Házon kívül

„Gyakorlatilag ez egy magánlégitársaság” – nem árulja el a kormány, hogy Orbán Viktort tankolás vagy meghibásodás miatt tették-e ki Toszkánában

Moskovics JuditMoskovics Judit

2023. március 29. 11:33

Hadházy Ákos hiába próbál nyilvános adatokat szerezni arról, mennyibe kerül, hogy a miniszterelnök és kísérete honvédségi repülőgépekkel járja a világot, folyamatosan falakba ütközik. Orbán Viktor legutóbb Kairóban találkozott az egyiptomi elnökkel, a népes delegációt három honvédségi különgép vitte. Az egyik mintegy ezer kilométeres kitérőt tett Toszkánába, kiderült, hogy Orbán Viktor szállt ki ott. A manővert technikai leszállásként magyarázta a kormány. A Házon kívül utánajárt, valóban lehet-e ilyesmiről beszélni, és hogy mennyire indokolt ezeket a repülőgépeket használni Orbán Viktor utazásaihoz.

Törtfehér bőrfotelek, aranyozott övcsatok, párnák, és asztalkák. Így néz ki belülről a magyar honvédség két Falcon típusú gépe, amiket még 2018-ban vásároltak több más repülővel együtt. 

Ezek a gépek nem kormánygépek, ezek a gépek a Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, és a Magyar Honvédség fogja használni elsősorban, másodsorban is

– mondta Simicskó István, korábbi honvédelmi miniszter régebben a Házon kívülnek.

Technikai leszállás vagy hivatali visszaélés? – Van-e magyarázat arra, hogy Orbán Viktor honvédségi gépeken repked?
A honvédségi nem kormánygép Falcon

Egzotikus úti célok

Az akkori honvédelmi miniszter ugyanerre célzott akkor is, amikor 5 évvel ezelőtt személyesen mutatta meg annak az Airbus utasszállítónak a belsejét, amiből ugyanekkor kettőt is vett a magyar honvédség. Ehhez képest csak néhány úti cél az ezt követő másfél évből: Dubaj, Abu Dhabi, Mexikóváros, Panamaváros, Las Vegas, Málta, Sevilla, Korzika, Brac szigete Horvátországban, Kanári-szigetek, és a görög Párosz. Például ilyen helyekre is utaztak az ország vezető politikusai az Átlátszó akkori gyűjtése szerint a frissen vásárolt Falconokkal, vagy Airbusokkal.  

Gyakorlatilag ez egy magánlégitársaság, néhány embernek a repülését itt intézik. Most már tudjuk, hogy a magánútját is. Ez a Ner Tours 

– mondta Hadházy Ákos az utazásokról.

Technikai leszállás vagy hivatali visszaélés? – Van-e magyarázat arra, hogy Orbán Viktor honvédségi gépeken repked?
A honvédségi nem kormánygép Airbus

Hadházy Ákos független ellenzéki képviselő Orbán Viktor hónap eleji kairói útjára célzott. A magyar küldöttség 3 honvédségi különrepülővel utazott Egyiptomba, hogy találkozzanak a helyi elnökkel. Orbán Viktor és Szíjjártó Péter is színes kis videóban számolt be a tárgyalásokról. A két – egyenként több mint száz ember befogadására alkalmas – Airbus egyike szállította az elnöki delegációt, a másikkal üzleti küldöttség utazott. Szíjártó Péter pedig az egyik Falconnal érkezett Stockholmból.  

Hahdházy szerint luxus a jelenlegi gazdasági válság közepén 3 honvédségi géppel repülni egy ilyen találkozóra. Ráadásul a magyar küldöttségnek egy kerülőútja is volt. Miután egy fotó lebuktatta a miniszterelnököt kiderült, hogy Orbán Viktor Kairóból nem jött haza, hanem kiszállt Toszkánában, a Pisa-i repülőtéren. A 24.hu és a 444.hu olvasói már Firenzében és Velencében fotózták le Orbán Viktort, illetve az Orbán házaspárt 2 nap múlva. 

Technikai leszállás vagy hivatali visszaélés? – Van-e magyarázat arra, hogy Orbán Viktor honvédségi gépeken repked?
Orbán Viktor a feleségével az olaszországi kitérőn

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint semmi különös nem történt.  

Miután hivatalos látogatáson volt Egyiptomban, onnan visszafelé szállt ki az olasz reptéren, azt hiszem Pisában és onnantól magánprogramon volt 

– magyarázta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi kormányinfón.

Technikai leszállás vagy hivatali visszaélés? – Van-e magyarázat arra, hogy Orbán Viktor honvédségi gépeken repked?
Orbán Viktor olaszországi kitérőn

A már említett kormányinfón egy újságíró feltette a kérdést: Miért honvédségi gép viszi el magánprogramjára a miniszterelnököt? 

Azon volt hivatalos látogatáson. Hazafelé repült a gép, akkor leszállt és a miniszterelnök kiszállt belőle 

– magyarázta meg Gulyás.

Technikai landolás csak tankolás vagy műszaki hiba miatt

Pisa azonban még a legkisebb jóindulattal sem mondható, hogy útközben lett volna Kairó és Budapest között. 

Hadházy Ákos szerint ez a kitérő 1000 kilométer lehetett, ami nagyjából 3-3,5 millió forintos költséggel járhatott. 

A kormány a híradó megkeresésére azt közölte: a miniszterelnök visszafelé „egy technikai landolás során szállt ki”. A Malév egykori pilótája, Demeter Csaba segített értelmezni a technikai landolás fogalmát.

A technikai leszállás az egy kategória. A technikai leszállás lehet tankolás szempontjából, lehet olyan meghibásodás a repülőgépen, ami nem jelent vészhelyzetet vagy sürgősségi helyzetet, de mégis talán a hátralévő út biztonságos folytatása érdekében technikai leszállás mellett döntök

– mondta Demeter Csaba a Házon kívülnek.  

Technikai leszállás vagy hivatali visszaélés? – Van-e magyarázat arra, hogy Orbán Viktor honvédségi gépeken repked?
Demeter Csaba

Ő nemcsak repül, hanem oktatja is a leendő pilótákat. Például arra, hogy technikai leszállást csak olyan helyre tervezzenek, ahol minden olyan eszköz, üzemanyag a rendelkezésre áll, amire szükség lehet egy technikai gond esetén.

Ilyen ad hoc módon nem gondolom, hogy Pisa lenne a legjobb választás akármilyen technikai leszállásra. Nem egy nagy repülőtér, nem egy Amszterdam vagy egy Brüsszel szintű, ahol minden olyan felszerelés adott, ami technikai problémát feltételezve segítség lehet

– tette hozzá Demeter Csaba.

A Házon kívül is megkérdezte a kormánytól, hogy mégis milyen „technikai ok” késztette leszállásra Pisa-ban a miniszterelnököt szállító különgépet, de erre nem tudtak, vagy egyszerűen nem akartak válaszolni. 

Hivatalos program és privát étkezés

A miniszterelnök idén nem először köti össze a kellemest a hasznossal. Videó készült róla januárban egy olasz étteremben, ahol homárt, osztrigát és polipot evett. A bőséges tálnyi tenger gyümölcsét Róma közelében egy tengerparti étteremben szolgálták fel Orbán Viktornak és feleségének. 

Technikai leszállás vagy hivatali visszaélés? – Van-e magyarázat arra, hogy Orbán Viktor honvédségi gépeken repked?
Orbán Viktor és felesége homározás közben

A miniszterelnök sajtófőnöke akkor is titkolózott arról, hogy mivel utazott oda Orbán Viktor, akinek hivatalos programja is volt aznap. Az ebéd előtt az Emeritus pápa ravatalánál imádkoztak feleségével. Hadházy Ákos szerint valószínűleg a honvédségi repülőnek vásárolt Falconnal érkeztek, mert a luxusrepülő aznap délben szállt le Rómában.

Technikai leszállás vagy hivatali visszaélés? – Van-e magyarázat arra, hogy Orbán Viktor honvédségi gépeken repked?
Orbán Viktor és felesége a pápa ravatalánál ebéd előtt.

De tavalyelőtt augusztusban is készült egy fotó Rómában, Novák Katalin Facebook oldalára töltötték fel. Az akkori családügyi miniszter és Orbán Viktor között Giorgia Meloni, Olaszország jelenlegi miniszterelnöke volt látható. A magyar delegációt a Katolikus Törvényhozók konferenciájára hívták meg. Egy másik, a 444 egyik olvasója által készített fotón pedig már egy római étterem teraszán vacsoráztak ugyanaznap Orbánék. A K-Monitor adatigénylésének köszönhetően pedig már azt is tudjuk, hogy az Orbán család Brác szigetéről utazott át Rómába. Az egyik Falcon elment értük, majd vissza is vitte őket nyaralásuk eredeti helyszínére.

Titkolóznak

Hadházy Ákos jó ideje hiába szeretné megtudni, hogy pontosan mennyi közpénz megy el az állami vezetők útjaira.

Nagyon titkolózik a hadsereg és teljesen törvénytelenül, nekem mint országgyűlési képviselőnek sem árulják el, hogy mennyibe kerülnek ezek a repülők!

– tette hozzá Hadházy Ákos.

Pedig, ha a gépek pontos útvonala nem is, de költségük közérdekű adat – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

Ennek az eltitkolásával a honvédség, illetve a kormány törvényt sért, ezt az ütközetet kénytelenek leszünk majd idővel a bíróságon, illetve az adatvédelmi hatóság előtt megvívni. Mi annyit tudunk tenni, hogy adatigényléssel és szükség esetén a közérdekű adat megismerésével, kihúzzuk, napvilágra hozzuk azt, hogy mégis mennyibe fájnak ezek a kiruccanások a magyar embereknek

– mondta Ligeti Miklós a Házon kívülnek.  

Orbán Viktor kairói kitérője okán, hivatali visszaélés miatt feljelentést tett Hadházy Ákos. A rendőrség néhány napja közölte: az ügyet hatáskör hiányában továbbították a fővárosi nyomozóügyészséghez.  

Nyitókép: Valeria Mongelli / Bloomberg via Getty Images

#Házon kívül#Videó#honvédségi repülőgép#orbán viktor#hadházy ákos#ligeti miklós#demeter csaba#utazás#ma

Címlapról ajánljuk