Belföld

„Brüsszel nem ezt ígérte” – újabb nemzeti konzultációt indít a kormány, ezúttal az Oroszország elleni szankciókról

Nagy Attila KárolyNagy Attila KárolyCzeglédi FanniCzeglédi Fanni

2022. szeptember 22. 15:07

A Fidesz azt szeretné, ha „Brüsszelben meghallanák a magyar emberek hangját”. Ez lesz a Fidesz-KDNP kormányzat 12. nemzeti konzultációja, jöhetnek a kék plakátok.

Sajtótájékoztatón számolt be a Fidesz- KDNP pártszövetség parlamenti ülésszakkezdő közös frakcióülésének eddigi eredményeiről a két frakcióvezető, Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP)

Kocsis Máté elmondta, hogy a még zajló közös frakcióülésen az aktuális politikai ügyeket vitatják meg, és ezel elsősorban az Oroszország elleni európai szankciók köré csoportosulnak, ez az az ügy, ami az egész őszi ülésszakot meghatározza majd Magyarországon és az Európai Unióban is.

A magyar kormány álláspontja az, hogy

a nyár elején bevezetett uniós szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, nem ezt ígérte a brüsszeli elit az európai polgároknak ami történt. Brüsszel nem ezt ígérte.

Kocsis Máté magyarázata szerint az első szakciós csomagról szóló döntés után egy hónap alatt megkétszereződtek az energiaárak, utána a rákövetkező hónapban megháromszorzódtak. Kocsis Máté szerint

ez azt is jelenti, hogy Oroszország, akit szankcionálni kívántak Brüsszelből, sokkal gazdagabb lett, Európa pedig szegényebb. Oroszország ezen időszak alatt 158 milliárd euró bevételre tett szert, ennek több mint felét, 95 milliárd eurót az európai polgárok fizettek ki.

A magyar kormány szerint az uniós szankciók kárt okoznak a gazdaságban, a háztartásokban, és a megnövekedett energiaárak további súlyos károkat fognak okozni, ebből pedig gazdasági visszaesés várható az európai gazdasági térségben.

Az őszi ülésszak alatt azon kell dolgoznunk, hogy ne legyenek energiaszankciók, mert azok tönkreteszik az Európai Uniót és azon belül Magyarországot is

– mondta Kocsis Máté, aki ezután bejelentette, hogy 

a két frakció arra kérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az Oroszország elleni európai szankciókról.

A magyarok lehetnek az elsők az Európai Unióban, akik elmondhatják a véleményüket a szankciókról

– fogalmazott Kocsis Máté, aki szerint miután a magyarok elmondták a véleményüket a nemzeti konzultáción, két dolog következik:

  1. megismerjük, tudni fogjuk hogy mit gondolnak a magyar emberek
  2. az európai vitákban hivatkozási alap lesz a magyar polgárok álláspontja

Azt gondoljuk, hogy ennek az eszköznek a használata minden demokratikus igényt kielégít.

A kormánypártok frakciói szerint ugyanis nincs rendjén, hogy a szankciókról csak a brüsszeli, a nyugati elit dönthetett. Miközben a vita zajlik a szankciókról, a magyar emberek egyre inkább érzik a bőrükön azok hatását, ezért szorít az idő.

Az RTL Híradó kérdésére Kocsis Máté elmondta, hogy egyelőre nincs még meg az újabb, –sorban 12. nemzeti konzultáció – menetrendje, de mivel az idős ürget, ezért nemigen húzódik sokáig az elindítása. Mivel minél szélesebb felületen szeretnék majd vele elérni az embereket, ezért nemcsak interneten lesz elérhető a kérdéssor, de levélben is kiküldik majd. A konzultációs kérdések közzépontjában várhatóan az energiaszankciók állnak majd, mivel a 11 ezer uniós korlátozás közül ezek érintik leginkább a magyar emberek mindennapjait, válaszolta a Fidesz frakcióvezetője az RTL-nek.

Az elmúlt években az alábbi nemzeti konzultációkat indította a kormány:

  1. 2010: nyugdíjasoknak szóló kérdőív, nyugdíjakkal és támogatásokkal kapcsolatos kérdések
  2. 2011: kérdőív az alaptörvényről
  3. 2011: szociális konzultáció
  4. 2012: gazdasági konzultáció
  5. 2015: bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációs kérdőív
  6. 2017: „Állítsuk meg Brüsszelt!”-konzultáció
  7. 2017: konzultáció a Soros-tervről
  8. 2018: családvédelmi nemzeti konzultációs kérdéssor
  9. 2020: konzultáció a járványkezelésről
  10. 2021: konzultáció a nyitásról
  11. 2021: konzultáció a járvány utáni életről, a „gyermekvédelmi törvényről”

Összeül a nemzetbiztonsági bizottság

A sajtótájékoztatón még egy ügyet külön érintettek a kormánypártok frakcióvezetői, Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt több milliárd forintos kampánytámogatási ügyét. Kocsis Máté arról beszélt, hogy olyan súlyos törvénysértés történt, amire az elmúlt 30 évben nem volt precedens: külföldről külföldi pénzből be akartak avatkozni a magyar választásokba.

Az, hogy ezt a törvény tiltja, a probléma egyik fele csak, az ilyen külföldről érkező súlyos nemzetbiztonsági kockázatot is jelent, ezért a nemzetbiztonsági bizottságban eljárást indítanak, a szakszolgálatok bevonásával, közölte Kocsis Máté.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#nemzeti konzultáció#brüsszel#fidesz#kdnp#frakcióülés#európai unió#orosz-ukrán háború#szankciók#energiaárak

Címlapról ajánljuk