Híradó

A szigetszentmiklósi polgármester az újságból tudta meg, hogy ketten meghaltak az ipari parkban történt balesetben

Hujder ZoltánHujder Zoltán

2023. július 29. 19:01

Nem egy, hanem két ember halt meg a szigetszentmiklósi akkumulátor-újrahasznosító üzemben márciusban történt robbanás miatt. Akkor hivatalosan csak három sérültről jött hír, később derült ki, hogy az egyik munkás a kórházban meghalt, majd még egy haláleset nyilvánosságra került. A település polgármestere azt mondja, nincs lehetőségük a cégek ellenőrzésére.

Március 14-én kora délután tűzoltók szállták meg a szigetszentmiklósi akkumulátor-újrahasznosító környéket. Az akkumulátor újrahasznosító üzemben robbant fel valami. A katasztrófavédelem aznap rövidhírben számolt be erről: „a tűz mintegy öt négyzetmétert érintett, amelyet az egységek kiérkezése előtt a dolgozók eloltottak”.

Akkor még csak három sérültről volt szó, egy hónappal később a Privátkopó nevű oldal írta meg, hogy az egyik sérült meghalt. Az Átlátszó most kiérte az eset jegyzőkönyvét, amiből kiderült: egy másik munkás is belehalt sérüléseibe. 

Az üzemben egy korábban leállított gépet indítottak újra, és amikor az egyik munkás sarokcsiszolóval dolgozott, felrobbant egy tartály. 

A jegyzőkönyv szerint nem tartották be a munkavédelmi és technológiai szabályokat, ezért a cég tízmillió forintos bírságot kapott. A rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt jelenleg is nyomoz.

Nagy János, a település független polgármestere is csak az újságokból tudta meg, mi történt:

Nekünk, az önkormányzatnak vagy a hivatalnak nincs lehetősége semmilyen ellenőrzést tartani vagy adott esetben bezáratni egy ilyen üzemet, viszont mi kértünk egy ellenőrzést – mert a kormányhivatalnak és a katasztrófavédelemnek van lehetősége ilyet tartani.

A dél-koreai cég két éve Bátonyterenyén is épített egy akkumulátorfeldolgozót. Ott tavaly volt robbanás a gyártósoron. Egy ember súlyosan, ketten könnyebben megsérültek. Veszélyes anyag nem került a levegőbe a katasztrófavédelem szerint. Akkor. Az Átlátszó viszont korábban azt is megírta, hogy máskor igen, sőt a bátonyterenyei üzem a talajvizet is szennyezte, a dolgozóit pedig rákkeltő anyagokkal veszélyeztette. 

A Momentum szerint az ilyen esetek miatt érthető az akkumulátor-iparral szembeni aggodalom. Kele János elnökségi tag úgy fogalmazott:

Úgy tűnik, a biztonsági előírások, a munkavállalói jogok, a környezetszennyezéssel kapcsolatos aggályok megalapozottak, és úgy látszik, mintha ezek a gyárak tendenciózusan hajlamosak lennének, ha nem is fittyet hányni, de szabadosan kezelni ezeket.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter még februárban arról beszélt, hogy szigorúan ellenőrzik az üzemeket.

A Híradó kereste az ügyben a dél-koreai céget is, de adásunkig nem válaszoltak.

 

#Híradó#Videó#szigetszentmiklós#üzemi baleset#halálos baleset#Gazdaság#polgármester#akkumulátor

Címlapról ajánljuk