Híradó

Szent-Györgyi Alberttel levelezett, csótányokkal harcolt, végül milliók életét mentette meg – Karikó Katalin előadásán jártunk

Cserei BettinaCserei Bettina

2022. július 2. 8:14

Öt évvel ezelőtt még csak tizenketten ültek Karikó Katalin előadásán, most teltház várta az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ahol a szenátus az egyetem díszdoktorává választotta a világhírű kutatót.

Hogy kerültem én ide? – kérdezte Karikó Katalin csütörtöki, budapesti előadásán, majd elárulta, hogy utoljára öt évvel ezelőtt volt Magyarországon hasonló rendezvényen. 

Akkor 12-en voltak

– mondta a világhírű kutató a teltházas előadáson.

Karikó Katalin elárulta, hogy az apja hentes volt, így már kicsi korában sem voltak idegenek neki az állati szervek, és már ekkor kiderült, hogy érdeklődik a biológia iránt.

Amikor édesapám a disznót levágta és kinyitotta, hogy mi van benne, ott álltam ötévesen

– mesélte, majd hozzátette, hogy három évvel idősebb nővére ilyenkor inkább elrohant. Később kiderült, ez a tudás kifejezetten hasznos volt, amikor a szegedi kutatólaborban vágóhídról beszerzett marhaagyat használtak a kísérletekhez. 

Levelet írt Szent-Györgyi Albertnek

Karikó Katalin kíváncsi gimnazista volt, versenyekre járt, és levelet írt osztálytársaival Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas magyar orvosnak és Selye János, világhírű magyar vegyésznek az Egyesült Államokba. Mindketten válaszoltak neki. Ekkor még nem gondolta, hogy egyszer ő maga is, Kisújszállásról indulva az Amerikai Egyesült Államokba fog kikötni.

Főleg, hogy kezdő kutatóként egy szegedi laborban dolgozott, meglehetősen mostoha körülmények között. 

Egy ablak nélküli szobája volt csak, ahol eleinte leginkább csak az asztalán lévő csótányokkal hadakozott.

Aztán innen mennie kellett, miután létszámleépítés miatt elbocsájtották. Így került később az Egyesült Államokba, ahol az mRNS-terápiának szentelte életét.

A lánya kétszeres olimpiai bajnok

Huszonnégy éven keresztül kutatott egy pennsylvániai egyetemen, de mindenkinek úgy mutatták be, mint olimpiai bajnok lányának az édesanyját. Francia Zsuzsanna, Susan Francia néven ugyanis amerikai színekben kétszeres olimpiai bajnok evezős. Az egyetemről 2013-ban távozott, hogy a német BioNTech cég egyik alelnöke legyen.

Az élete azonban csak hét évvel később változott meg végérvényesen, amikor 2020. december 18-án Drew Weissmannal együtt, a University of Pennsylvania épületében megkapta az amerikai Pfizer és a német BioNTech által kifejlesztett mRNS-alapú koronavírus elleni vakina első adagját. Innentől kezdve már nem csak olimpikon lánya miatt ismerték, az egész világon tudták, kicsoda Karikó Katalin, aki szabadalmával részese lett milliók megmentésének.

Karikó Katalin az azóta eltelt másfél évben több mint 70 díjat kapott. A budapesti előadáson külön köszönetet mondott férjének, aki soha nem várta el tőle, hogy főzzön, és a sok költözés miatt sem panaszkodott.

#Híradó#egészségügy#elte#karikó katalin#koronavírus#mrns vakcina

Címlapról ajánljuk