Belföld

MVM-szerződések: Milliókat kapott Antall Péter cége és a Férfiak Klubja, de jutott pénz ló mediálta önfejlesztő műhelyre is

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2023. október 17. 6:20

Két év alatt csaknem 7 milliárd forint értékben kötött szponzorációs és egyéb szerződéseket a Magyar Villamos Művek – derült ki az rtl.hu birtokába került dokumentumokból. Az állami vállalat milliókkal támogatta például a Férfiak Klubját, tízmilliók jutottak Demjén-szponzorációra, de nem sajnálták a pénzt egy „ló mediálta önismereti műhelyre” sem. Az MVM – az ismertté vált költekezési botrány után – szponzorálta az Antall József Tudásközpont egyik rendezvényét is, később pedig Antall Péter cégét segítette 3 millió forinttal.    

„Nemzeti tulajdonú vállalatként kötelességünknek érezzük a magyar nemzeti kultúra és a nemzeti hagyományaink ápolásához történő hozzájárulást” – írja honlapján a Magyar Villamos Művek (MVM). Az állami vállalat szerződései alapján ugyanakkor az is megállapítható, hogy amikor az adófizetői pénzek elköltéséről kell dönteni, akkor az MVM – az igen jelentős kulturális és karitatív támogatások mellett – NER-közeli cégekkel és magánszemélyekkel is szerződik.  

Az rtl.hu által megszerzett dokumentumok alapján például a Magyar Villamos Művek szponzorálta az Antall József Tudásközpont egyik rendezvényét (AJTK) is, ráadásul azután, hogy a szervezetről a Direkt36 megírta: megkérdőjelezhető módon költöttek el csaknem 4 milliárd forintnyi állami támogatást. Az AJTK akkori vezetője, Antall Péter (a néhai miniszterelnök fia) például átlagosan havi 4,6 millió forintot keresett, a vezetőség pazar hotelekben szállt meg a külföldi munkautak alkalmával, miközben előfordult, hogy az alapítványnál dolgozóknak várniuk kellett a fizetésre.

A Direkt36 cikke 2021 májusában jelent meg, hatására pedig a Miniszterelnökség vizsgálatot indított, és megállapította, hogy törvénytelenség ugyan nem történt, de a kifizetések egy részét „nem lehet összeegyeztetni a jó erkölccsel”. Gulyás Gergely miniszter 2021 szeptemberében azt is bejelentette: az állam semmilyen támogatást nem ad a jövőben az Antall József Tudásközpontnak. 

Novemberben viszont az rtl.hu által megszerzett szerződéslista alapján az állami MVM szerződött az Antall József Politika- és Társadalomtudományi Tudásközpont Alapítvánnyal, és a think.bdpst nevű innovációs fórumot támogatta 2 millió forinttal. (Az AJTK a rendezvény honlapja szerint a külügyminisztérium megbízásából szervezte meg a konferenciát. Azt nem tudni, hogy pontosan mire adta a pénzt az MVM, az utolsó ilyen konferenciát ugyanis a honlap alapján 2021 októberében rendezték, de a szerződést novemberben írták alá. A szerződéslistában csak annyi áll, hogy „Antall József think.bdpst szponzoráció 2021”.)

Gulyás Gergely az RTL kérdésére 2021 szeptemberében azt mondta az egyik kormányinfón, hogy az állam nem ad több pénzt az Antall József Tudásközpontnak:


Később, 2022 szeptemberében Antall Péter cégét (MAAC Kft.) is szponzorálta a Magyar Villamos Művek, méghozzá 3 millió forinttal. Ezzel az összeggel a Szubjektív az objektíven keresztül című, rendszerváltozást feldolgozó kétkötetes fotóalbum megjelenését támogatták.

Az rtl.hu megkérdezte a Magyar Villamos Művektől, hogy az ismertté vált problémák után miért tartották indokoltnak ezt a két tételt, de az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre nem érkezett válasz.

Milliók UEFA- és Enrique Iglesias-koncertjegyekre

Az rtl.hu birtokába került MVM-s szerződéslista összesen 6,9 milliárd forintnyi (egymillió forintnál nagyobb értékű) megállapodást összesít, és mint korábban bemutattuk, ebből csaknem 2,8 milliárd forint ment sportcélra.

A Magyar Villamos Művek ugyanakkor jelentős összegeket fordított a kultúra szponzorációjára is. Több kisebb és közepes fesztivál (mint például Tiszavirág, a Double Rise, az EFOTT) támogatása mellett legalább 80 milliót adtak a Magyar Állami Operaháznak, de 25 millió forint jutott a Rózsa Recordsnak is „Demjén szponzorációra”. A Havasi Balázshoz tartozó Symphonic Concert Kft. 25 millió forintot kapott koncerttámogatásra, míg a Jakobi Koncert Kft. és a Besszer Koncert Kft. legalább 90-90 millió forintot.

Enrique Iglesias koncertjegyekre 1,9 millió forintot költöttek, míg UEFA-belépőkre 17 800 eurót, azaz nagyjából 6,7 millió forintot.  

Az energiahatékonyságról szóló lakossági kutatást a Századvég Konjunktúrakutató Zrt.-vel végeztették el csaknem 50 millió forintért, de jutott egy 15 millió forintos szerződés a KOD Média Kft.-nek is a Varázsliget szponzorációjára. 

Utóbbi vállalatnak a megállapodás idején az a Krskó Tibor volt a tulajdonosa – a HGY Invest Kft.-n keresztül –, akinek korábbi cége milliárdos állami tendereken győzött „a Rogán Antal volt szomszédjaként” emlegetett Csetényi Csaba cégével. A hvg.hu cikke szerint a KOD Media a Szerencsejáték Zrt. leányvállalatától is jelentős támogatást kapott. 

A Magyar Villamos Művek szerződései között szép számmal találni jótékonysági célú támogatást is, például jelentős, 100 millió forintot is meghaladó összeggel szponzoráltak egyebek mellett gyerekkórházakat, egészségügyi alapítványokat, tankerületeket és iskolákat is. 

Férfiak, lovak

Jutott azonban összesen 11 millió forintnyi támogatás a Férfiak Klubjának is, amelynek vezetője többször is nyíltan kiállt a kormány családpolitikája mellett. Honlapjuk a „FÉRFI. ÉRTÉK. MINTA. PÉLDA.” tőmondatokat hirdeti, Bedő Imre, a kft. vezetője pedig Férfienergia címmel könyvet is írt ebben a témában. A Férfiak Klubja egyébként a Szerencsejáték Zrt. leányvállalatától is kapott már milliós támogatásokat.

A Magyar Villamos Művek az egyik legkülönösebb szerződést a Geréby Kúriával kötötte, az állami cég ugyanis csaknem 2,2 millió forintot adott „ló mediálta önismereti műhely” címen. Általában ezek a foglalkozások olyan terápiát takarnak, amelyben egy ló is részt vesz, az állat jelenléte miatt ugyanis könnyebben megnyílik a páciens, kevésbé szorong, ezáltal sikeresebb lehet a kezelés is. Megkérdeztük, hogy pontosan mit takart ez a tétel, de az MVM erre vonatkozó kérdéseinkre nem felelt.

Az állami cég csak általánosságban azt közölte, hogy „az MVM Csoport Közép-Európa tizedik és Magyarország második legnagyobb vállalatcsoportja, amely gazdasági szerepéhez mérten kiemelt figyelmet fordít a társadalmi ügyek támogatására. Ennek keretében értékteremtő és értékmegőrző kezdeményezések megvalósulásához nyújt támogatást a sport, a kultúra, a környezetvédelem, az egészségügy, az oktatás és a tudomány területén, illetve karitatív segítségnyújtás keretében – lehetőségeihez mérten – folyamatosan támogatja rászorulókat és a hátrányos helyzetűeket”. 

Hozzátették: A tamogatas.mvm.hu oldalon keresztül bármilyen alapítvány vagy civil szervezet küldhet támogatási kérelmet az MVM számára.

Arról is érdeklődtünk, hogy milyen mechanizmus alapján döntenek ezeknek a támogatásoknak az odaítéléséről, de válaszukban erre nem tértek ki. 

A cikksorozathoz felhasznált adatokat az MVM eredetileg nem akarta átadni, de a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közbenjárása után sikerült megszerezni a kiadásokat igazoló papírokat.

Nyitókép: Branstetter Sándor/MTI

#Belföld#mvm-szerződések#antall péter#támogatás#Kultúra#koncert#magyar villamos művek#ma

Címlapról ajánljuk