleti körökben egyáltalán nem voltam ismert, a műsor óta pedig számottevően megnőtt azoknak a száma, akik megismernek és felkeresnek. Az ilyen helyzetekre már forgatás előtt próbáltam felkészülni. Én különösen nagy figyelmet fordítok a saját időmenedzsmentemre. Az időt annak szeretem szentelni a munkában és a magánéletemben is, ami a vízióimat, céljaimat, misszióimat vagy az általam támogatott ügyeket képes előremozdítani. Ezeket pedig elég transzparensen és nyíltan kezelem.

Éppen ezért az olyan megkeresésekkel, amik például arra irányulnak, hogy én személyesen mentsek meg egy céget a csődtől vagy egy vállalkozót a saját pénzügyi problémáitól, nem tudok mit kezdeni, mert én nem egy bank vagyok. 

Illetve erre léteznek már megfelelő szervezetek vagy platformok. Számomra megvannak azok a szívügyek, amiket alapból támogatok, az oktatáson és az egészségügyön túl ilyen például a kiszolgáltatott gyerekek széleskörű támogatása. Üzletileg pedig a jól működő, validált és bizonyított, nagy növekedési kilátásokkal rendelkező cégek azok, amik elsősorban érdekelnek stratégiailag és pénzügyileg.

Az interjúidban és a veled készült anyagokban keveset mesélsz a családodról és a magánéletedről. Ezt is előre megtervezted?

Igen, ezekkel a témákkal kapcsolatban is a saját elveim szerint felállított szabályrendszeremet követem: nagyon markáns határokat húzok, amiket semmilyen körülmények között nem lépek át. 

Nem volt könnyű, de a médiamegjelenéseim szinte mindegyikében sikerült a magánéleti, számomra értéktelen és haszontalan kérdéseket jóformán a legminimálisabbra szorítanom. 

Szerintem egyáltalán nem fontos, milyen az autóm, milyen házban lakunk, hova járunk iskolába, vagy merre megyünk nyaralni, és még sorolhatnám. Ezekben nincs semmilyen értékteremtés, ez szimpla bulvár, ami tőlem elég távol áll. Cserébe viszont nagyon sok értékteremtő, építő gondolatot tudtam átadni és cikket tudtam megírni, amiket változtatások nélkül le is hoztak, ezekért viszont nagyon hálás vagyok.


Azok a vállalkozók, akik a műsoron kívül keresnek fel, milyen kérésekkel szoktak hozzád fordulni?

Nagyon sokszor szeretnének például találkozni velem, és egy kávé mellett elmesélni a saját business ötletüket. Én ilyenkor – az amúgy is szoros időbeosztásaimat figyelembe véve – udvariasan megkérem őket, hogy a személyes találkozó helyett írják le nekem nagyon röviden és érthetően az ötletüket – a hosszú és strukturálatlan litániákkal sem tudok mit kezdeni –, hogy egyáltalán azt el tudjam dönteni, számomra érdekes-e, lehet-e hozzáadott értékem, tudunk-e egyáltalán abban relevánsan együtt gondolkodni. Erre a kérésemre gyakran azt a választ kapom, hogy nem írják le, mert titokban szeretnék tartani és csak személyesen elmondani. Ilyen esetekben bevallom, már nem is szoktam, és nem is tudnék válaszolni, mert ezekkel a titkos ötletekkel és az ilyen hozzáállással képtelen vagyok rezonálni.

Egy ötlet semmit sem ér kitartó megvalósítás és erőforrás nélkül, engem pedig önmagában az ötletek nem érdekelnek, csak a jó és elkötelezett, tehetséges csapatok, már igazolt eredményekkel.  

Persze előfordul olyan is, amikor valaki jól, frappánsan, egyszerűen és érdekesen meg tudja fogalmazni az üzenetét, és olyan magasztos, nagyívű vagy értékes célókat tűz ki maga elé, amikre én is felkapom a fejem, és amikkel kapcsolatban azt érzem, hogy érdemes rájuk időt szánni. De összességében a megkeresések kb 95 százalékának nem tudok eleget tenni, mert azok egyszerűen nincsenek jól megfogalmazva és érdektelenek maradnak. Az is sokszor probléma az ilyen megkereséseknél, hogy döntő részük saját magáról szól, saját magának fontos, amikhez szintén nehéz kapcsolódni.

Mivel lehet téged lenyűgözni, és mik voltak azok az ügyek, ötletek, vállalkozások, amik a műsoron kívül megragadták a figyelmed?

Azt gondolom, hogy engem nagyon egyszerűen le lehet venni a lábamról. Végtelenül könnyű kiismerni, egyszerű elvek alapján működöm. Ha van alázat, igazán jó misszió és vízió, egy magasabb rendű cél, nagyfokú skálázódás/növekedés a történetben, tiszta szándék, egy NB1-es csapat, kiváló vezető, szakmaiság, önzetlenség, értékvezérelt gondolkodás, kitartás és fókusz, akkor egy húron pendülünk a vállalkozóval, és nálam zöld a lámpa. Ügyek tekintetében Forgács-Fábián Sárának, az Amigos a Gyerekekért Alapítvány vezetőjének például így nagyon egyszerű dolga volt, pillanatok alatt a szívembe lopta magát, teljes mértékben élvezi a bizalmamat és a támogatásomat. Olyan szervezetet épített Magyarországon a csapatával, ami magasan példaértékű, minden téren lenyűgöző. 

Ezért sem volt kérdés, hogy többek között a kórházi örökbefogadó programjukhoz én is csatlakozzam, a Bethesda Gyermekkórház Ilka utcai részlegét 12 hónapra örökbe fogadtam, hogy az Amigók gondtalanul és korlátlanul tudjanak segíteni az ottani gyerekeknek. 

A beteg vagy rászoruló gyerekek támogatása évek óta szívügyem, több nagyobb ötletet is meg szeretnék valósítani még az életemben ezen a téren, hogy egyszerűbbé tudjuk tenni a támogatási folyamatokat, még több gyereknek tudjunk minél több mosolyt csalni az arcára, a kiszolgáltatottság, félelem és egyedüllét érzésének jelentős csökkentése mellett. Ezen a téren komoly hatással szeretnék lenni és nem fogom soha alacsonyra tenni a lécet. Az Amigos alapítvány mellett a KórházSuli és a Csodalámpa Alapítvány egyaránt fontos az életemben, ők komoly munkát végeznek mindennap a gyerekekért. Mindhárom alapítvány ügyét magasabb szinten támogatom, működésükhöz stratégiailag, tanácsadás, személyes segítés, transzparencia terén és mindenféle egyéb formában szeretnék hozzájárulni. Így közvetve és közvetlenül lehetek szó szerint több ezer gyerekre pozitív hatással évente a fantasztikus alapítványi csapatokkal együtt, ami tényleg elképesztően jó érzés.


Hogy szakítasz időt a Cápák közöttben kötött befektetéseidre?

Néha úgy érzem, hogy az emberek azt gondolják, hogy one-man show vagyok, de ez nagyon messze áll a valóságtól. Nekem a Billingo vezérigazgatói feladataim mellett kell megoldanom azt, hogy minden más befektetésemre tudjak időt szakítani. Éppen ezért egy jól felépített, hatékony szervezetet hoztam létre a befektetéseim kezelésére, ahol dr. Galiger Enikő operatív vezetőm irányításával működnek a mindennapok. Van pénzügyi és kockázatelemző csapatunk, valamint olyan szakértő stábunk, amikkel a skálázódásunkat jól tudjuk biztosítani, és amin belül jól fel tudjuk osztani a feladatokat. Számunkra nagyon fontos a befektetéseinkkel a stratégiai együttgondolkodás, a nagyfokú támogatás, megfelelő struktúrák kialakítása, kiemelkedő összhang megteremtése. Azoknál a vállalkozóknál, akikkel elindul a közös munka, mindig felmérjük, hogy mikre és/vagy éppen kikre van szükségük. Ilyenkor többek között összekötöm azokkal a partnerekkel vagy beszállítókkal, akiknek a közreműködésével a legjobbat teszek a vállalkozónak. Ebből is látszik, hogy az előrelépéshez nem feltétlen szükséges az én személyes jelenlétem és időm.

A hetedik évadban hány befektetési ajánlatot tettél, és jelenleg hol tartanak ezek a befektetések?

Általam tíz plusz egy befektetési ajánlat született, amiből öt plusz egy ténylegesen megvalósult, és a tranzakció is megtörtént. 

A „plusz egy” vállalkozás a Giggle volt, aminek az alapítóival én a forgatáson nem találkozhattam, mivel Lakatos Istvánék csapata előtt pitcheltek. 

Birizdó Ádám és Sebestyén Ádám vállalkozására egyébként Petya hívta fel a figyelmemet, és adáson kívül pár hétre rá én is beszálltam, mivel jó volt a lehetőség és a csapat is. Így összesen hat új befektetésem lett a Cápák között hetedik évadából: Carly’s Gin-Tonic, ÉnTervező, Mix Your Nature, Tunki-Ttunki, SmellGo és Giggle. Ezeken kívül 2 vállalkozásnál eltoltuk a tényleges befektetési döntést, van még pár tisztázandó kérdés – ezek a következő hónapokban dőlnek el véglegesen. Három vállalkozással üzletileg nem megyünk tovább, emberileg viszont nagyon tisztelem és szeretem őket, személyesen fogok segíteni nekik az elakadásoknál, dilemmáknál, ha szükségük lesz rám. Ez teljesen természetes, hogy nem minden ér össze mindig, sok mindent kell mérlegre tenni egy-egy üzleti folyamat során.


Láthatunk majd a nyolcadik évadban is Cápaként?

Ennek a kérdésnek az eldöntésében is nagy szerepet játszik nálam az idő. A műsor előtt is több befektetést kezeltem, és nem szeretném, ha a mennyiség és az elaprózódó idő a minőségi munka rovására menne. A hetedik évadban mindent megtapasztaltam, ami a Cápasággal együtt jár, de hogy újra beülök-e a székbe, az még sok kérdéstől függ, amikben még nekem is döntéseket kell hoznom. Hamarosan kiderül, hogy ebben a kérdésben hogyan tovább.

#Cápák között#rtl#sárospataki albert#befektetés#fuller bianka#éntervező#smell and go#mix your nature#tunki-tunki#giggle#birizdó ádám#sebestyén ádám

Címlapról ajánljuk