Kultúra

Tényleg a víz alatt forgatták A kis hableányt? Íme 10+1 érdekesség a mese élőszereplős remake-jéről

Jenei BrigittaJenei Brigitta

2023. június 4. 11:54

A kis hableány vadonatúj verziója több mint négy és fél évig készült, megannyi technikai bravúrral, meglepő főszereplőjelöltekkel és vadonatúj dalokkal. Összegyűjtöttük a legizgalmasabb tényeket a filmmel kapcsolatban, úgyhogy itt az idő, hogy csobbanj egyet velünk az érdekességek tengerében!

1. Sosem tervezték, hogy Ariel színes bőrű legyen

Amikor a rendező, Rob Marshall és csapata elkezdték keresni A kis hableány remake főszereplőjét, nem is sejtették, hogy Halle Bailey lesz a kiválasztottjuk. A véletlen azonban közbeszólt. Amikor a 2019-es Grammy díjátadón Bailey és testvére előadtak egy dalt, Marshall – aki a közönség soraiban ült – azonnal érezte, hogy be kell hívnia a lányt egy próbára.

Arra gondoltam: ki lehet ez a lány? Utána azonnal behívtuk egy castingra. Fogalmam sem volt róla, hogy színészkedik-e, de úgy voltam vele, hogy tennünk kell egy próbát, mert van benne valami éteri kedvesség. Amikor elénekelte a Part of Your World című dalt, elsírtam magam. Észre sem vettem, hogy potyognak a könnyeim. 

– mesélte a rendező a Deadline-nak adott interjújában.

Végül Bailey volt a legelső, aki meghallgattak Ariel szerepére. Előadásával olyan hatást gyakorolt a készítőkre, hogy utána mindenkit csak hozzá hasonlítottak. 

2. A magyar Ariel nem más lett, mint Radics Gigi

A hazai rajongóknak külön érdekesség lehet, hogy Halle Bailey magyar hangja Radics Gigi lett, aki nemcsak az énekhangját kölcsönözte Arielnek, hanem a beszédhangját is, ami miatt kifejezetten izgult. Az énekesnő erről a Reggeliben mesélt hosszabban:

3. Majdnem Harry Styles lett Eric herceg

Az énekes egy interjúban mesélte el, hogy tényleg találkozott Rob Marshall-lal, hogy Eric szerepéről egyeztessenek. A forgatás időpontját – ami eleve hosszú időt vett igénybe – végül nem tudták összeegyeztetni Styles többi projektjével, így el kellett utasítania a munkát.

Nem Harry Styles volt az egyetlen híresség, aki majdnem vízbe csobbant A kis hableány kedvéért:LizzoUrsula szerepére pályázott, és az énekesnő mindent megtett, hogy ő legyen a kiválasztott. Kampányolt, ahogy csak tudott, még Ursulának is beöltözött, hogy minél  autentikusabban adhassa elő a főgonosz ikonikussá vált dalát. Amikor később összefutott Melissa McCarthyval – aki végül megkapta a szerepet –, a színésznő csak annyit mondott: „Mi a fenéért kaptam meg én ezt a munkát?!”

4. Filmbéli szerelmét végül maga Halle Bailey választotta ki

Rob Marshall elmondása alapján mindent megtettek, hogy megtalálják a tökéletes Eric herceget. Végül három jelölt között dőlt volna el a dolog, azonban Marshallnak nem kellett sokáig gondolkodnia, főhősnőjének köszönhetően:

Halle találkozott mindhárom színésszel, és azonnal érezhető volt a kémia közte és Jonah Hauer-King között. Egyszerűen megkedvelték egymást. Amikor forgattunk, sőt utána is nagyon jól érezték magukat együtt, folyton nevetgéltek. Olyan könnyed volt közöttük a hangulat.

5. Víz alatt forgatni víz nélkül? Óriási technikai kihívásokkal kellett szembenéznie a készítőknek

Annak ellenére, hogy a sztori nagy része a víz alatt játszódik, az Arielt alakító színésznőn kívül nem sokan találkoztak valódi vízzel a forgatások alatt. Bailey-nek számos olyan jelenete is volt, ami a vízfelszínen játszódik, így neki többször is csobbannia kellett, hogy valósághűek legyenek a felvételek. Azonban minden mást, ami a víz alatt történik, egy kék háttér előtt vettek fel.

Tudtam, hogy digitálisan kell majd belekomponálnunk a vizet az utómunka során: ebbe minden háttér, hal, sőt még a szereplők haja is beletartozott. Halle, Melissa és Javier végig parókaszerű sapkákat viseltek, amelyeken különböző jelölések voltak. Jelmez sem volt rajtuk, egyedül Javier – aki Triton királyt alakítja – vette fel a páncélját és Melissa kapott egy különleges felsőt 

– mesélte Marshall, aki azt is elárulta, hogy a pandémia okozta leállást nem számítva is közel négy és fél évet vett igénybe, hogy elkészítsék ezt a filmet. 

Külön érdekesség, hogy a mese egyik leglátványosabb jelenetét is újraalkották, amikor Sebastian előadja az Under the Sea című dalt. A vásznon színes halak és különböző tengeri állatok hada csápolja végig óriási extázisban a produkciót. A valóságban azonban csak egyetlen valódi személy színészkedett ezeken a felvételeken: az Arielt alakító Halle. A fiatal lánynak minden díjat odaítéltek a kommentelők, amikor meglátták, hogy teknősök helyett valójában kék maskarába öltöztetett emberek hátán üldögélve kellett eljátszania, hogy jó kedve van.

6. A jelmeztervezők nem akarták, hogy Arielnek kagyló melltartója legyen

Colleen Atwood,négyszeres Oscar-díjas jelmeztervező felelt a kosztümökért, és határozottan nemet mondott a mesében látható kagyló melltartókra. „Szerettük volna, ha a lányok inkább egy hal hatását keltik a víz alatt. Nagyon fura lett volna, ha kagylókat próbálunk a mellükre igazítani. Amikor ilyen tárgyakat akarunk rátenni egy emberi testre, nagyon furcsán néznek ki” – magyarázta.

7. Az ikonikus vörös haj is átalakult

A vízfelszínen játszódó jelenetekben Bailey eredeti haja látható a filmben. A fodrászok és a színésznő is jobb ötletnek látták, ha paróka helyett inkább a természetes loknijait mutatják meg, egy-két plusz tinccsel kiegészítve.

Ennek meg is lett a böjtje az egyik jelenetnél. Amikor Ariel emberré változik és életében először, levegő után kapkodva a felszínre tör, emblematikus mozdulattal hátra csapja a haját. Ezt Bailey is megtette, azonban kellett hozzá egy kis segítség. A haja ugyanis olyan nehézzé vált a víz miatt, hogy egy stábtag rejtőzött mellette a vízben, aki segített magasra dobni a tincseit. A küzdelmes felvételt ráadásul több mint hússzor megismételték, hogy tökéletes legyen a végeredmény. A színésznőnek valószínűleg ennek köszönhetően is eléggé fájdalmas emlék marad ez a forgatás, hiszen durván megrántotta a nyakát.

8. Napokig forgatták az egyik legfontosabb jelenetet

A Part of Your World rengeteg gyerek elméjébe beleégett, amikor először látta a mesét, és az alkotók szerették volna ugyanezt a hatást elérni az élőszereplős verzióval is. Semmit sem bíztak a véletlenre: három napon át foglalkoztak ezzel a kiemelt résszel.

Ez volt életem legszebb élménye. Mindent éreztem, amiről énekelt. A szenvedélyét, a kirekesztettségét. Minden élményét annyira jó volt eljátszani. Már pusztán az boldoggá tett, hogy elénekelhettem azt a dalt, amit kiskorom óta szerettem.

– mesélte Halle Bailey.


9. Dalok vesztek el, de közben teljesen új szerzemények is születtek

Mint minden remake esetében – pláne, ha gyerekkorunk meghatározó pillanatait kell újra életre kelteniük – esélytelen, hogy az összes létező rajongó elképzeléseinek megfeleljenek. Így az is lehetetlen, hogy minden szálat és jelenetet egy az egyben lemásoljanak az eredetiből. Rob Marshall filmje sem teszi ezt. A rendező szerint eleve vannak olyan motívumok, amik csak egy animáció esetében működnek, egy élőszereplős filmnél viszont egyáltalán nem.

Amikor ránéztem az egészre, rájöttem egy-két dologra. Hiába Ariel a főszereplő, egyetlen dala van az egész mesében. EGY! Ericnek, a másik kiemelt karakterünknek pedig egy sincs, aki ráadásul az animációs verzióban egy darabos, kétdimenziós valaki. Nekünk pedig lehetőségünk volt rá, hogy elmélyítsük és valódibbá tegyük a herceget

– mesélte a rendező.

Így történhetett, hogy három új dal is készült a filmhez, amelyek egyikét maga Eric énekli, és Ariel is több lehetőséget kapott, hogy megcsillogtassa szirénénekét. A dalok szövegéért a Hamilton musicallel világhírűvé vált Lin-Manuel Miranda felelt, a zenéjét pedig az eredeti klasszikust is jegyző Alan Menken álmodta meg. A sellőlányok és Louis, a francia szakács dalai viszont kiszorultak a filmből.

10. Melissa McCarthy különleges képességére derült fény

A színésznőnek fogalma sem volt róla, hogy tud énekelni, mielőtt elkezdődtek volna a film előkészületei. Az Ursulát alakító színésznő egy énektanárral készült fel a szerepre, és annyira belejött, hogy a filmben tényleg ő énekelte el a dalát.

10 + 1. Az eredeti Kis hableány eléggé sötét véget ér

Noha a Disney mindkét verziója boldog befejezést kapott, ahol Eric és Ariel összeházasodnak, az eredeti történet egy kicsit sötétebb fordulattal ér véget. Hans Christian Andersen 1837-es meséjében Eric nem viszonozza Ariel érzéseit, ráadásul egy másik nőt vesz feleségül. A kis hableány végül úgy dönt, hogy csak úgy tud megszabadulni fájdalmas érzéseitől, ha megöli szerelmét. Persze, ezt végül képtelen megtenni, ezért inkább a tengerbe veti magát és meghal.


Kiemelt kép: Getty Images / Joe Maher

#Kultúra#film#a kis hableány#érdekesség#forgatás#melissa mccarthy#Rob Marshall#halle bailey

Címlapról ajánljuk