XXI. Század

Új perspektíva a mozivásznon

rtl.hurtl.hu

2010. február 27. 15:44

Kevesen tudják, hogy az Avatarban is használt háromdimenziós technika magyar tudósoknak és fejlesztőknek is köszönhető.

2010.03.02.

Gábor Dénes a 40-es évek végén vetette fel és dolgozta ki a hologram ötletét. Ezzel a technikával ügy lehet fényképezni, hogy egy tárgyat úgy látunk, mintha körüljárnánk. A három dimenziót használta fel filmjéhez is Cameron, aki már 1994-ben készen volt az Avatar koncepciójával, de akkor még nem léteztek a megvalósításhoz szükséges filmes technikai eszközök.

A Gyűrűk Urában látta meg Gollam alakját a rendező, és ekkor jött rá: vászonra viheti elképzeléseit. Az Avatar négy évig készült, de csak 31 napot forgattak élő szereplőkkel. Cameron csaknem 10 évig fejlesztette a kamerarendszert. Ez az eljárás a háromdimenziós fényképezés elvén működik, azaz az objektívlencsék az emberi szemek átlagos távolságának megfelelően helyezkednek el. A kamerák súlya ráadásul nem nagyobb az átlagos felvevőgépeknél, így a legvadabb kameramozgások is megoldhatóak vele. Márpedig ha a moziban ekkora élményt ad a három dimenzió, mindenki azt szeretné, ha otthon is, a nappaliban ugyanígy nézhetne filmeket.

Egy magyar cégnél fejlesztették ki a világ eddigi legprofibb 3D-képernyőjét, amely szemüveg nélkül jeleníti meg a térhatású képet. Ez azt teszi lehetővé, hogy a nézők szabadon mozoghassanak a monitor előtt és mindig térhatású képet lássanak.

Hogy mire használható a három dimenzió és pontosan hogyan készült az Avatar, itt megnézheti:

A teljes adást visszanézheti az RTL Most-on!
#XXI. Század#magyar#mozi#tudós#három#avatar#dimenzió

Címlapról ajánljuk