Belföld

Novák Katalin tíz divatpillanata – milyen a stílusa az ország első női államfőjének?

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. október 17. 9:59

Profi stáb segíti az öltözködésben, előszeretettel hordja fiatal magyar tervezők munkáit, mert fontos terület számára a tehetséggondozás. Divattervezővel és protokollszakértővel néztük meg, hogyan alakult Novák Katalin stílusa megválasztása óta. Annyi biztos, hogy az ország első női köztársasági elnökének sokkal nehezebb dolga van, mint egy férfinak.

Novák Katalin Magyarország első női államfője, korábban nő sohasem töltött be ilyen magas állami tisztséget. A köztársasági elnök posztjával járó feladatai mellett a nemrég a Fideszben politizáló, ma a nemzet egységét kifejezni hivatott Novák Katalin plusz feladatot is kapott férfi elődeihez képest: a megfelelő megjelenést.

Megkérdezett szakértőink egyetértenek abban, hogy egy női politikusnak sokkal nehezebb dolga van ezen a területen: míg egy férfi könnyedén letudja a minimumot, egy nőnek sokkal több és összetettebb szabályoknak kell megfelelnie. 

Hogy Novák Katalinnak ez mennyire sikerül, milyen eszközökkel, milyen vélhető üzenetek mentén teljesíti ezt a kihívást, nem könnyű kideríteni: az általunk megkérdezett öt divattervező és/vagy stylist közül mindössze egy vállalta névvel is a véleményét. Olyan szakember is nemet mondott megkeresésünkre, aki kifejezetten jó véleménnyel van a köztársasági elnök megjelenéséről, mégsem akarta magát „a politika játszóterén” találni. Más azt mondta, hosszú évek óta építi brandjét, nem akarja veszélyeztetni, hogy minden politikai oldal elfogadja. És olyan is akadt, aki szerint 

nem tart ott az ország, hogy ilyesmiről politikamentesen lehessen beszélni.

Pedig Novák Katalin már nem pártpolitikus: a köztársasági elnök nem egy pártot, hanem egy nemzetet képvisel a megjelenésével is. A köztársasági elnök nyilvános megjelenéseiért elsősorban a Sándor-palota Protokoll- és Rendezvényszervezési, valamint Kommunikációs Igazgatósága a felelős. „A Kommunikációs Igazgatóságon belül több szakember segíti, hogy Elnök Asszony hivatalos megjelenései megfeleljenek a diplomáciai protokoll előírásainak” – írták az rtl.hu megkeresésére. 

Hozzátették: mivel Novák egyik kiemelt területe a tehetséggondozás, a fiatal tehetségek felkarolása, több fiatal magyar divattervező ruháit is viselte már, többek között Bódis Boglárka és Fink Evelin munkáit, illetve Vecsei Zsófia kalapjait. „Egy-egy ruhát többször is visel, törekszünk arra, hogy jól variálható ruhákat válasszunk számára” – fogalmaztak.

A névtelenséget kérő szakemberek közül hárman egy véleményen voltak: Novák Katalin stílusa csiszolódik, most sokkal érdekesebb és kifinomultabb, mint kinevezése előtt volt. Nyoma sincs már műanyag fülbevalónak.

Mennyit költhet megjelenésére Novák Katalin?

A Köztársasági Elnökségnek saját fejezete van a költségvetésben, 2022-ben több mint 3,5 milliárd forintból gazdálkodhat. Az előző évhez képest ez 785 millió forinttal nőtt, de az úgynevezett fejezeti indoklás szerint a többlet a hivatalt illeti, mégpedig az elnökváltás többletköltségeire hivatkozva (a létszám nem változott, de Áder János távozásával és Novák Katalin hivatalba lépésével a munkatárak egy része lecserélődött). A fejezeten belül van egy „államfői protokoll kiadásai” jogcímcsoport, ami a „diplomáciai feladatokhoz kapcsolódó hivatalos kül- és belföldi programok finanszírozására szolgál”. Ennek összege tavaly és idén is mintegy 450 millió forint. Hogy ezen belül mire mennyit költhet a köztársasági elnök és házastársa, az a költségvetésből nem derül ki. Az államfő jogállásáról szóló törvény mindössze annyit ír elő, hogy „a köztársasági elnök hivatalos külföldi kiküldetése idején kíséretre, a politikai és szakmai felső vezetők tekintetében irányadó napidíjra és költségtérítésre, valamint – szükség esetén – különjáratú légi utazásra jogosult.” A törvény meghatározza a köztársasági elnök tiszteletdíját is, ez jelenleg bruttó 3,9 millió forint.

A köztársasági elnök tíz nyilvános eseményen viselt öltözékéről kérdeztük Molnár-Török Gabriella protokollszakértőt és Herczeg Zoltán divattervezőt. Fontos kiemelni, hogy a szakemberek nem az embert vagy közéleti tevékenységét, kizárólag a ruhaválasztásait értékelték.

Köztársaságielnök-választás, március 10. 


Novák Katalint március 10-én választotta meg az Országgyűlés államfőnek, a szavazás a papírforma szerint alakult. Novák Katalint a Fidesz jelölte a posztra, a kormánypártok kétharmados többsége miatt nem volt kérdéses, hogy az ő jelöltjüket fogják megválasztani. Novák Katalin esküjét is ezen a napon, az Országgyűlés előtt tette le. 

„Míg az illem, az etikett szokásjogon alapszik, addig a protokoll pontosan szabályozott. A protokoll megkülönböztet többek között formális, informális, business-formális megjelenéseket. Férfi esetében elvárt az öltöny és a hosszú nyakkendő, térd közeli zokni és a fűzős cipő. A hölgyeknél az üzleti öltözéket írja elő a protokoll: kosztümöt, illetve egyes esetekben akár egyberuhát, kabátruhát” – válaszolta Molnár-Török Gabriella protokollszakértő arra a kérdésünkre, hogyan kell öltözködnie nyilvános eseményeken egy államfőnek. „Egy nőnek sokkal nehezebb dolga van, mint egy férfinak. Ha egy férfinak van néhány jól szabott öltönye, azokat minőségi ingekkel jól lehet kombinálni, túl sok fejfájást nem okoz számára a megjelenés. Egy nőnek oda kell figyelnie a kiegészítőkre, a ruha hosszára, a cipő sarkára és arra, hogy ne jelenjen meg sokszor ugyanabban a ruhában a kamerák és fényképezőgépek előtt” – tette hozzá, majd összefoglalta: a lényeg a visszafogott elegancia. A szakember szerint – amennyiben minden az elvárások szerint történt – Novák Katalin számára még a megválasztása után, beiktatása előtt összeállítottak egy alap ruhatárat.

Általánosságban azt látom, hogy Novák Katalin államfői öltözködési stílusa még nem forrott ki. Még nem világos, hogy ő egy közülünk való, úgymond egyszerű nőnek minősíti magát megjelenésében, vagy köztársasági elnöknek. 

Az az érzésem, hogy szeretne újítani az öltözködésben, de a hogyan még nem egyértelmű. Novák Katalin fiatal nő, a protokolláris megjelenésen belül is van tere ilyesmire” – magyarázta a protokollszakértő.

A köztársaságielnök-választáson viselt ruhája Molnár-Török Gabriella szerint alapvetően rendben volt, a sötétebb szín sem jelent semmilyen negatív üzenetet, a felső ujját azonban rövidnek tartja, kézközépig kellene érnie. „Ez a ruha az üzleti öltözetnek megfelel. Az ilyen öltözetnek térd közelinek kell lenni, tehát legfeljebb 1-2 centiméterrel érhet a szoknya a térd fölé” – tette hozzá.

Herczeg Zoltán első gondolata is a protokoll volt: a térd feletti szoknya ebben a megközelítésben szokatlan és a tervező szerint nem is divat. „Egy ilyen protokolláris rendezvényre én biztosan térd alá érő szoknyát választottam volna, de ez a ruha alapvetően rendben van. Nem izgalmas, nem különleges, de nem is kellett annak lennie, egy egyszerű, fekete kosztüm” – mondta.

Államfői beiktatási ceremónia, május 14.


Novák Katalint idén május 14-én iktatták be hivatalába, az ünnepséget a Kossuth téren rendezték, fellépett egyebek mellett Rúzsa Magdi és a Honvéd Táncegyüttes. Beiktatási beszédében a magyar állami vezetők közül Novák először mondta ki, hogy „elítéljük a putyini agressziót”, azaz Ukrajna megtámadását.

Herczeg Zoltán ismét a ruha térd fölé érő hosszát emelte ki, illetve azt, hogy a ruhán látható két díszzseb, valamint a felgyűrt hatású ujj kevésbé szerencsés. „Ez a ruha egy délutáni kerti partira remek, beiktatásra egy kicsit kevésnek tűnik, a szabása pedig nem praktikus” – magyarázta a divattervező.

Molnár-Török Gabriella véleménye is hasonló. A kékes szín, amely a békét is szimbolizálhatja, jó döntésnek tűnik. „De ennyit lehet pozitívumként kiemelni. 

Nem választunk erősen gyűrődő anyagból készült ruhát, ha tudni lehet, hogy a viselőjének le kell ülnie, fel kell állnia, főleg, ha még meleg is van. Ráadásul ez nem üzleti öltözködés.

Pápai audiencia, augusztus 25.


A református vallású Novák Katalint idén augusztus 25-én fogadta Ferenc pápa Rómában. A katolikus egyházfő és a köztársasági elnök a vatikáni közlés szerint 45 perces, négyszemközti megbeszélést folytatott, tolmács nélkül, spanyol nyelven. Egy pápai audiencia nem kínál nagy mozgásteret az öltözködésre: a nőknek fekete öltözetben, fátyollal kell megjelenniük az egyházfő előtt.

„Novák Katalin összességében jól oldotta meg a feladatot, de látványilag nem. Alapvetően a térdet és a vállakat kell eltakarni, de szokásjog szerint a legtöbben hosszú ujjúban járulnak a pápa elé. A fejre valóban kell a fátyol, de azért, hogy a hajat eltakarja, ez itt nem teljesen sikerült. Túl hosszú a fátyol. Amit viszont nagyon jól csinált, az az, hogy nem fekete harisnyát vett fel” – fogalmazott Molnár-Török Gabriella.

„Jó a hossz, jó a szabás, mindkettő kifejezetten előnyös Novák Katalinnak. Jól áll neki a fekete” – hangzott Herczeg Zoltán ítélete. Hozzátette: a fátyol a hossza miatt egy kissé túl drámainak tűnik a megjelenés.

Találkozás a koszovói köztársasági elnökkel, szeptember 13.


Novák Katalin 2022. szeptember 13-án látogatott Pristinába, ahol Vjosa Osmani koszovói államfővel folytatott megbeszélést. Később mint a Honvédség főparancsnoka meglátogatta a koszovói KFOR-misszióban szolgálatot teljesítő magyar katonákat.

„A nadrágkosztüm megengedett, ez egy klasszikus, business-formal megjelenés. Biztonságos választás, ami szerintem illik is hozzá” – summázta véleményét a protokollszakértő. Hozzátette: harisnyát a nadrághoz is viselni kell, ez egyébként itt meg is történt.

„Ez egy egyszerű, de nagyszerű fekete nadrágkosztüm. Én jobban szeretem a színesebb dolgokat, de ez abszolút személyes preferencia” – mondta Herczeg Zoltán, aki hozzátette: pozitív példaként a magyar politikából Dávid Ibolyát tudja említeni, ő szavai szerint egyszerre volt bátor és elegáns. A nemzetközi színtéren pedig Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét látja mindig kifogástalan, a helyzetnek megfelelő, igényes öltözékben. Utóbbival Molnár-Török Gabriella is egyetértett. Az említett politikusokról bővebben cikkünk végén olvashat.

Új nagykövetek kinevezése, szeptember 14.


A köztársasági elnök szeptember 14-én a Sándor-palotában átvette több, Budapestre akkreditált nagykövet megbízólevelét. Michael Wallace Banach érsek a Szentszék, Julia Katharina Gross Németország és David J. Pressman az Egyesült Államok képviseletében érkezett Magyarországra.

„Ha megnézzük ezeket a képeket, jellemzően mindenki sötét színt választott, a köztársasági elnök asszony pirosban van. Az üzleti öltözékeknél inkább kerülik a piros színt. Ugyanez az összeállítás egy sötétebb blézerrel teljesen más benyomást keltett volna” – mondta Molnár-Török Gabriella.

Nekem ez a szín például tetszik, de ez egy olyan blézer, amit bármelyik ruhaboltban le lehet akasztani a vállfáról. Amit általánosságban hiányolok Novák Katalinnál, az a jó értelemben vett kísérletezés. 

Ennél bármelyik magyar dizájner érdekesebben fel tudta volna öltöztetni. Kicsit olyan benyomást kelt, mintha szándákosan azt üzenné, hogy nem akar foglalkozni a megjelenésével. Angela Merkelnél láthattunk hasonló összeállításokat, nála ez valahogy hitelesebbnek tűnt” – fogalmazott Herczeg Zoltán, aki szerint elképzelhető, hogy a köztársasági elnök segítői azért nem gondolkodnak 21. századibb megoldásokban, mert ezzel is Novák Katalin konzervativizmusát hangsúlyozhatják. A ruha is kommunikáció, így a divattervező szerint az sem lehet véletlen, hogy Orbán Viktor esetében jellemzően nagyon egyszerű, gyakran nem megfelelően szabott darabokat választanak, így ráerősítve a „nép egyszerű gyermeke” üzenetre.  

II. Erzsébet királynő temetése, szeptember 19.


A Sándor-palotánál arról is érdeklődtünk, hogy hogyan készülnek fel olyan váratlan eseményekre, amilyen például II. Erzsébet királynő temetése. Mint írták:  

fontos szempont volt, hogy Elnök Asszony magyar tervezők ruháit viselje, így esett a választás Hampel Katalin ruhájára és Vecsei Zsófia kalapjára.

Molnár-Török Gabriella szerint nemzetközi trend, hogy a vezetők saját országuk márkáiban jelennek meg. A szakember szerint II. Erzsébet királynő temetésének protokollja felülírta az általános protokolláris szabályokat. „Ilyen esetben a résztvevők kifejezett szabálysorokat kapnak, hogy miben és hogyan kell megjelenni. Érdemes tudni, hogy például a kalapviselésnek is vannak szabályai, még ha érthető módon ez a magyar kultúrában annyira nincs is jelen. Ilyen szabály például, hogy a kalapot a hölgyek nem húzhatják a fejükbe” – magyarázta Molnár-Török Gabriella. Pozitívumként emelte ki, hogy Novák Katalin nyitott lehet az új öltetekre, mert ez az összeállítás más logikát követ, mint korábban viselt öltözékei.

Herczeg Zoltán úgy tudja, hogy az angol protokollban minél szélesebb egy kalap karimája, viselője annál magasabban áll a hierarchiában. „Egy picit mintha ez a kalap e tekintetben túl nagy lenne. A ruha láthatóan konzervatív, de egy temetésre nem kell ennél többet variálni. A zsinóros díszítés magyaros, ízlés kérdése ennek megítélése. A férjén a zakó viszont biztosan túl kicsi, ez látszik az ujján, illetve a gombnál, a mellkasán is gyűrődik az anyag. Ez az öltözködési stílus jellemző a NER legbefolyásosabb szereplőire: Szijjártó Péter, Rogán Antal és Habony Árpád láthatóan szeretnek csinosan öltözködni, szűkebb darabokat felvenni. Nekik ehhez megvan a testalkatuk, és a ruhatáruk alapján az anyagi lehetőségeik is” – fejtette ki Herczeg Zoltán.

ENSZ, női állam- és kormányfők külön tanácskozása, szeptember 21.


Novák Katalin 2022. szeptember 20-án a New York-i ENSZ közgyűlés előtt részt vett női állam- és kormányfők első külön tanácskozásán. Az ENSZ 193 tagországából 29 élén áll nő.

Herczeg Zoltán szerint ez a fazon előnyös Novák Katalinnak, és méltányolta a színválasztást is. „A többi résztvevő mellett lehet, hogy érdemes lett volna rövidebb állású blézert vagy valamilyen, a vállat takaró felsőt választani, de alapvetően ez így rendben van” – tette hozzá.

Molnár-Török Gabriella is arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti ruházatot viselő résztvevőn kívül majdnem mindenkin blézer van, vélhetően nem véletlenül: ez is egy business-formal megjelenést igénylő esemény volt. Hozzátette: ha Novák Katalin mindenképpen ruhában szeretett volna megjelenni, úgy nem rossz a választás.

ENSZ Közgyűlés, találkozás Joe és Jill Bidennel, szeptember 23.


Novák Katalin idén szeptember 23-án, a New York-i ENSZ közgyűlés idején találkozott Joe Bidennel, az Egyesült Államok elnökével és Jill Biden first ladyvel.

„Ez egy selyem-taft ruha, erről az anyagról érdemes tudni, hogy nagyon gyűrődik. Nagyon szép, természetes alapanyagú szövet, hernyóselyemből készülhetett, viszont egy olyan eseményre, ahol le kell ülni, fel kell állni, kevésbé jó választás. Egy kis műszál – legfeljebb 5-10 százalék – azért jó az anyagokba, mert éppen ezt küszöböli ki. A nyaki megoldás izgalmasabb, formabontóbb az aszimmetrikus gombolás, a szín sem rossz, a megfelelő szabás kiválasztása viszont alapvető fontosságú lenne. A ruhát választjuk a felöltőjéhez, nem egy akármilyen ruhát próbálunk ráerőltetni valakire” – fogalmazott Herczeg Zoltán.

Ugyancsak a gyűrődésmentes anyagok fontosságát emelte ki Molnár-Török Gabriella, aki hozzátette: itt már leér kézközépig a ruha ujja.

Magyar-amerikai kutatókkal Los Angelesben, szeptember 26.


Novák Katalin amerikai útján találkozott a Szilícium-völgyi Magyar-Amerikai Tudósok és Innovátorok és a Nyugati Parti Magyar Tudósklub képviselőivel. „Egy fekete kisestélyivel sok gond nem lehet, nem rossz a feltűzött haj sem. Amennyi látszik belőle, annak alapján jó választásnak tűnik” – összegezte véleményét Herczeg Zoltán. Hasonlóképpen látja a protokollszakértő is, aki hozzátette: a kis feketét általában esti programra szokták felvenni, de nem lehet tudni, hogy Novák Katalin hová ment az esemény után, volt-e ideje átöltözni.

Benedictin College meglátogatása, Egyesült Államok, szeptember 27.


A köztársasági elnök ugyancsak ezen az utazáson tett látogatást a Benedictin College-ba.

„Ez nem annyira »államfős« választás, nem reprezentációs megjelenés. A feladat nem könnyű, mert egy köztársasági elnöknek a teljes magyarságot képviselnie kell. Ez a ruha inkább egy ballagásra jó – egy kicsit hosszabb, könyök alá érő ujjal és tíz centivel hosszabb szoknyával komolyabb benyomást keltene” – véli Herczeg Zoltán.

A protokollszakértő szerint a rózsaszín nem használatos az üzleti megjelenésben, a legnagyobb baj azonban nem ez. „A fehér cipőt tiltja a protokoll. A fehér sok országban a gyász jele, ezen kívül a fehéret a menyasszonyok hordják. Üzleti öltözékhez fehér cipő nincs, mivel a fehér ruha is tilos” – magyarázta Molnár-Török Gabriella.

Ursula von der Leyen és Dávid Ibolya, a nagy elsők

Arra a kérdésre, hogy a nemzetközi politikában ki tekinthető pozitív példának, mindkét szakértő Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét említette:

Profi stáb segíti Novák Katalint, Erzsébet királynő temetésére magyar tervezők ruháiban ment
Ursula von der Leyen a Global Citizen Fesztiválon a New York-I Central Parkban 2022. Szeptember 24-én. Fotó: Noam Galai / Getty Images for Global Citizen

Ursula von der Leyen német orvos és politikus, az Európai Bizottság elnöke. Korábban az alsó-szászországi tartományi kormány szociális minisztere volt, majd Angela Merkel első kormányának családügyi minisztere, később szociális és munkaügyi miniszter lett. 2013-tól Németország védelmi minisztere lett, első nőként töltötte be ezt a posztot. 2019-től a Bizottság elnöke, szintén első nőként ezen a poszton.

Profi stáb segíti Novák Katalint, Erzsébet királynő temetésére magyar tervezők ruháiban ment
Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke a Konzervatív Párt manchesteri konferenciáján 2009-ben. Fotó: Dave Thompson / PA Images via Getty Images

Dávid Ibolya az első Orbán-kormány (1998-2002) egyetlen női minisztere (az igazságügyi tárcát vezette), majd az MDF elnöke volt. Hosszú ideig az ország legnépszerűbb politikusa volt, amit arra próbált felhasználni, hogy megőrizze pártja függetlenségét a Fidesztől. 2010-ben az MDF nem jutott be a parlamentbe, Dávid Ibolya pedig visszavonult a közélettől.

Nyitókép: Novák Katalin / Facebook

#Belföld#novák katalin#erzsébet királynő#herczeg zoltán#ma#öltözködés#protokoll#köztársasági elnök#stylist#Kultúra

Címlapról ajánljuk