Belföld

Ritka nagy hatalmat kaptak a civilek és a kis pártok Pécsen

Kovács IstvánKovács István

2024. június 12. 9:44

Sem az ellenzéki összefogás, sem a Fidesz nem tud többséget felmutatni a pécsi városi közgyűlésben, a mérleg nyelvét a civilek és az MKKP, illetve a Mi Hazánk képviselője jelentheti. A polgármester együttműködést keresne, a civilek pedig soha nem látott lehetőségről és kontrollról beszéltek nekünk.

Bár az ellenzék polgármesterjelöltje, Péterffy Attila megnyerte a választást Pécsen, az őt delegáló pártok mégsem dőlhetnek hátra. A 25 fős közgyűlésbe ugyanis a Fidesz-KDNP-ÖPE 11 vagy 12 képviselőt delegálhat, míg az ellenzéknek 9 vagy 10 képviselője lehet. Rajtuk kívül még a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak, a Tiszta Kezek Egyesületnek, a Mindenki Pécsért Egyesületnek és a Mi Hazánknak is lesz egy képviselője. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a polgármesternek is van egy szavazata.

A helyzetet bonyolítja, hogy most még nem lehet pontosan megmondani, hány képviselővel számolhat a Pécs Jövőjéért Egyesület-DK-Jobbik-Momentum-MSZP-Forum Sopianae féle ellenzéki összefogás, illetve a Fidesz-KDNP-ÖPE, mert a 15. számú egyéni választókerületben szavazategyenlőség van, és nem tudtak eredményt hirdetni. A kormánypárti Vörösné Deák Andrea és az ellenzéki pártok jelöltje, Fürj Csaba egyaránt 1224 voksot kapott, így most újra kell számolni a szavazatokat. Ha marad az egyenlő eredmény, akkor 120 napon belül új választást kell kiírni a választókerültben.

Hol volt a hiba?

Háttérbeszélgetéseinken az derült ki, hogy az ellenzék hibák sorozata miatt bukott el egyéniben több kerületet. Például nem ment át az üzenet, hogy a polgármester mellé erős képviselőtestület kell, hogy folytatni tudják a munkát. Az is kiderült, hogy az egyéniben győztes képviselőik zöme olyanok közül került ki, akik az elmúlt csaknem 5 évet a választókerületükben töltötték kemény munkával, vagyis jutalmazták ezt a választók. Így a jelölő szervezetek ugyanakkor stratégiai hibát követtek el azzal, hogy nem mindenki abban a kerületben indult, ahol előtte dolgozott. Az új helyen kvázi ismeretlenek voltak, így a korábban befektetett munka előnye elúszott a kormánypárti jelölttel szemben – ami az eredményeken meg is látszott.

Ritka nagy hatalmat kaptak a civilek és a kis pártok Pécsen
Péterffy Attila. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Megkerestük Péterffy Attilát, a város újrázó polgármesterét. Ő azt írta, határozott közgyűlési többségre számítottak, hogy és miért nem igazolta ezt a választási eredmény, annak okait még elemzik. „Az jól látszik a számokból, hogy a 2019-es távolmaradás után egyszer csak elinduló Kutyapárt és a választásokra összeállt Mindenki Pécsért-LMP szövetség számos körzetben a Fidesz javára döntötték el a versenyt. Azt a versenyt, amely egy közpénzmilliárdokból finanszírozott, mesterséges háborús pszichózis közepette zajlott.”

Péterffy a jövőre nézve azt mondta, mindenkit szeretettel várnak az együttműködésre, ahogy erre szerinte korábban is megvolt a lehetőség. Úgy fogalmazott: „Sokszínű szövetségünk öt éven át kompromisszumok mentén hozott döntéseket, ennek a gyakorlatnak most jó hasznát vesszük. Ügyek mentén tervezzük a többséget megszerezni, ahogy eddig is.” A polgármester tervei szerint minden politikai erővel egyeztetést kezdeményez, mert úgy véli, mindenkivel együtt tudnak működni.

Civil kontroll

A mérleg nyelve az a négy képviselő lehet, aki civil szervezetek jelöltjeiként, illetve az MKKP és a Mi Hazánk színeiben jutott be a testületbe. Az egyik ilyen leendő képviselő, Talabér Ádám jelölőszervezetének, a Mindenki Pécsért Egyesületnek van közös múltja az ellenzéki összefogással, 2019-ben az ő nevük alatt indultak a képviselőik. Ennek feltétele volt, hogy aláírjanak egy értéknyilatkozatot arról, hogyan képviselik majd a civileket, és hogyan működnek együtt. Hetényi János, a Mindenki Pécsért Egyesület elnöke szerint ezt az ígéretet a választási győzelem után a képviselők nagy része nem tartotta be, így a viszony megromlott, és megvonták tőlük a névhasználati jogot. A 2024-es választások előtt tárgyaltak a városvezetéssel, de Hetényi szerint nem volt meg az együttműködési szándék, így külön indultak. 

Az elnök ügyek mentén azért el tudja képzelni az együttműködést a jövőben, de az ellenzéki pártok frakciójába nem lépnének be. Inkább abban gondolkodnak, hogy önálló frakciót hozzanak létre a közgyűlésben. Hogy kik ülhetnek be, azt Hetényi nem árulta el, de azt kizárta, hogy a kormánypártok vagy a Mi Hazánk képviselője benne lehetne ebben. Úgy fogalmazott, októberig még van idő tárgyalni, siker esetén pedig megvalósulhat az a civil kontroll, amiért küzdenek.

A városvezetés megpróbálhatná a Tiszta Kezek Egyesülettel is keresni a kapcsolatot, ez azonban kínkeservesen menne csak. Bognár Szilvia a 2019-es önkormányzati választáson függetlenként, az ellenzéki pártok korábbi ernyőszervezete alatt (tehát a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben) nyert egyéniben, később pedig belépett a DK-ba. A városi közgyűlésben azonban többször is ellentétbe került Péterffy Attila polgármesterrel és az ellenzéki frakciószövetséggel. Bognár bírált egyes kinevezéseket, és úgy látta, a város vezetésével szemben kritikus képviselőket elhallgattatják. Ennek az lett a vége, hogy kilépett mind a frakcióból, mind a DK-ból, és függetlenként maradt a testületben. 2022-ben függetlenként indult az országgyűlési választáson, de a körzetében Mellár Tamás lett a győztes.

Ritka nagy hatalmat kaptak a civilek és a kis pártok Pécsen
Szavazatszámlálás Pécsen. Fotó: MTI/Ruprech Judit

Bognár – aki idén kompenzációs listán került be a közgyűlésbe – úgy fogalmazott az rtl.hu-nak, hogy a legjobb eredmény született a választáson, mert a civilek lehetnek a mérleg nyelve. Úgy véli, egyik nagy tömb – sem a Fidesz-KDNP, sem az ellenzék – nem fog tudni izomból keresztülverni döntéseket, mert a civilek nem szavazzák meg, ami szembemegy a szellemiségükkel. „Péterffy Attilának nem kell majd attól tartania, hogy élből elutasítok minden előterjesztést, eddig is megszavaztam a 85-90 százalékukat” – tette hozzá. 

Abban az esetben, ha a városvezetés és a kormánypártok megállapodnának olyan döntések véghezvitelében, amelyek sértik a város érdekeit, a civilek komolyan hallatni fogják a hangjukat, és a nyilvánosság elé tárják az ügyet – ígérte Bognár Szilvia. Most úgy látja, semmilyen frakcióba nem ülne be, ahhoz előbb jobban meg kellene ismernie a társakat, hogyan szavaznak, milyen ügyeket támogatnak. Bognár azt várja, hogy a városban végbemegy egyfajta megtisztulási folyamat.

Hasonló szerepre készül Hankó Viktória is, aki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviselőjeként ülhet be októberben a közgyűlésbe. Az rtl.hu-nak ő is hangsúlyozta, hogy egyik frakcióba sem kíván belépni, de ha olyan előterjesztéssel találkozik – és mindegy, ki nyújtja be – ami támogatható, azt meg fogja szavazni. Viszont ha mutyiszagú ügyre bukkan, akkor annak utánajár, és nyilvánosságra hozza, valahogy úgy, ahogy az MKKP elnöke tette azt a XII. kerületben. Bízik benne, hogy nem lesz sok ilyen, de jó példa előtte Kovács Gergely hegyvidéki munkássága, úgy fogalmazott: „remélem tudok majd olyan jó munkát végezni”.

Nyitókép: A drónnal készült felvételen a pécsi városháza. MTI/Vasvári Tamás

#Belföld#választás#pécs#Péterffy Attila#civilek#hankó viktória#magyar kétfarkú kutya párt#ellenzék#frakcióalapítás#hetényi jános#Bognár Szilvia#ma

Címlapról ajánljuk