Belföld

Hónapokon át titokban, Magyarországon keresztül szállítottak fegyvereket Ukrajnába

Rédli BalázsRédli Balázs

2023. január 19. 17:00

Hónapokon át Magyarország érintésével szállítottak fegyvert Ukrajnának Bulgáriából – erről beszélt egy interjúban a volt bolgár miniszterelnök. Kiril Petkov szerint az ukrán hadsereget tavaly tavasszal, az orosz támadás utáni legkritikusabb időszakban hónapokon át így látták el lőszerrel. Bár a kormánypárti politikusok kijelentései miatt sokan azt hiszik, hogy az ukránoknak szánt fegyverek nem haladhatnak át az országon, az erről szóló kormányrendelet csak azt tiltja meg, hogy Magyarországról közvetlenül Ukrajnába szállítsák azokat.  

Titokban, lőszerrel és üzemanyaggal segítette Ukrajnát Bulgária tavaly tavasszal – erről Kiril Petkov volt bolgár miniszterelnök, Assen Vasziljev pénzügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter adott interjút a Die Welt című lapnak

A katonai segítségnyújtást azért kellett titokban tartani, mert a lépést a bolgárok többsége és Kiril Petkov pártjának koalíciós partnerei is ellenezték. 

Bár a bolgár parlament hivatalosan csak tavaly év végén járult hozzá ahhoz, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának, a lemondott kormányfő és pénzügyminisztere szerint már a háború kezdeti, kritikus időszakában katonai segítséget nyújtottak a megtámadott országnak – miközben hivatalosan ellenezték azt.

Az akcióra azért volt szükség, mert az európai és az amerikai szállítmányokra még várni kellett, Bulgáriának azonban rengeteg olyan, a szovjet időkből megmaradt hadianyag állt rendelkezésére, amit az ukrán hadsereg is használt. A háború elején három hónapon át Bulgária biztosította az ukrán hadsereg lőszerszükségletének harmadát, gázolajszükségletének pedig 40 százalékát. 

A lőszerszállítmányok Románián és Magyarországon is áthaladtak, ezeket közúton juttatták célba. 

A Die Welt szerint a a fuvardíj jelentős részét amerikai és angol forrásból fizették. Az üzemanyagot tartálykocsikkal, tankerekkel és tehervonatokkal, Románia érintésével vitték Ukrajnába. A dízelt ráadásul orosz kőolajból állították elő Bulgáriában. Moszkvában azonban értesültek a segítségnyújtásról, ezért áprilisban leállították a gázszállítást Bulgáriának, és kibertámadások sorát hajtották végre a balkáni ország ellen.

Magyar kormánypárti politikusok korábban többször is arról beszéltek, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, ezért az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat nem engedik át az országon. 

Nem engedélyezzük a halált okozó fegyverek átszállítását Magyarország területén
 

  – jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter pár nappal a háború kitörése után. „Felfogásom szerint aki fegyvert szállít, fél lábbal már benne is van a háborúban” – mondta Orbán Viktor májusban az Országgyűlésben. 

A valóságban a fegyverszállítmányok akadálytalanul áthaladhatnak az országon, ha Ukrajnába egy másik országból, például Lengyelországból vagy Romániából viszik be azokat. 

A kormány csak azt tiltotta meg, hogy a fegyvereket a magyar-ukrán határ átlépésével közvetlenül Magyarország területéről szállítsák Ukrajnába. 

Nyitókép: Ukrán katonák járőröznek a kelet-ukrajnai Dnyipro egyik utcáján 2022. február 27-én, a háborúő első hetében. Fotó: MTI/EPA/Stanislav Kozliuk

Címlapról ajánljuk