Elbukhat a kormány népszavazásaA Medián felmérése szerint érvénytelen lehet a gyermekvédelminek nevezett népszavazás: sokan nem foglalkoznak vele, vagy érvénytelenül fognak szavazni. Igaz, az adatokat még a kormányzati kampány előtt vették fel.
Választás 2022

Elbukhat a kormány népszavazása

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 18. 16:41

A Medián felmérése szerint érvénytelen lehet a gyermekvédelminek nevezett népszavazás: sokan nem foglalkoznak vele, vagy érvénytelenül fognak szavazni. Igaz, az adatokat még a kormányzati kampány előtt vették fel.

Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság országos reprezentatív közvélemény-kutatást készíttetett azzal kapcsolatban, hogy milyen eredmény várható április 3-án, az országgyűlési választással egy időben zajló népszavazáson. 

A Medián felmérése február végén készült, a kormány plakát- és videókampánya, illetve 11 civil szervezet érvénytelen szavazásra buzdító kampányának kezdete előtt.

A felmérésből kiderült, a kormánypárti szavazók sokkal fontosabbnak tartják a népszavazást, mint az ellenzéki vagy a bizonytalan szavazók. A kérdésre, hogy mi a kormány célja a népszavazással, az ellenzéki szavazók több mint negyede azt a választ adta, hogy a figyelemelterelés. Ezzel szemben kormánypárti szavazók a gyerekvédelmet nevezték meg célnak.

A Medián elemzése szerint a teljes népesség 41 százaléka nem tervez részt venni a népszavazáson, az ellenzéki szavazók majdnem fele pedig érvénytelenül fog szavazni.

A népszavazás akkor érvényes, ha az összes választó több mint fele érvényesen szavaz, és akkor eredményes, ha a résztvevők több mint fele igennel vagy nemmel válaszol a kérdésekre. A felmérés során felfedett adatok szerint a választópolgárok nagy része nem szavazna érvényesen, ezért a népszavazás valószínűleg nem fogja elérni az érvényességi küszöböt.

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Az idézett közvélemény-kutatást a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte 2022. február 22 és 26. között, 1100 fős országos reprezentatív mintán telefonos megkérdezéssel. Az adatközlés során a válaszadást megtagadókat, illetve a kérdésben állást foglalni nem tudókat figyelmen kívül hagyták. 

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Választás 2022#népszavazás#medián#amnesty magyarország#háttér társaság#közvélemény-kutatás#Belföld

Címlapról ajánljuk