Belföld

Elvitte a béremelést az infláció, Magyarországon az egyik legrosszabb bérből élni az Unióban

rtl.hurtl.hu

2023. november 27. 7:44

Különösen a minimálbérből élők jártak rosszul, 10,5 százalékot vesztett a fizetésük az értékéből.

Az Európai Unióban Magyarországon növekedtek a bérek a második legnagyobb ütemben (17 százalék), de a rekordinfláció miatt a reálbérek 3,7 százalékkal csökkentek, ez pedig az ötödik legrosszabb volt az unióban – írta a Portfolio az Európai Bizottság második negyedéves adatai alapján.

Az elemzés külön kitért a minimálbér vásárlóerejére is: eszerint a minimálbért alkalmazó 21 tagállam közül Magyarországon csökkent a második legnagyobb mértékben (10,5 százalékkal) az előírt minimális kereset reálértéke 2022 elejétől kezdve.

Ez egyáltalán nem meglepő annak fényében, amit korábban az MNB már kimutatott, miszerint a szegényeket sújtó infláció sokkal nagyobb volt, mint a gazdagokat sújtó az eltérő fogyasztási szerkezet miatt (mivel főleg az olyan alapvető termékek, például élelmiszerek drágultak, amikből a leginkább rászorulók arányaiban sokkal többet vásárolnak, mint a jómódúak). 

A minimálbér-emelések azonban csak a tagállamok felében kompenzálták az infláció hatását.

  • Közülük is csupán hat tagállamban (Németországban, Belgiumban, Görögországban, Luxemburgban, Hollandiában és Bulgáriában) nőttek a minimálbérek reál értéken 2022 eleje és 2023 júliusa között. Utóbbi államok közül legnagyobb mértékben, mintegy 9 százalékkal Németországban és Belgiumban nőtt a reál minimálbér.
  • Öt tagállamban (Lengyelországban, Romániában, Lettországban, Spanyolországban és Franciaországban) pedig lényegében nem változott a minimálbér reál értéke (a spanyol és francia reál minimálbér mintegy 1 százalékkal csökkent).
  • Tíz tagállamban viszont 3 százalékot meghaladó mértékben csökkent a minimálbér vásárlóértéke 2022 eleje és 2023 júliusa között.

Magyarországon 10,5 százalékkal apadt a mutató, amelynél nagyobb visszaesés csak Csehországban történt (12 százalék). 

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

 

Címlapról ajánljuk