Híradó

„A zsír nélkülözhetetlen” – a legszegényebbek élik meg a legkeservesebben a zsír magyarországi rekordinflációját

Velti LászlóVelti László

2023. május 9. 19:23

Luxusétel lehet a zsíros kenyér: Magyarországon drágultak legnagyobb mértékben a zsír- és olajfélék az Európai Unióban. A GKI szerint az árstop miatti veszteségeket, illetve a megemelt különadót hárították a magyar fogyasztókra a kereskedők. 

Twitter-oldalán közölte az Eurostat, hogy tavalyhoz képest 33 százalékos áremelkedést mértek zsír- és olajárban Magyarországon, 10 százalékponttal magasabbat, mint a tagállamokban átlagosan. Ezzel szemben úgy számolnak, Bulgáriában például 1 százalékkal csökkentek az árak.

A zsír nélkülözhetetlen

 – mondta az RTL Híradónak egy anya, aki egyedül neveli három gyerekét. Közmunkásként dolgozik egy Baranya megyei faluban, ahol hétvégente alkalmi munkákkal egészíti ki a család jövedelmét. Azt mondja, négyen együtt most havi 150 ezer forintból próbálnak megélni.

Ha kér zsíros kenyeret a gyerek, akkor zsíros kenyeret kap. Ha azzal kéri a kaját főzni, akkor azzal kell főzni.

Egy kiló sertészsírért nagyjából annyit kértek, mint egy liter napraforgóolajért tavaly januárban, az úgynevezett élelmiszerárstop bevezetése előtt. Most viszont majdnem háromszor annyiba kerül a zsír, mint az ársapkás étolaj. A KSH legutolsó adatai szerint márciusban már ezer forintnál is többet kellett fizetni fél kiló zsírért. 

A jegybankelnök először tavaly decemberben beszélt arról, hogy a hatósági árak növelik az inflációt, mert helyettesítő termékek drágulnak miattuk. Az olaj helyett például a zsír.  

A zsírdrágulással egyébként főleg a szegények szembesülnek. A legkisebb jövedelmű kétmillió magyar ugyanis 61 százalékkal több állati zsiradékot fogyaszt, mint a legtehetősebb kétmillió – a KSH adatai alapján.  

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója azt mondta, különböző költségnövelő tényezők egy időben hatottak – emellett az árstopok is.

Teljesen nyilvánvaló: minden árstop azt jelenti, hogy a maradék még fogyó termékkörben kell magasabb árat megállapítani, hogy a veszteséget finanszírozni lehessen

– magyarázta.

„3-4 százalékos veszteséget okoz, azaz inflációs többletet okoz az ársapkák alkalmazása. Azonnal ki kell vezetni minden ársapkát” – mondta Matolcsy György jegybankelnök korábban. Néhány nappal később pedig Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta,

nincs igaza az MNB elnökének, hogy az árstopok növelnék az inflációt.

A GKI szerint a megemelt különadó és az árstop miatti veszteségek áthárítása okozott kiugró drágulást Magyarországon. Az RTL Híradó megkérdezte a kormányt is, miért kiugró az áremelkedés a termékkategóriában Magyarországon. Ők azt írták,

a háború és az elhibázott szankciók miatt.

#Híradó#Videó#Gazdaság#infláció#drágulás#olaj#zsír#áremelkedés#top hírek

Címlapról ajánljuk