Baleset-bűnügy

Helyszíni tárgyalás volt a vértesszőlősi siklóernyős ügyében, de a családtagokat és az ügyvédjüket nem engedték fel a helikopterre

rtl.hurtl.hu

2023. július 5. 18:35

Ez az ügyvéd szerint olyan, „mint ha egy kicsi tárgyalótermet rendelt volna ki a bíró, és azt mondta volna, hogy ügyvéd úr, be nem tud ülni, de a tárgyaló előtt leülhet, és majd néha kiszólunk, hogy mi történt.”

Három éve annak, hogy Vértesszőlős közelében tragédiába fulladt Oroszi Zsolt siklóernyős mentése: a helyszínre vezényeltek ugyanis egy MI-8-as helikoptert is, mert a fán rekedt rutinos sportolót nem lehetett a földről megközelíteni. A 46 éves férfi stabilan ült a fán, azonban a több ezer lóerős gép rotorszele azokat az ágakat is letörte, amelyeken a siklóernyős ült. Oroszi Zsolt közel 20 métert zuhant, a baleset után egy hónappal a kórházban belehalt sérüléseibe.

A Telex cikke szerint az azóta tartó bírósági eljárásban ezúttal a helyszínen tartottak tárgyalást, mert így a három évvel ezelőttihez hasonló körülmények között vizsgálhatták meg, pontosan mi történt. (Például mit láthatott a katonai helikopter azóta már vádlottá váló pilótája, valamint, hogy a fák, bokrok hogyan viselkednek a helikopter keltette szélben.)

Tóth M. Gábor, az elhunyt siklóernyős családtagját képviselő ügyvéd a Telexnek arról beszélt, hogy 

arra a helikopterre, amivel a kísérletet végezték, sem a sértett családtagját, sem a sértett családtagjának ügyvédjét nem engedték fel. 

(Az elhunyt siklóernyős családtagjának Tóth M. Gábor az ügyvédje, a keddi helyszíni tárgyaláson azonban nem ő, hanem egy kollégája volt jelen.)

A hadbíró ugyanis jelezte, Böröndi Gábor vezérkari főnöknek van egy átirata, ami szerint a vizsgálatra kijelölt helikopterre a háromfős személyzeten felül legfeljebb három fő szállhat fel. A balesetkor szelet generáló Mi-8-as helikopternek 24 fős kapacitása van, de a helyszíni bírósági tárgyaláskor alkalmazott, a Mi-8-ashoz nagyon hasonló Mi-17-es helikopternek is jóval nagyobb gyárilag a kapacitása, mint 6 fő.

Ez az ügyvéd szerint olyan, „mint ha egy kicsi tárgyalótermet rendelt volna ki a bíró, és azt mondta volna, hogy ügyvéd úr, be nem tud ülni, de a tárgyaló előtt leülhet, és majd néha kiszólunk, hogy mi történt.”

Úgy véli, hogy ebben az ügyben, ahol az állam egyik szervének a felelősségét vizsgálják (hibázott-e a katonaság pilótája), „egyszerűbb úgy megtartani egy ilyen eljárást, hogy azok a személyek, akiknek leginkább érdekük, hogy a pontos tényállásra fény derüljön, ne legyenek ott.”

Böröndi Gábor, valamint a hadbíró a Telex megkeresésére egyelőre nem reagált. 

Az ügyészség 2021 novemberében gyanúsította meg a helikopter parancsnokát, több mint egy évig húzódó nyomozás után. P. A. János ellen légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emeltek vádat, az ügyészség pedig azt kérte, hogy a bíróság ítélje őt próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre, és határozott időre tiltsa el a légi járművek vezetésétől.

P. A. János azt mondta a legutóbbi tárgyaláson, hogy nem érzi magát bűnösnek.

Nyitókép: Illusztráció – Róka László/MTI

#Baleset-bűnügy#helikopter#vértesszőlős#siklóernyős

Címlapról ajánljuk