Híradó

Naponta kétszer ellenőrzik a radiátorokat egy pécsi gimnáziumban, a szellőztetés időtartamát is megszabták

Kovács KingaKovács Kinga

2022. október 9. 18:40

Azt kéri a tankerület Pécsen, hogy 90-120 másodpercben maximalizálják a szellőztetést az iskolák és napi kétszer ellenőrizzék a termek hőmérsékletét. Budapesten egy műszaki szakiskolában pedig arról kaptak levelet a tanárok, hogy csak akkor használják a számítógépeket és a projektorokat, ha nagyon muszáj. A Kulturális Minisztériumtól annyit írtak, a szakképzési centrumok költségcsökkentő megoldásai helyi szinten eltérőek lehetnek.

Szeptember közepén döntött a kormány arról, hogy az iskolákban is takarékoskodni kell. Az általános iskolákban minimum 20, a középiskolákban minimum 18 fokot kell biztosítani a kormányrendelet szerint. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a döntés után pár nappal az RTL Híradó kérdésére azt mondta, szerinte nem fogják szigorúan ellenőrizni a hőmérsékletet.

Nem tudok arra a kérdésére válaszolni, hogy mi van, hogyha 21 és fél fokra netán délután már a napközire felmegy majd az osztálytermekben a hőmérséklet. Szerintem nem is az a cél, hogy itt egy szigorú ellenőrzés legyen, hanem a törekvés legyen meg az intézményekben.

A törekvéseket az intézmények fenntartói azóta konkrét utasításokra váltották, amiből az derül ki, hogy nem igazán szeretnék, ha 18 fok fölé szökne a hőmérséklet. Pécsen például napi kétszer, délelőtt és délután is ellenőrizni kell, hogy csak annyi radiátor üzemeljen, amennyi az előírt hőfok biztosításához feltétlenül szükséges. Emellett folyamatosan figyelni kell, hogy nem ég-e feleslegesen villany, be van-e zárva minden ajtó, és hétvégére letekerték-e a termosztátot 16 fokra. A szellőztetéseket pedig az útmutatás szerint javasolt 90-120 másodpercben maximalizálni. Emellett azt is írják, hogy minimálisra kell csökkenteni a csoportbontásokat a „csoportösszevonások haladéktalan elvégzésével”.

Vörös István középiskolai tanár szerint nem rajtuk kellene spórolni, ráadásul például a csoportbontásokhoz ilyenkor már nem lehet hozzányúlni.

Szeptember 30-án jelent meg a tankerületi utasítás, és augusztusban a tantárgyfelosztást legkésőbb el kellett fogadni a tantestületi értekezleten, tehát ez a hajó már elment

– mondta. 

Ez a pécsi Leőwey Klára Gimnázium igazgatója szerint is nehézkes lenne, mert így is elég feszes a pedagógiai program. A többi elvárást azonban Zalay Szabolcs életszerűnek tartja.

Most első körben a praktikum felől közelítettünk, megkerestük a fizika munkaközösség vezetőjét, aki azt mondta, hogy nekik vannak nagyon gyors, jó hőmérőik, ezeket fogjuk az épület különböző pontjain alkalmazni. Elég hűvös a 18, lehet, hogy majd ehhez kell majd sajátos pedagógiai módszereket is alkalmazni és időnként felállítani, megtornáztatni a gyermekeket. 

A 444.hu információi szerint egy másik budapesti szakiskolában azt is pontosan meghatározták, hogy 25 százalékkal kell csökkenteni az energiafogyasztást, ezért korlátozták a nyomtatók és egyéb elektronikai eszközök használatát is. Például informatikaórán csak minimális gyakorlati foglalkozást tarthatnak a gépek áramfogyasztása miatt.

A Kulturális Minisztériumtól azt a választ kaptuk: a szakképzési centrumok keresik a leghatékonyabb energiamegtakarítási lehetőségeket, így a költségcsökkentő lépések helyi szinten eltérőek lehetnek, figyelembe véve az intézmények helyzetét, a tanulók és az oktatók érdekeit. Arra a kérdésre azonban sem ők, sem a Belügyminisztérium nem válaszolt, hogy fogják-e ellenőrizni az intézményeket.

#Híradó#Videó#oktatás#iskola#spórolás#hőmérséklet#ellenőrzés#szellőztetés#top hírek

Címlapról ajánljuk