Pénzkérdés

Gyorsan kell a pénz? Ezt mindenképpen fontold meg hitelfelvétel előtt!

Herman BernadettHerman BernadettSzponzorált tartalomSzponzorált tartalom

2024. január 29. 16:28

Ma már csábítóan könnyen és gyorsan lehet hitelt felvenni egy váratlan kiadásra vagy kisebb összegű beszerzésre, azonban minden kölcsönfelvételt érdemes alaposan megfontolni. A Pénzkérdés új adásában ezekről a fogyasztási hitelekről lesz szó. Judit és Sándor egy autót szeretne vásárolni a vállalkozásukhoz, de nem tudják, milyen finanszírozást válasszanak, ezért kértek segítséget a szakértőktől. 

Judit és Sándor nehéz helyzetbe kerültek, miután a vállalkozásukhoz használt autó lerobbant. A munkák sorakoznak, a határidőket tartani kell, a régi járművet azonban nem tudják megjavítani, sőt nem is éri már meg a javítás. Ahhoz, hogy folytatni tudják a munkákat, elkészüljenek a megrendelésekkel, új autóra lenne szükségük, ehhez pedig hitelt kell felvenniük.

Az autókereskedők természetesen adnának nekik kölcsön, de nem tőlük, hanem egy megbízható magánszemélytől szeretnének másik autót venni. A kiszemelt járművet ismerik, az ára is megfelelő lenne, de nem tudják, milyen hitelterméket kellene ilyen esetben igénybe venniük. Ezért Herman Bernadetthez, a Bank360.hu szakértőjéhez fordultak, aki Szabó Istvánnal, az OTP Bank lakossági hiteltermékek üzletfejlesztéséért felelős vezetőjével segített nekik eligazodni a lehetőségek között.

Többféle fogyasztási hitel is létezik

Ilyen esetben több szempontot is figyelembe kell venni a hitelválasztás előtt. Ha valaki gyorsan vissza tudja fizetni a kölcsönt, és csak kisebb összegre van szüksége, annak ajánlható akár egy folyószámlahitel is. Ha például a vállalkozásba egy-két hónapon belül nagyobb bevétel érkezik, amelyből ki tudják fizetni az autó teljes vételárát, és vállalkozásként vagy magánszemélyként kaphatnak elegendő folyószámlahitelt, ezt a lehetőséget is érdemes megfontolni.

Ha viszont nagyobb összegű kölcsönre van szükség és hosszabb idő – például több év – alatt, kisebb részletekben fizetné vissza valaki a kölcsönt, akkor jobb megoldás lehet a jellemzően alacsonyabb kamatú személyi kölcsön. Nem kell azonban feltétlenül évekre elköteleződnünk, ha érkezik egy nagyobb bevétel, visszafizethetjük belőle korábban a tartozásunkat.

Mire nem szabad hitelt felvenni?

A hitel nem ördögtől való pénzügyi termék, de alapvetően csak akkor érdemes felvenni, ha az így kapott pénz megtérül. Ha a vállalkozás folytatásához van szükség a pénzre, akkor nem kérdés, hogy érdemes a bankokhoz fordulni. Ha olyan beruházásokra kell pénz, mint a lakás felújítása, használt autó vásárlása vagy egy nélkülözhetetlen háztartási eszköz –  mosógép, hűtőszekrény – cseréje, szintén jól jöhet a hitel.

Előfordulhat az is, hogy valakinek egy drágább egészségügyi kiadás miatt lesz szüksége hitelre, például fogszabályozás, látásjavítás  ami sok százezer forintba is kerülhet. Abban is egyetértenek a szakértők, hogy a tanulás is olyan beruházás, amelyre érdemes akár hitelt is felvenni, mivel később egy jobb szakma, magasabb fizetés formájában ez megtérül.

Fontos azonban, hogy ésszel és csak a szükséges mértékig adósodjon el mindenki. Az elkerülhető kiadásokra lehetőleg ne vegyen fel hitelt senki. A szakértők nem javasolják, hogy nyaralásra, szórakozásra vagy pláne szerencsejátékokra vegyen fel valaki bankhitelt. Ezeket a kiadásokat lehetőleg a jövedelméből finanszírozza mindenki, vagyis csak addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér.

#Pénzkérdés#Videó#bank#otp#bank360#hitel#kölcsön#Gazdaság#hitelfelvétel

Címlapról ajánljuk