Belföld

Hadházy Ákos: Veszélyes a hamis remény, amit Magyar Péter sugall

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 25. 9:57

Hadházy Ákos, a kormányhoz köthető korrupciós ügyeket feltáró független képviselő szerint nem lenne célravezető, ha Magyar Péter lenne az ellenzék új vezéralakja.

Interjút adott a Telexnek Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő, a beszélgetés egyik fő témája Magyar Péter, Varga Judit volt igazságügyi miniszter exférje volt. Hadházy Ákos még március 15. előtt írt egy hosszabb Facebook-posztot az új ellenzéki szereplővel kapcsolatban, aki másnap több tízezer embert mozgósítva tartott ünnepi nagygyűlést az Andrássy úton.

Hadházy Ákos március 14-i posztja szerint Magyar Péter állítása, miszerint „a NER választáson legyőzhető” súlyos és egyben nagyon káros tévedés. Hadházy régóta azt hangoztatja, hogy a magyarországi választások nem tisztességesek, és nem valódi választások, emiatt választáson szinte lehetetlen legyőzni a Fideszt. Hadházy szerint ez a „szinte” szó „fontos a Fidesznek, mert amíg a látszata megvan a vereségének, a tömegek négy évig nyugton vannak”.

Amíg a nép elhiszi, hogy négyévente csak azért veszít az ellenzék, mert nem Dobrev Klára, Donáth Anna vagy éppen Magyar Péter a miniszterelnök-jelölt, addig hajlandó megint várni pár évet, a következő ön- vagy pártjelölt Messiás eljöveteléig

– fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy Magyar Péter sok olyan dologról is beszél, amit sokan tudnak, és ezek a dolgok igazak is, azonban nem új és nem helyes stratégia az, amelyik először a választás megnyerését, aztán a demokrácia visszaállítását ígéri, mert „sajnos ez csak fordítva működik”.


A Telexen hétfőn megjelent friss interjúban Hadházy Ákos pozitívumként értékelte, hogy a jelek szerint nagy igény van az ellenzék gyökeres megújítására, rossz hír viszont „hogy egyelőre a Fidesz-rendszer leváltásához egy kicsit sem jutottunk közelebb”. Sőt, „sajnos annak is megvan az esélye, hogy inkább még távolabb vagyunk ma a kormányváltástól, ha a fals reménytelenséget egyfajta fals remény váltja fel” – mondta Hadházy Magyar Péter jelenlegi szerepére utalva.

Az ellenzéket bírálva Hadházy Ákos azt hangsúlyozta, hogy bár nagy igény van az egységes ellenzékre, „az egység nem egyedüli feltétele a sikernek. Ha az ellenzéki pártokban ugyanazok az emberek maradnak, akik korábban kompromittálódtak, és akiknek megkérdőjelezhető a hitelességük, akkor az ellenzék nem jut előrébb.” Szerinte az ellenzéki pártok nagy tévedése, hogy „a következő választáson egy jobb jelölttel le lehet győzni a Fideszt, és majd ha megnyertük a választást, akkor visszaépítjük a demokráciát. Ez rossz sorrend, sajnos először a valódi választások feltételeit kell kivívni, és utána lehet csak nyerni.”

Hadházy szerint ma Magyarországon a politikai berendezkedés olyan hibrid rezsim, amit csak hibrid forradalommal lehet leváltani:

Az utóbbi az én értelmezésem szerint annyiban különbözik a forradalomtól, hogy nincs erőszak, mint ahogyan egy hibrid rezsimre sem jellemző az erőszak. Bár rajtam már térdelt rendőr, de azt még ki lehet bírni. A hibrid forradalom célja, hogy a hatalom azt lássa: tömegek követelik a tiszta választások feltételeit, ezek az emberek elszántak és hajlandóak áldozatokat is vállalni ezért.

Hadházy abban hisz, hogy a civil tiltakozás és nyomásgyakorlás hagyományos eszközei is célravezetőek lehetnek Orbán Viktorral szemben: "Egy aláírásgyűjtésnek is lehet komoly hatása, ha nagyon sokan vesznek részt benne. Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló aláírásgyűjtés ilyen volt például. A tüntetéseknél is az fontos, hogy hány ember mozdul meg. 

De az sem mindegy, hogy egy tüntetés csak arról szól-e, hogy egy szép márciusi napon kimennek az emberek, meghallgatnak egy érdekes embert, akinek újfajta frizurája van, és innentől kezdve reménykednek a csodában. Bizonyos kockázatokat muszáj vállalni.

Hadházy szerint ilyen kockázatvállalás lett volna az elmúlt időszakban támogatni azokat a diákokat, akik a Karmelitánál tüntettek és akiket a rendőrök lefújtak könnygázzal. „Ezeket a diákokat magukra hagyták, de magukra hagyták azt a tíz tanárt is, akiket kirúgtak az állásukból. Meggyőződésem, hogy nagyon komoly változásokat hozott volna, ha megvédjük a tanárokat. A hibrid forradalom csak akkor fog megvalósulni, ha tömegek elhiszik, hogy el lehet érni eredményt, ki lehet kényszeríteni, hogy a választások feltételei ne olyanok legyenek, mint amilyenek 2018-ban vagy 2022-ben voltak” – mondta Hadházy, hozzátéve hogy ott volt a Hősök terén az influenszerek tüntetésén, és meggyőződése, hogy akkor az a tömeg ment volna tovább, „ha a szervezők közül valaki azt mondja, hogy legyünk ott a miniszterelnök másnapi évértékelő beszédén, és fogalmazzunk meg olyan követeléseket, amelyek a rendszert támadják”.

Visszatérve Magyar Péter személyére Hadházy azt mondta, hogy egy-két héttel a színrelépése előtt valaki megkereste őt azzal, hogy komoly információi vannak a Rogán–Schadl–Völner-ügyről, de a megbeszélést néhány órával a találkozó előtt lemondta azzal, hogy belázasodott. „Van egy olyan sejtésem, hogy ez a valaki Magyar Péter lehetett. Azóta nem jelentkezett, de ha beszélnék vele, akkor ugyanazokat mondanám el, mint önnek is. Tévedés az az elgondolás, hogy először választáson győzünk, és utána majd visszaállítjuk a demokráciát.”

Hadházy nem tartja helyes stratégiának, hogy valaki letűz egy zászlót, és azt várja, mindenki menjen utána, mert rengeteg ilyen próbálkozás volt az elmúlt években, de egyik sem tudott eredményt elérni.

Nagyon sok, általam is nagyra tartott ember azt mondja most a Diákhitel Központ volt vezetőjéről, hogy végre valaki csinál valamit. Ez szerintem egy hamis érzet. Az nem elég, hogy valaki azt mondja: ő lesz a jó vezető, te pedig nyugodtan menj haza, és nem kell csinálnod semmit.

Hadházy szerint azért is problémás a Magyar Péter által meghirdetett politika, mert abban ugyan igaza van, hogy egy hiteles és új ellenzékre van szükség, de a választásokon csak egy egységes ellenzéknek van esélye, márpedig a jelenlegi ellenzéki politikusok – köztük sok „kompromittálódott, hiteltelen, lejáratódott, megunt személy” – nem fognak maguktól a háttérbe vonulni. Hadházy úgy véli, hogy Magyar Péter nem tud hirtelen olyan erőssé válni, hogy le tudja győzni az ellenzéket és a Fideszt is egyszerre.

Az egyik fő gondnak azt tartja, hogy Magyar Péter a NER-ből érkezett: „Aki most úgy jön ki a NER-ből, hogy eddig komoly fizetést kapott, annak azt semmiképp se javasolnám, hogy ő akarja vezetni az ellenzéket. Természetesen érdemes kilépni a Fideszből, és azt becsülöm is, ha valaki adatokkal, leleplezésekkel jön elő, hiszen kétségtelenül kockázatot vállal ezzel. Nem késő még otthagyni a NER-t, ha valakinek számít, hogy mit gondolnak majd róla a gyermekei, unokái. Az azonban hitelességi probléma, ha valaki olyan akar az ellenzéki térfélen politizálni, aki az elmúlt 14 évben vezető beosztásban volt, komoly összegeket vett fel, és közben némán végignézte a demokrácia lebontását, vagy akár még asszisztált is hozzá.”

Hadházy szerint ugyanis jobb lenne, ha több hiteles ember indítana el egy új ellenzéki erőt, „de ha mégis egyszemélyes vezetésben gondolkodunk, annak feddhetetlennek kell lennie. Ez nem morális kérdés, hanem gyakorlati: ha a vezércsillagot nem mindenki látja annak, kevésbé lesz hatékony. Sajnos a mostani esetben ez a baj. Sok olyan nagybetűs tény van Magyar Péter körül, amelyeknek egyenként is vészcsengőket kellene megszólaltatnia, de így egyben meg a bazilika minden harangját félre kéne verni.”

Arra a kérdésre, hogy ha nem tartja demokratikusnak és valódinak a választásokat, miért indul el az ellenzék, Hadházy úgy felelt, hogy nem tartja reálisnak a bojkott lehetőségét, mert anélkül is bőven lenne lehetőség az ellenállásra, de ehhez ki kell mondani, hogy nincsenek meg a feltételei a tiszta, szabad választásnak. „Ha az emberek megértenék ezt, és elszántan akarnának tenni érte, akkor állítom, hogy el lehetne érni a változást. Az elmúlt hetekben az látszott, hogy sokan hajlandóak felkelni a fotelből, és kimenni az utcára. A kérdés az, hogy hajlandóak lennének-e akkor is megmozdulni, ha diákokat fújnak le a Karmelitánál, vagy ha például azt követeljük, hogy konszenzusos vezetője legyen a közmédiának, és állítsák le a fizetett kormányzati hirdetéseket.”

Ha a Diákhitel Központ korábbi vezetője ilyen ügyben is képes tömegeket mozgósítani, az már teljesítmény lesz. Egyelőre én csak a veszélyét látom annak a hamis reménynek, amit ő sugall.

Nyitókép: Hadházy Ákos beszédet mond a Momentum által rendezett tüntetésen Budapesten, a Karmelita kolostornál 2024. február 14-én – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd // Magyar Péter beszédet mond a március 15-i nemzeti ünnepen tartott rendezvényén az Andrássy úton 2024. március 15-én – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#hadházy ákos#interjú#telex#magyar péter#ellenzék#NER

Címlapról ajánljuk