Az első millióm története

Váczi Rozi és Száraz István így lett sikeres

rtl.hurtl.hu

2013. november 27. 17:30

A matyódizájn és a We Love Budapest kitalálói mesélik el, honnan indultak, mi kellett a sikerükhöz, és hogyan telnek mindennapjaik.

Váczi Rozi >>>

Váczi Rozi és testvére, Váczi Bori – vagy, ahogy mindenki hívja: Bogyisz csak első ránézésre igazi modern, nagyvárosi lányok, a lelkük, szívük ugyanolyan tiszta maradt, mintha még most is gyerekkoruk színhelyén, matyóföldön, Tardon élnének. Míg a kis faluból Budapestre költözött fiatalok többsége igyekszik beleolvadni a nagyvárosi egyszínűségbe, és eltűntetni magán a nyomát minden vidékiségnek, Rozi szinte dicsekedve mutatja a képeken a falusi kislánykorukat, büszke a tájszólására, rajongva mesél a dadáikról, és a mai napig, ha teheti, visszamenekül a családjával, - kislányával, és színész férjével, Nagy Ervinnel – a faluba, pihenni. Ott, Tardon, egy különleges szülinapi ajándék adta az ötletet a lányoknak, hogy az eredeti, kézzel hímzett matyó mintákat színeiben modernizálják, megvadítsák, divatos szóval élve újragondolják, és a leghétköznapibb ruhadarabokra, pólókra, pulóverekre, sálakra, vagy akár babaruhákra tervezzék. Abba akkor még nem is gondoltak bele, hogy az ötletükből mi minden következik. Hogy hány asszonynak adnak munkát Tardon és a környező falvakban, hogy divatot teremtenek, hogy újjáélesztenek régen elfelejtett hagyományokat, hogy a gyors siker miatt ehhez használniuk kell a marketingtudásukat, szervezőkészségüket, hogy ki kell tanulniuk az üzletasszonyság fortélyait, hogy minél nagyobb lesz a siker, annál több a követő, koppintó, ötletrabló, vagyis hogy lavinát indítanak el. De nem bánják! Ahogy gyarapszik a megrendelés, több a dolgos hímző kéz, biopamut üzemet indítottak, 6000 dollárt nyertek a vállalkozásuk fejlesztésére egy pályázaton, tele vannak ötletekkel. Pedagógus mamájuk, és három fiútestvérük, - egyikük Gerlóczi Márton író - csak kapkodják a fejüket, hogy mennyi energiájuk van az évszakhoz illő ruhadarabokat kitalálni, a tardi nénikkel törődni, vagy akár kis kártyákat tűzni minden egyes ruhadarabra, annak az asszonynak a fényképével és aláírásával, aki éppen azt a darabot hímezte. Váczi Rozi és Bogyisz is szociális munkásnak tanult, egyikük tévés produkciókban dolgozott, másikuk egy alapítványnál. Maguk kísérletezték modern márkává a régit, a hagyományost, és lett részük abban, hogy a matyó hímzés tavaly év végétől felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára.

Száraz István még csak 28 éves. Kinézetre pedig még fiatalabbnak tűnik. Semmit sem változott az elmúlt években, nem lehet könnyű tekintélyes, komoly vezetőnek lenni ilyen fiatalon. Pedig egyre komolyabb vezető, és egyre több embert irányít. Résztulajdonosa menő étteremnek, divatos bárnak, ő találta ki és hozta létre az egyre népszerűbb We Love Budapest és a We Love Balaton internetes oldalakat, legújabban, alig néhány hete pedig a VS nevű hírportált is megalapította és el is indította. Egyetlen percre sem áll meg, állandóan mozgásban van, mindig valami új ötlet jár a fejében, egyik vállalkozásából a másik intézni való ügyeibe annyi idő alatt csöppen bele, amennyi idő alatt átsétál egyik helyről a másikra, közben átgondol, dönt, mérlegel, szervez, és persze telefonál. Száraz István a szentendrei családi fészekből, az ottani gimnáziumból először ösztöndíjjal Amerikába ment tanulni, aztán, miután hazajött, közgazdász hallgató lett a Corvinus Egyetemen, majd Bécsbe ment tanulni. Már egyetemistaként idegenvezető lett, majd a legnagyobb városnéző buszos hop on hop off cégnek úgynevezett infopontokat hozott létre egy barátnőjével. Akkor jött rá, hogy nincs olyan portál, ami a turisták érdekeit képviseli, ebből az ötletből lett a We Love Budapest, amely 2 éves felkészülés után el is indult, és amely a fővárosból nem csak a gulyáslevest, a Váci utcát, a cigányzenét ismerteti meg a turistákkal, hanem egy bensőségesebb, személyre szabottabb Budapestet is. Közben több más vállalkozása mellett informatikai fejlesztéssel és online kommunikációval is foglalkozott. Mivel Budapest iránti szerelme a gasztronómiára is kiterjed, több különféle étterem, szórakozóhely is köthető hozzá. Például a Trafiq bár, vagy a Macesz Huszár. Úgy látszik, még mindig maradt energiája, hiszen idén tavasszal aztán elindult a We Love Balaton információs portál, alig néhány hete pedig egy vadonatúj online project, a legújabb magyar hírportál, a VS.hu.

#Az első millióm története#rtl ii#Száraz István

Címlapról ajánljuk