Híradó

Hirtelen nőtt meg a májgyulladást okozó vírus gyakorisága, és nem a legyengült, hanem az egészséges gyerekeket támadja

Takács-Molnár EszterTakács-Molnár Eszter

2022. április 23. 18:35

Hirtelen megugrott a kisgyerekeknél a súlyos májgyulladást okozó adenovirus-fertőzések száma több országban. A jelenségre Amerikában és Európában figyeltek fel az orvosok. Az adenovirusok általában légúti megbetegedéseket okoznak, csak legyengült immunrendszer esetén támadják a májat, most viszont egészséges gyerekek kerültek súlyos állapotba. 

Hepatitisre, azaz fertőző májgyulladásra figyelmeztető feliratot ragasztottak ki a Nógrád megyei Rimócz orvosi rendelőjében néhány éve. Most a Qubit írta meg a Reuters cikke alapján, hogy az Egyesült Államokban és több európai országban is emelkedik a kisgyermekek körében a súlyos májgyulladásos esetek száma.

Január óta több mint 130 esetet azonosítottak, közülük a legtöbbet, 108 megbetegedést Nagy-Britanniából jelentették, de Hollandiában, Spanyolországban, Dániában és Izraelben is felfigyeltek a jelenségre. Az érintett gyerekek mindegyike 10 év alatti.

Boldogkői Zsolt genetikus-virológus a Híradónak azt mondta, önmagában a 130 eset nem lenne riasztó, de hirtelen sűrűsödtek az esetek, és a nagy többségük Nagy-Britanniában jelent meg. Egyelőre kérdéses, hogy el fog-e terjedni és járványt fog-e okozni a kórokozó, de mindenképp figyelemreméltó ennek az „előjárványnak” az újszerűsége – mondta a szakember.

Boldogkői szerint a helyzet azért újszerű, mert a szakemberek arra következtetnek, hogy nem az eddig hepatitiszt okozó vírusok egyike, hanem az általában légúti tüneteket okozó adenovírus váltja ki a betegséget. Általában is 

előfordulhat, hogy megtámadja a májat, de ez immunhiányos gyerekeknél szokott előfordulni, egészségeseknél nem. Itt most éppen az a probléma, hogy egészséges gyerekek máját támadja meg, és súlyos tüneteket okoz

– fogalmazott. 

A kutatók egyik lehetséges magyarázata, hogy a pandémia idején, az elzártság miatt legyengült a gyerekek immunrendszere, ezért reagálhatnak érzékenyebben a fertőzésre. Boldogkői leszögezte, hogy a megbetegedések nincsenek kapcsolatban a koronavírus elleni védőoltásokkal. A gyerekek többsége ugyanis nem kapott ilyen védőoltást.

A májgyulladás tünetei közé tartozik a sötét vizelet, a szem és a bőr sárgulása, a fáradtság, a láz, az étvágytalanság, a hányinger és hányás, a hasi fájdalom, a világos széklet, valamint az ízületi fájdalmak.

#Híradó#egészségügy#májgyulladás#rtl#top hírek

Címlapról ajánljuk