Külföld

Szertefoszlott a remény O. J. Simpson valódi felelősségre vonására

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2024. április 13. 8:04

A szerdán meghalt egykori sztársportoló brutálisan bántalmazta feleségét, később azzal vádolták meg, hogy megölte a nőt és annak barátját, de felmentették. Egy polgári perben mégis kimondták felelősségét Nicole Brown és Ron Goldman halálában, az áldozatok hozzátartozói azonban csak töredékét látták a megítélt kártérítésnek, miközben Simpson nyugodtan élte az életét. Végül egy fegyveres rablás miatt került évekre börtönbe, hogy aztán élete utolsó éveit golfozgatással és autogramosztogatással tölthesse.

A szerdán elhunyt O. J. Simpson neve Magyarországon már az 1995-ben lezajlott gyilkossági pere nyomán került be a köztudatba. Bár a Csupasz pisztoly-filmekben is láthattuk, Amerikában sportolóként már az 1970-es években komoly hírnevet szerzett, ami megmagyarázza, hogy miért lett „az évszázad pere” az az eljárás, amiben volt felesége és annak barátja meggyilkolásával vádolták, majd sokak megdöbbenésére, mások megelégedésére felmentették.

Ha nem szúrja el

Orenthal James Simpson 1947. július 9-én született San Franciscoban. Apja négyéves korában elhagyta a családot, ápolónő anyja egyedül nevelte három testvérével. Egy gyerekkori betegség miatt lábai deformálódtak, évekig lábmerevítőt kellett viselnie, de kinőtte fogyatékosságát és komoly érdeklődést mutatott a sport iránt. Egy 1977-es interjúban azt mondta, sportolói tehetsége 8 és 16 éves kora között fejlődött ki, és több időt töltött a helyi szabadidőközpontban, mint otthon vagy az iskolában.

A középiskolában már hírnevet szerzett magának futballjátékosként, de a tanulás kevésbé volt az erőssége. Kamaszként a helyi bandákkal is szívesen lógott, többször le is tartóztatták. Az Orenthal nevet utálta, ezért O. J.-nek hívatta magát. 

Fordulópontot jelentett életében, hogy 17 évesen egy barátja közbenjárásával, harmadik letartóztatása után találkozott példaképével, a híres baseballjátékossal, Willie Mays-szel, aki visszaemlékezése szerint nem hegyibeszédet tartott neki, hanem a tehetségét méltatta.

 Mays elmondta Simpsonnak, hogy Alabamából jött, ahol semmijük nem volt, és Simpson is sokra viheti, ha nem szúrja el.

1967 tavaszán egyetemre ment és feleségül vette középiskolai szerelmét, Marguerite Whitley-t. Az egyetemi futballbajnokságban már nagyobb csapatok edzői is felfigyeltek Simpsonra. 1968-ban elnyerte a legjobb játékosnak járó Heisman-díjat, a következő évben pedig rekordösszegért, 650 ezer dollárért szerződött öt évre az NFL-ben a Buffalo Bills csapatához. Végül kilenc szezont töltött a Buffalo Billsnél, majd 1978-ban a San Francisco 49ers csapatához került, de két szezon után az NFL legjobban fizetett játékosaként visszavonult.

Színészi karrierje viszont már futballjátékosként elkezdődött. 1975-ben ő lett az első fekete, akit egy nagyobb cég országos reklámkampányra szerződtetett. 

A Hertz autókölcsönző arcaként szerzett magának még nagyobb ismertséget, és feltűnt egyebek mellett a Gyökerek című sorozatban és a Pokoli torony című katasztrófafilmben is. Amikor felhagyott a sporttal, még több ideje maradt a színészetre, saját produkciós céget alapított és sportkommentátorként is feltűnt.

Marguerite Whitley-vel három gyerekük született. 1977-ben jött világra Aaren nevű lányuk, aki két évvel később, 23 hónapos korában meghalt, miután otthonukban beleesett az úszómedencébe. Simpson ugyancsak 1977-ben ismerkedett meg az akkor 18 éves Nicole Brownnal, aki egy Beverly Hills-i éjszakai bár pincérnője volt. Whitley-vel nem sokkal Aaren halála előtt váltak el, ezután Simpson összeköltözött Nicole Brownnal, akivel 1985-ben házasodtak össze, és két közös gyerekük született.

Szertefoszlott a remény O. J. Simpson valódi felelősségre vonására
O. J. Simpson, Nicole Brown és gyermekeik, Sidney Brooke és Justin a Csupasz pisztoly 33 ⅓ premierjén 1994. március 16-án – REUTERS/Fred Prouser/File Photo

Lassú üldözés

O. J. Simpson rendszeresen bántalmazta második feleségét, de ennek alig volt következménye. Nicole Brown legalább kilenc alkalommal hívta ki a rendőröket férje erőszakossága miatt. 

1989-ben a rendőrök a nőt a házuk előtt egy bokorban, hiányos öltözetben, sérülten találták. „Meg fog ölni, meg fog ölni” – kiabálta Brown.

Bár Simpsont letartóztatták, két év próbára bocsátással és 120 óra közmunkával megúszta az esetet, ami után még közös közleményt is kiadtak feleségével, amiben az állt, hogy „házasságunk ugyanolyan erős, mint az esküvőnk napján, ha nem erősebb”. A kerületi ügyész a büntetés mértékét „rossz viccnek” tartotta, szerinte Simpsonnal a népszerűsége miatt kesztyűs kézzel bánt a bíró. 

Valóban, a népszerűségét feleségének súlyos bántalmazása sem kezdte ki, utána is két Csupasz pisztoly-folytatásban szerepelt és mindkettő kasszasiker lett.

1992-ben Nicole Brown beadta a válókeresetet, de Simpson ezután sem hagyta békén. A nő 1994. június 12-én este családjával egy Los Angeles-i étteremben vacsorázott. Édesanyja ottfelejtette a szemüvegét, amit Brown barátja, egy 25 éves pincér, Ron Goldman elvitt neki. Éjfél körül Nicole Brown háza előtt megtalálták a nő és Goldman holttestét, mindkettejüket halálra késelték.

A rendőrök, tudván, hogy bántalmazta volt feleségét, kezdettől fogva O. J. Simpsonra gyanakodtak. A helyszínen egy véres kesztyűt is találtak, aminek párja Simpson otthonában került elő. Simpsont öt nappal később vádolták meg a gyilkossággal, de ő nem adta fel magát egyből a rendőröknek. 

Elfogását szürreális autós üldözés előzte meg, melyben Simpson autóját régi barátja és csapattársa, Al Cowlings vezette, ő pedig a hátsó ülésen ült fegyvert tartva saját fejéhez, öngyilkossággal fenyegetőzve.

Az órákon át tartó menekülés közben Simpson autója alig 100 km/órás sebességgel haladt, nyomában rendőrökkel és tévéstábok helikoptereivel. Az élő tévéközvetítést 95 millióan nézték, bámészkodók lepték el az út szélét és a felüljárókat, a félrehúzódó autósok dudáltak és integettek. Simpson végül otthonánál megadta magát és őrizetbe vették.

Ügyvédekre ment a vagyon

Az 1995 januárjában kezdődő büntetőper hasonló szenzáció volt. A vádnak látszólag bőven volt bizonyítéka, O. J. Simpson azonban a legjobb ügyvédeket fogadta fel, akik az esküdteket arról győzködték, hogy a Los Angeles-i rendőrség rasszista indíttatásból tönkre akar tenni egy sikeres feketét. Érvelésük szerint Mark Fuhrman nyomozónak, aki Simpson otthonában begyűjtötte a bizonyítékokat, nem volt házkutatási parancsa és korábban rasszista kijelentéseket is tett. A nyomozó ugyan azt állította, hogy több mint egy évtizede nem mondott rasszista dolgokat, de ennek több szemtanú és egy rádióinterjú is ellentmondott, kikezdve Fuhrman szavahihetőségét az esküdtek előtt, akiket Simpson ügyvédei arra biztattak, hogy döntésükkel egy rasszista társadalomnak üzenjenek.

Emlékezetes mozzanata volt a pernek, amikor az ügyészek megkérték Simpsont, hogy próbálja fel a kezére a helyszínen megtalált kesztyűt. Nem volt jó rá, de ezt a vád később azzal magyarázta, hogy a véráztatta kesztyű összement. Simpson ügyvédjének száját ekkor szállóigévé vált mondat hagyta el: „if it doesn’t fit, you must acquit”, vagyis ha nem megy fel, fel kell menteni.

150 millióan nézték a tévében, amikor Simpsont 1995. október 3-án felmentették a gyilkosság vádja alól. Nicole Brown és Ron Goldman családjai azonban nem adták fel és polgári pert indítottak O. J. Simpson ellen. Ide már nem engedtek be kamerákat és rövidebb idő, három hónap alatt lezajlott az eljárás, amiben az esküdtszék kimondta, hogy O. J. Simpson felelős volt a két ember haláláért. A volt sportolót arra ítélték, hogy fizessen meg 21 millió dollárt Goldman, illetve 12,5 millió dollárt volt felesége családjának, ennyi pénze azonban nem volt.

Szertefoszlott a remény O. J. Simpson valódi felelősségre vonására
Simpson és ügyvédjei a felmentő ítélet kihirdetésekor – REUTERS/Myung J. Chun/Pool/File Photo

A gyilkossági per idején Simpson teljes vagyonát 11 millió dollárra becsülték, de annak nagy részét valószínűleg elköltötte ügyvédekre. 1999-ben 500 ezer dollárért elárverezték a Heisman-díját és más sportrelikviáit, az ebből befolyó 500 ezer dollárt megkapták az áldozatok családjai.

2000-ben O. J. Simpson Miamiba költözött. Sportolói és színészi nyugdíjaiból évente mintegy 400 ezer dollár bevétele volt, amit a floridai törvények értelmében nem vehettek el tőle a kártérítési kötelezettség fedezeteként. Nicole Brownnal közös gyerekeik felügyeleti jogát megkapta, iskoláztatta őket. A törvénnyel nem nagyon került összetűzésbe, egyszer megbüntették azért, mert túl gyorsan ment motorcsónakjával egy védett területen, egyszer pedig azért, mert lopta a kábeltévét.

Borat sem csikart ki belőle vallomást

2006-ban kamatokkal együtt már 38 millió dollárra rúgott O. J. Simpson tartozása, amikor Ron Goldman apja beperelte arra hivatkozva, hogy megjelenés előtt álló könyvéből egymillió dollár jövedelme származik, de megpróbálja kijátszani a kártérítési kötelezettségét. Simpson egy szellemíróval íratta meg „Ha én tettem volna” című könyvét, amiben „elképzeli”, hogyan követte volna el a gyilkosságot, amivel vádolták. A könyvet végül nem adták ki, a bíróság pedig a Goldman családnak ítélte a kiadás jogát. Ők egy évvel később „A gyilkos vallomásai” alcímmel megjelentették a könyvet.

O. J. Simpsonnak 2008-ban megint esküdtszék elé kellett állnia: azzal vádolták, hogy az előző évben öt másik férfival – köztük több elítélt bűnözővel, akik közül ketten fel voltak fegyverkezve – egy Las Vegas-i hotelszobából sportrelikviákat raboltak el. Simpson azt állította, hogy csak vissza akarta szerezni a tőle ellopott tárgyakat és nem is tudott semmiféle fegyverekről. Négy társa azonban ellene vallott, ketten azt mondták, Simpson kérte tőlük, hogy vigyenek fegyvert.

Pontosan 13 évvel azután, hogy felmentették a gyilkosság vádja alól, 2008. október 3-án O. J. Simpsont bűnösnek találták fegyveres rablásban és más vádpontokban, majd 33 év szabadságvesztésre ítélték.

Nyolc évet ült, amíg 2017-ben feltételes szabadlábra helyezték. Azt mondta a szabadlábra helyezésről döntő bizottságnak, hogy nem élt bűnös életet, de lehetett volna jobb keresztény, és szabadon bocsátása esetén vállalja, hogy jobb keresztény lesz. A szabadlábra helyezés feltételei között volt, hogy nem utazhat szabadon, nem tarthat kapcsolatot korábbi bűntársaival és nem részegedhet le.

Szabadulása után egy tehetős barátja, James Barnett Las Vegas-i birtokára költözött, golfozással múlatta idejét és barátokat szerzett. Az interneten rendszeresen megosztotta véleményét a sportról és a napi hírekről. Szerepelt Sacha Baron Cohen Who Is America? című műsorában is, amiben a Boratként ismertté vált komikus álruhában, rejtett kamerák előtt sikertelenül próbálta belőle kicsikarni, hogy beismerje, ő követte el a gyilkosságot.

Februárban egy helyi tévécsatorna számolt be arról, hogy rákkal kezelik, de Simpson azt mondta, úgy gondolja, túl van a betegségen. Halálának hírét Ron Goldman családja vegyes érzésekkel fogadta, azt mondták, szertefoszlott a remény O. J. Simpson valódi felelősségre vonására.

Forrás: Vox, Rolling Stone, ABC News, The New York Times

Nyitókép: O. J. Simpson Las Vegasban, a Clark megyei kerületi bíróságon 2013. május 17-én – REUTERS/Ethan Miller/Pool/File Photo

#Külföld#o. j. simpson#gyilkosság#emberölés#per#felmentés#fegyveres rablás#amerikai egyesült államok#ma

Címlapról ajánljuk