Pályaelhagyást fontolgat a védőnők egy része, a Belügyminisztérium szerint a többség érti, mit akarnakTöbb védőnő is a pályaelhagyáson gondolkozik a 11. kerületben, ha az állam átveszi a védőnői ellátást, van, aki már be is adta a felmondását – erről beszélt az egyik kerületi védőnő a Híradónak. A július 1-jétől életbe lépő szerződésüket még nem is látták, azt sem tudják, mennyit fognak keresni. A kerülettől plusz juttatásokat kapnak, a polgármester szerint az állam ezeket nem fogja megadni. A Belügyminisztérium azt közölte, a védőnők többsége együttműködő.
Híradó

Pályaelhagyást fontolgat a védőnők egy része, a Belügyminisztérium szerint a többség érti, mit akarnak

Daróczi DóraDaróczi Dóra

2023. június 7. 19:17

Több védőnő is a pályaelhagyáson gondolkozik a 11. kerületben, ha az állam átveszi a védőnői ellátást, van, aki már be is adta a felmondását – erről beszélt az egyik kerületi védőnő a Híradónak. A július 1-jétől életbe lépő szerződésüket még nem is látták, azt sem tudják, mennyit fognak keresni. A kerülettől plusz juttatásokat kapnak, a polgármester szerint az állam ezeket nem fogja megadni. A Belügyminisztérium azt közölte, a védőnők többsége együttműködő.

Juhász Bianka 8 éve védőnő, a 11. kerületben dolgozik. Több kolleganőjével együtt azon gondolkozik, hogy elhagyja a pályát.

A legtöbb kolléganőm nevében elmondhatom, hogy a legnagyobb problémánk a jövőnket érintő bizonytalanság

– fogalmazott.

Három hét múlva ugyanis az állam veszi át az önkormányzatoktól a védőnői ellátást, amikortól új szerződés szerint kellene dolgozniuk, de azt még nem is látták.

A 11. kerületben az önkormányzati fenntartású Szent Kristóf Szakrendelőhöz tartozik a védőnői szolgálat. Július 1-től pedig már az állami Szent Imre Kórházhoz tartoznának a kerületi védőnők.

A védőnők nem tudják, az új munkáltató biztosítja-e nekik a megfelelő feltételeket, vagy mennyi lesz a fizetésük. 

Az új szerződés sajnos hátrányosan is érintheti a védőnőket. Több kolléganőről van tudomásom, akik nem szeretnék aláírni ezt a szerződést, ők pályaelhagyók lesznek, holott Magyarországon jelenleg is elég nagy a védőnőhiány

– tette hozzá Juhász Bianka.

Van olyan védőnő a kerületben, aki már be is adta a felmondását. A 11. kerületi önkormányzat plusz juttatásokkal segíti a védőnőket, de a polgármester szerint ezeket nem kapják majd meg az államtól. Arra számít, hogy az ellátás színvonala is csökken.

Felvázolta: a védőnő és a házi gyermekorvos szoros kapcsolatban van egymással, „egymásnak adják azokat a fontos információkat, ami a gyermekek egészségének megőrzése szempontjából fontos”.

„Most a házi gyermekorvosok maradnak az önkormányzatnál, a védőnők átkerülnek a kórházhoz, egy olyan kórházhoz, aminek gyermekgyógyászata például nincs” – mondta László Imre.

A Belügyminisztériumtól a Híradónak azt írták, a védőnők meghatározó része együttműködő és érti a változtatás előnyeit. 

Szerintük a védőnők az eltérő adottságokkal rendelkező önkormányzatoktól szakmai irányítás alá kerülnek, így ők is számíthatnak az egészségügyi szakdolgozók 18 százalékos béremelésére. Hozzátették, a védőnők ugyanott dolgoznak majd, mint eddig.

#Híradó#Videó#Belföld#védőnők#belügyminisztérium#pályaelhagyás#felmondás#top hírek

Címlapról ajánljuk