Kultúra

Már az első szexjelenete híressé vált, azóta a kanapétól a Star Warson át a dinoszauruszokig jutott – Adam Driver kacskaringós karrierje

Köves GáborKöves Gábor

2023. március 16. 13:57

A sztárság egyértelmű jele, ha valaki egy űrutazós-dinoszauruszos túlélőfilmben kap főszerepet, és nem a dinoszauruszét. Adam Driver ezt is elérte, a 65 című filmje épp ebbe a kategóriába tartozik. A Csajok kanapéján és a legnagyobb kortárs rendezők filmjein át vezetett az útja idáig, meg persze a Star Warson keresztül. Driver majd mindent elért, a dinoszauruszokat is. És még nincs 40.

A hírességek arcképének megfestésekor gyakran elmerengünk hősünk gyermekkorán, főleg, ha az nehézségekkel volt teli, de már néhány kamaszos kihágás is elegendő ok tud lenni a kölyökkor felelevenítésére. Nos, Adam Driver ifjúsága igazán ideális ebből a szempontból, hiszen ha hihetünk a visszaemlékezéseknek, a mintagyerek képét nem Driverről mintázták. 

Mielőtt rátérnék katonai múltjára, amely szinte minden róla szóló, korai cikkben előkerül, gyorsan vegyük át Adam Driver ifjúkori bűnlajstromát, amely három fő tevékenységből állt.

  1. Különféle tárgyak felgyújtása.
  2. Rádió-adótornyok megmászása.
  3. Fight Club-alapítás. Igen, Fight Club-alapítás.

Az utóbbit természetesen David Fincher filmje, a Harcosok klubja ihlette: míg a Driver előtti generációt a Holt költők társasága késztette lázadásra, amely az irodalomkönyvek egy-két oldalának kitépésében öltött testet, addig Driver generációja inkább az ökölharcban találta meg a minden ellen való tiltakozás kívánatos módját.

Azt hiszem, egy-két szabályt is kitaláltunk. Tökön rúgni nem ért, ez például egy jó szabály volt

– emlékezett vissza már befutott színészként.

Úgy tűnik, Adam és a haverjai azért túlzottan nem erőltették meg magukat a szabályok kitalálásával, a haditengerészet azonban gondoskodott róla, hogy az ifjú Fight Club-alapító a szabálykövetésnek egy egészen más szintjét is megismerje. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után ugyanis a 18 éves Driver jelentkezett az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogságába.

Volt ebben egy adag patriotizmus, de a megtorlás vágya is. Meg hát az is, hogy épp nem csináltam semmit

– sorolta motivációit a színész, aki két év nyolc hónapot töltött a seregben, és azóta is hálatelt szívvel emlékezik meg ottani élményeiről. Tengerészgyalogosi karrierjének egy biciklis sérülés vetett véget. 

Már az első szexjelenete híressé vált, a kanapétól a dinoszauruszokig jutott – Adam Driver kacskaringós karrierje
Mielőtt híressé vált: Adam Driver 2010-ben Fotó: Roger Kisby/Getty Images

A hadsereg több nagy színészt is adott a világnak: Harvey Keitel, Steve McQueen és Gene Hackman után Driver is a tengerészgyalogosból lett filmsztárok közé emelkedett.

Már csak be kellett kerülnie a Csajok című sorozatba. Gyerekjáték volt az egész: Driver az ismeretlenek magabiztosságával besétált a meghallgatásra, bemutatkozott a show-t kitaláló és a főcsajt alakító Lena Dunhamnek, és megkapta Adam Sackler szerepét. Ja, igen, először még előadott Dunhammel egy jelenetet: egy szex utáni reggeli beszélgetést, sok-sok dialógussal.


Driver és Dunham, vagyis Adam és Hannah már az első epizódban megismételték a szexjelenetet, amit számos másik követett a milleniálok nyűgeit érzékletesen bemutató sorozat hat évada során. A Csajok szexjeleneteiről több rangsor fellelhető a neten: Adam és Hannah kanapés jelenete az első epizódban a szakértői vélemények szerint is a klasszikusok közé tartozik. Ez volt Driver első szexjelenete. 

Az egykori tengerészgyalogos beérkezett. Hollywoodra jellemző módon a Csajok legnagyobb felfedezettje Driver lett. A helyzet iróniája nem kerülte el Lena Dunhamet sem, szóvá is tette, amikor az utolsó évad kapcsán interjút készíthettem vele New Yorkban. És valóban, míg Drivert elárasztották a jobbnál jobb lehetőségek, a Csajok főszereplőiről ezt nehezen lehetett elmondani. 

A Coen testvérek az elsők között csaptak le a színészre: cowboykalapot nyomtak a fejébe, és egy futottak még country zenész kicsi, de ironikus szerepével kínálták meg. A Llewyn Davis világa a Coenek kevésbé hájpolt, de hangulatos filmjei közé tartozik, Driver azonban nem sok jót mondott itteni jelenéséről. Később úgy nyilatkozott, hogy annyira nem tetszett magának, hogy megfogadta, soha többé nem nézi meg magát a filmjeiben.  


Ha ő nem is, milliók nézték megdöbbenve, hogyan végez Han Solóval. Kylo Rent, a Star Wars univerzum apaszomorító főgonoszát, a távoli galaxisok e tépelődő milleniálját, aki a maszkját sem tudja magán tartani, három alkalommal játszotta el, és megint csak ő járt a legjobban az egész társaságból. A Star Wars-univerzum elnyelt már egy-két jobb sorsra érdemes színészt, elég csak Mark Hamill pályafutására gondolnunk, de Drivert egy percig sem fenyegette, hogy rajongói rendezvényeken kell majd az autogramját árusítania.

Míg a világ legnagyobb franchise-ában gonoszkodott, és megszámlálhatatlan műanyag bábu viselte a vonásait, gondja volt rá, hogy a művészfilmes közönségnek is megmutassa, mit tud: ő volt a poétalelkű buszsofőr Jim Jarmusch Paterson című filmjében, Martin Scorsese pedig ráosztotta az egyik jezsuita szerzetes szerepét a csak kevesek által kedvelt, viszont rendkívül hosszú Némaság című filmjében.

 

Star Wars, Coen testvérek, Jarmusch és Scorsese – elképesztő portfólió.

A Breitling marketingeseinek figyelmét sem kerülte el a szabálytalan vonású színész felemelkedése, olyannyira nem, hogy Brad Pitt és Charlize Theron mellett egy időben ő nézett vissza a luxusóramárka óriásplakátjáról a Széna téren átkelő gyalogosokra. Ez már Széna téri és hollywoodi értelemben is maga a csúcs, de Driver nem vett vissza a tempóból.

Gyorsan begyűjtött két Oscar-jelölést, az egyiket a Spike Lee-féle BlacKkKlansmanért, amiben egy fekete zsaru és fehér társa épülnek be a Ku Klux Klánba; a másikat, a Házassági történetért, ami egy válás viszontagságait veszi sorra Driverrel és Scarlett Johanssonnal mint hétköznapi – na, persze! – elhidegülőkkel.

És ha valaki azt hinné, ennél már tényleg nem lehet jobb, emlékeztetnünk kell, hogy Driver már túl van a Ridley Scott-korszakán is, amely két egyszernézős filmet (A Gucci-ház, Az utolsó párbaj) adott a világnak. Mi következhet még ezután? Egy francia musical? Egy sci-fi dinoszauruszokkal? Netán egy Michael Mann-film az emberről, akit Ferrarinak hívták?


Igen, igen, igen, Driver ezeket is mind kipipálhatta. És ha netán valaki felhánytorgatná, hogy Coppolával még nem forgatott, épp most készíti a legendás rendező saját zsebből finanszírozott álomprojektjét, a Megalopolist. 

És még csak idén lesz 40. 

Egyhamar azonban nem fog a saját alakításaiban gyönyörködni, mert, mint már említettük, ki nem állhatja visszanézni magát. Elég egy rövid klip, és már menekülőre is fogja. Néhány éve egy rádióműsor felvételét hagyta ott, csak mert bejátszottak egy dalolós részletet a Házassági történetből. Könnyen lehet, hogy új filmje, a 65 dinoszauruszait még nem is látta, hiszen a forgatáson – lévén digitális trükkök –  utóbbiak nem voltak jelen. 

Valaki majd mondja meg neki, hogy festettek!


Nyitókép: Larry Busacca/Getty Images

#Kultúra#adam driver#csajok#lena dunham#ridley scott#Jim Jarmusch#film#mozi#ma

Címlapról ajánljuk